Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Psihologie


Index » educatie » Psihologie
Matricele Progresive Avansate - MP(a)


Matricele Progresive Avansate - MP(a)


Matricele Progresive Avansate - MP(a)

In vederea unei testari rapide a inteligentei generale, J.C. Raven propune proba MP (a) - forma experimentala in 1941, iar versiunea pentru testarea de rutina in 1943. Testul urmeaza sa indice nivelul intelectual - "scazut" (deficienta mintala), "mediu" (inteligenta normala) sau "ridicat" (inteligenta superioara) - intr-un rastimp scurt de examinare. Se urmareste, de asemenea, obtinerea unui test mai fidel, sensibil pentru diferentierea persoanelor cu inteligenta deasupra mediei si de nivel superior.

Fata de forma din 1943, folosita in selectia personalului    de conducere din armata, prima revizuire completa a probei realizata in colaborare cu G.A. Foulds (1947) - capata o utilizare generala, ca proba neverbala de deficienta intelectuala. Subiectul compara figuri si dezvolta o metoda rationala de gandire in timpul rezolvarii sarcinilor. Spre deosebire de testele verbale, MP (a) evalueaza potentialul intelectual, mai mult sau mai putin independent de factorii educationali; de asemenea, in raport cu testele de performanta, MP(a) ofera informatii diagnostice mai exacte si mai valoroase.Experimentele efectuate cu MP (a) - versiunea din 1947 sub conducerea lui G.A. Foulds - precum si analiza de itemi realizata de A.R. Forbes si H.G. Bevans (pe baza de protocoale adunate in scop de orientare si selectie profesionala) au permis reordonarea optima a probelor elementare incluse in MP (s). Astfel, in 1962 se renunta la acei itemi din seria a II-a care nu diferentiaza indeajuns scorurile adultilor cu inteligenta deasupra mediei. Probele elementare mentinute sunt rearanjate dupa frecventa rezolvarii lor corecte.

MP (a) versiunea din 1962 este astfel construita incat proba sa poata fi la fel de bine utilizata cu sau fara limitarea timpului de aplicare.

Testul Raven avansat (1962) cuprinde doua serii de subteste (total 60 de itemi). Seria I consta din 12 matrici, care acopera toate procesele intelectuale solicitate la MP (s) si la seria a II-a a MP (a). Seria a II-a cuprinde 48 de itemi, ai caror complexitate si dificultate creste continuu.

Seria I este destinata familiarizarii persoanei cu tehnica de lucru (dupa care se introduce examinarea cu seria a II-a).

Totodata, ea serveste la examinarea rapida a inteligentei, cand se utilizeaza independent de seria a II-a.

Subiectului i se prezinta matricea numarul 1 cu instructiunile necesare. Este recomandabil ca in incheierea exercitiului sa i se spuna: "Incearca sa rezolvi fiecare problema. Inainte de a trece la plansa (matricea) urmatoare care cuprinde o sarcina mai dificila. Cauta sa te convingi ca ai gasit figura potrivita pentru completarea corecta a matricei. Controleaza exactitatea alegerii facute". Apoi subiectul este invitat sa rezolve in continuare itemii 2 - 12. Astfel, in cateva minute (circa 10) se poate stabili daca subiectul prezinta deficiente mintale (cota sub 6 puncte), inteligenta medie sau superioara (face o singura greseala).Seria a II-a se administreaza persoanelor care rezolva fara dificultate mai mult de jumatate din probele seriei I. De mentionat faptul ca, in pofida asemanarii itemilor din cele doua serii, probele din seria a doua sunt mai dificile. Dificultatea lor creste continuu. In vederea evaluarii capacitatii intelectuale - atat de observatie cat si de gandire - seria a II-a se administreaza fara intrerupere si in timp nelimitat (maximum o ora). Pentru evaluarea eficientei intelectuale seria a II-a se aplica cu timp limitat ca orice test de viteza (durata optima este de 40 de minute).Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate