Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Psihologie


Index » educatie » Psihologie
PSIHOGENEZA, PSIHOPATOGENEZA


PSIHOGENEZA, PSIHOPATOGENEZA
PSIHOGENEZA, PSIHOPATOGENEZA

Boala psihica afecteaza intreaga fiinta umana pe toate coordonatele sale biologice, sociale, culturale. Este important de stiut ca limita dintre normal si patologic este foarte greu de stabilit. De aici si dificultatea de a diagnostica adesea o boala psihica.

Boala psihica fiind o modificare, o dezorganizare a vietii psihice, devine si mai greu de apreciat pentru ca diagnosticarea ei inseamna a defini subiectivul, relativul, trairea la un moment dat. Principiul determinist in psihogeneza si psihopatogeneza este asemanator principiului determinismului din psihologia clinica si poate fi exprimat astfel:    "nu exista si nici nu poate fi conceput un efect fara o cauza generatoare". Doua aspecte conteaza in producerea bolii psihice: alterarea substratului anatomofiziologic al creierului si / sau al relatiei subiectului cu mediul social.
Este unanim acceptat faptul ca bolile psihice sunt determinate de unele modificari somatice generale dar si de modificari cerebrale. Factorul cauzal prezideaza si mecanismele patogene de formare si structurare a simptomelor, ceea ce ne permite a vorbi de o etiopatogenie ce genereaza o noua stare patologica, de disolutie organica, ce are drept consecinta o regresiune a acestei entitati catre un stadiu evolutiv inferior. Desi nu este vorba de actiunea unui singur factor etiopatogenic, ci in majoritatea situatiilor, de prezenta unuia dintre acestia, se constata adesea o simptomatologie psihiatrica apropiata calitativ, deosebita numai prin intensitatea simptomelor.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate