Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelitBiologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Psihologie


Index » educatie » Psihologie
Designurile multifactoriale, cu niveluri de baza multiple
Trimite pe WhatsApp


Designurile multifactoriale, cu niveluri de baza multiple
Designurile multifactorialeCuprinde aceeasi procedura doar ca de data aceasta se extinde incluzind mai multe modalitati ale varibilei independente.Totusi apar o serie de dificultati deoarece utilizind un singur subiect, contrabalansarea completa a ordinii de prezentare nu e posibila.Solutia consta in expunerea subiectului la diferite ordini de prezentare a tratamentului pentru a evalua efectul rezidual. Un exemplu in acest sens il constituie studiul influentei atentiei acordate de profesor asupra unor comportamente autostimulatoriii la copii retardati ( Graziano, 1993)

O fetita cu diagnostic de autism -Betty care merge la o scoala speciala, prezinta in timpul lectiei o serie de comportamente constind in tipete ascutite, grimasefaciale si miscari rapide energice ale mainilor.Aceste trei comportamente sunt simultane si au o frecventa mare. Ele o impiedica sa invete , dar impiedica si desfasurarea normala a lectiei.
Pe baza unor observatii sistematice s-a formulat ipoteza ca atentia acordataa de profesor constituie intarirea ce mentine aceste comportamente. Atunci cind nu I se acorda atentie se declanseaza aceste comportamente ce determinau profesorul sa se apropie de ea si sa incerec sa o linistesca.El nu realiza insa ca eforturile sale de a o linistii - de a controla comportamentul, asigurau mentinerea acestuia.

Pentru a testa aceasta ipoteza s-a utilizat un design ABAB in care in cadrul fazei de baza (A), profesorul acorda atentie ori de cite ori Betty se angajeaza in comportamente indezirabile. In conditia (B), faza de interventie implica o procedura diferita de intarire in care profesorul acorda atentie si sprijin copilului ori de cite ori se angajeaza in studiu, dar retrage sprijinul cind comportamentul indezirabil apare. Observatiile au fost realizate timp de o ora in acelasi moment al zilei, variabila dependenta constind in numarul de minute din cadrul unei ore in care comportamentul se manifesta.


Design-ul cu niveluri de baza multiple


Acest tip de design este recomandat cind variabila independenta produce modificari ireversibile comportamentale.Se inregisreaza simultan mai multe comportamente ale unui subiect. Dupa stabilirea nivelurilor de baza pentru fiecare comportament se introduce manipularea experimentala pentru unul dintre acestea. relatia cauzala va fi inferata pe baza faptului ca dintre comportamentele inregistrate, numai comportamentul expus factorului experimental inregistreaza modificari, celelalte comportamente raminind neschimbate. Odata aparuta aceasta modificare, tratamentul va fi aplicat urmatorului comportament.Un astfel de design se reprezinta schematic astfel:

A NB T1 T1 T1 T1

B NB NB T2 T2 T2

C NB NB NB T3 T3

D NB NB NB NB T4


Fiecare comportament se modifica numai dupa introducerea unui tratament. In acelasi timp comportamentul asupra caruia nu s-a intervenit, ramine la nivelul de baza.Dupa stabilizarea nivelului comportamental asupra caruia sa intervenit se intervine asupra urmatorului comportament.

Acest design utilizeaza comportamentul asupra caruia nu s+a intervenit, pentru controlul partial al modificarilor ce pot masca efectul variabilei independente intrucit exista posibilitatea ca modificarile comportamentului asupra caruia s-a intervenit sa apara in lipsa unei manipulari.Totusi daca aceste modificari nu au fost determinate de catre variabila independenta, comportamentul asupra caruia nu am intervenit ar trebui sa se modifice de asemenea.Pentru ca acest design sa fie eficient comportamentele studiate trebuie sa fie independente.Desig-ul cu niveluri de baza multiple are o larga aplicabilitate in domeniul educational si clinic.

designurile cu un singur subiect pot include mai mult de o variabila independenta si la fel ca si in cazul designurilor pe grupe se evalueaza efectul fiecareia si a interactiunii lor.Fiecare subiect trebuie sa fie expus la fiecare combinatie de nivele pentru care se traseaza un punct- pe grafic.
Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate