Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Psihologie


Index » educatie » Psihologie
Identitatea de sine la adolescenti


Identitatea de sine la adolescenti


Identitatea de sine la adolescenti

Preocupari ale A pentru clarificarea identitatii de sine

ERIC ERIKSON a cercetat acesta problema si a descoperit ca:

in A apare o cautare asidua a identitatii de sine

identitatea de sine incepe sa se contureze inca din copilarie, si fiecare nou stadiu parcurs contribuie la aceasta construire, dar in A se produce o centrare deosebita spre a gasi raspunsuri la 3 intrebari: ce pot?, ce sunt?, ce voi fi?.

In functie de felul in care s-au gasit raspunsuri la aceste intrebari, E.E. a identificat urmatoarele grupuri de A:

A care isi gasesc repede raspunsurile prin identificarea pe verticala cu unul dintre parinti, preluand proiectele de viata ale acestora si implicandu-se in activitati menite sa le realizeze. Acestia pot sa fie fericiti pe moment si pot sa intampine cu succes sarcinile cu care s-ar confrunta, dar risca sa-si inchida anumite directii de evolutie, si se poate sa descopere ca ceea ce au ales nu li se potriveste cel mai bine.

A care parcurg un drum mia lung pentru clarificarea identitatii de sine, dar o fac prin effort personal si ajung la raspunsuri valide pentru perspectivele lor de viata, si devin astfel adaptati la toate solicitarile care s-ar referi la aceste perspective, ei infrunta adversitatile familiei, parcurg perioade diferite de dezorientare, fac adesea incercari numeroase, dar ajung la o autentica identitate de sine.A care raman intr-o confuzie de identitate si pot face alegeri intamplatoare, se pot angaja sau nu in actiuni concordante cu alegerile si risca sa isi risipeasca posibilitatile.

A care ajung la o identitate de sine negativa datorata integrarii in grupuri informale cu orientare negativa, fie datorita confuziei de identitate, fie ca protest in fata presiunilor familiei.

Cercetarile arata ca sunt diferente in procesul de clarificare a identitatii de sine intre

fete si baieti, intarzie usor la fete. Identitatea de sine e multidimensionala si se refera la identitatea fizica, sexuala, profesionala, familiala, socio - culturala.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate