Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sistemeBiologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Psihologie


Index » educatie » Psihologie
ETIOPATOGENIA BOLILOR PSIHICE


ETIOPATOGENIA BOLILOR PSIHICE
ETIOPATOGENIA BOLILOR PSIHICE

Factorii etiologici principali sunt:

a. ereditari genetici

b. somatici

c. psihodinamici

d. socio-culturali
a. Factorii ereditari genetici

Aceasta grupa poate fi pusa in evidenta prin intocmirea arborelui genealogic in vederea evaluarii riscului de imbolnavire prin carenta psihopatologica sau prin efectuarea cariotipului. Bolile psihice pot avea uneori caracterul unei transmiteri genetice ca atare, dar de celemai multe ori ele sunt consecinta transmiterii unei predispozitii genetice, in sensul unui teren constitutionl zdruncinat sau fragilizat, care, in anumite relatii endo-exogene, permite decompensarea functionala a creierului si in consecinta aparitia tardiva a demodularilor sau imbolnavirilor psihice. Factorul de predispozitie poate fi evidentiat sau declansat de factorii exogeni ocazionali. Rolul acestor factori a fost pus in evidenta in: schizofrenie, psihoze, epilepsie, oligofrenii, psihopatii sau in alcoolism.

In corelatia ereditate-bagaj genetic si factorii somatici si de mediu exista o influenta reciproca. O ereditate predispozanta spre imbolnavire psihica la care se adauga actiunea nefavorabila a factorilor exogeni, poate actiona asupra unui individ, fie separat, fie cumulativ, generand astfel patologicul.

b. Factorii somatici pot actiona fie prin interesarea directa a substantei cerebrale (sindroame psihoorganice cerebrale), fie ca traire psihica a bolii somatice generale.

- dintre factorii prenatali ce genereaza fetopatii se pot cita: circumstantele conceptionale, intoxicatia alcoolica cronica a gravidelor, traumatismele din timpul sarcinii, unele tratamente hormonale, subalimentatia sau incompatibilitatile serologice intre mama si fat.

- de asemenea, factorii natali au o importanta deosebita pentru dezvoltarea neuropsihica a copilului: o stramtorare a bazinului, o circulare de cordon, manevre obstreticale brutale, forcepsul, pot provoca asfixii ce pot duce la tulburari neurologice sau psihiatrice.

- in opinia psihanalistilor, chiar si expulzia dureroasa a copilului genereaza o angoasa inscrisa in memoria inconstienta a acestuia si poate constitui punctul de plecare al nevrozelor.

- factorii biochimici si electrochimici - tulburari ale metabolismului apei, unele dezechilibre ionice (Na, K, Ca, Mg), hipo si avitaminozele, tulburarile de oxigenare cerebrala, pot produce tulburari psihice diverse.

- de asemenea neuromediatorii au un rol insemnat in procesul psihopatologic prin perturbarile calitative si cantitative.

- factorii infectiosi si parazitari (tuberculoza, meningita, toxoplasmoza, in general infectiile virale, fie ele generale sau cerebrale) sunt susceptibil insotiti de o serie de tulburari psihice variate

- factorii toxici medicamentosi (stupefiante, amfetamine, antibiotice, antituberculoase), genereaza tulburari psihice diverse

- nu trebuie uitati nici factorii endocrini ce actioneaza la nasterea copilului, menopauza, andropauza, nastere, alaptare sau avort

- alti factori etiologici pot fi traumatici sau cu localizare intracraniana (tumori cerebrale)

c. Factorii psihodinamici pot fi determinanti sau declansanti ai bolii mintale:

- in opinia lui Freud, agresiunile din copilarie au lasat cicatrici psihologice ce impiedica dezvoltarea normala si genereaza nevroze

- surmenajul dupa eforturile intelectuale sau dupa afectiunile somatice poate produce stari neurasteniforme.

- starile de captivitate, de emigrare, pot provoca reactii depresive cu tentative suicidare;
contagiunea psihica se afla la originea unor psihoze colective

d. Factorii socio-culturali constituiti de conditionarea mediului social si a mentalitatii grupului din care face parte sau in care evolueaza individul, pot fi implicati in determinarea, declansarea, favorizarea si constituirea bolii psihice.

factorii sociali generali ce tin de influenta rasei, de dezvoltarea generala a generatiei, de cultura grupului social - acesti factori pot fi strans legati de boala psihica

factorii educativi: deprinderile, obiceiurile privind alimentatia, instructia scolara, profesionala, religioasa - toti acesti factori au o importanta deosebita in bolile psihice, in special in nevroze si caracteriopatii (tulburari de caracter)

Dupa functia lor, agentii etiologici se impart in:

1. factori declansatori - acei factori care produc in mod direct simptomatologia; ei sunt necesari declansarii tabloului clinic, dar adesea nu sunt si suficienti. Unul dintre factorii declansatori cei mai importanti in psihopatologie se refera la discrepanta cognitiva dintre motivatia pacientului (ex. scopuri, motive,dorinte, asteptari si expectante etc.) si evenimentele propriu-zise care au loc. cu cat aceasta discrepanta este mai mare cu atat problemele psihologice sunt mai severe.

2. factori determinanti - au aceleasi caracteristici ca cei declansatori - produc in mod direct simptomatologia - dar ei sunt specific legati de un tablou clinic (ex. HIV pt SIDA), in timp ce factorii declansatori nu sunt specific legati de un tablou clinic.

3. factori favorizanti - sunt acei factori ce eficientizeaza actiunea factorilor declansatori si determinanti in aparitia tabloului clinic.

4. factori predispozanti - au caracter general, sunt constitutionali, au fost prezenti inainte de instalarea tabloului clinic, iar prin interactiune cu ceilalti factori (declansatori, determinanti si / sau favorizanti) duc la aparitia tabloului clinic.

5. Factori de mentinere - au rolul de a sustine simptomatologia. Acest rol poate fi jucat de factorii declansatori, determinanti, favorizanti sau predispozanti care au declansat tabloul clinic, dar si de alti factori care au aparut dupa generarea tabloului clinic.

Toti acesti factori etiologici descrisi interactioneaza pentru a genera un anumit tablou clinic,dar aceasta nu inseamna ca de fiecare data cand apare un tablou clinic trebuie sa fie prezenti factori din fiecare categorie mentionata.
loading...
Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate