Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Psihologie


Index » educatie » Psihologie
CONCEPTUL DE PERSONALITATE


CONCEPTUL DE PERSONALITATE


CONCEPTUL DE PERSONALITATE

Termenul "personalitate" are doua sensuri diferite. In primul rand, prin personalitate intelegem o persoana care are o serie de insusiri pozitive prin care se ridica deasupra celorlalti. In acest sens vorbim despre personalitati politice sau culturale.

Cuvantul personalitate provine din limba latina, de la cuvantul persona, care semnifica masca purtata de actori care indica rolul lor in piesa. Masca, persona ascunde persoana reala. In acest al doilea sens termenul personalitate se refera la insusirile fundamentale, esentiale ale persoanei.

Fiecare persoana are numeroase insusiri psiho-comportamentale. Acestea se situeaza pe mai multe nivele:

a)      insusiri general umane - capacitatea de a avea perceptii, de a forma reflexe conditionate, trebuintele biologice etc.;

b)      insusiri legate de varsta; de ex. sugarii au insusiri asemanatoare pe tot globul;

c)      insusiri datorate mediului socio-cultural. Cei care traiesc in acelasi mediu socio-cultural au sisteme de valori, interese, deprinderi, obisnuinte asemanatoare, respecta norme morale asemanatoare;d)      fiecare persoana are numeroase insusiri prin care se deosebeste de cei de aceeasi varsta si de cei care traiesc in acelasi mediu socio-cultural. Acestea sunt insusiri de personalitate.

!! Totalitatea insusirilor psihice relativ stabile care caracterizeaza o persoana si se manifesta frecvent in comportamentul sau formeaza personalitatea.

Psihologii din tara noastra clasifica insusirile de personalitate in 3 grupe: insusiri de temperament, caracter si aptitudini.

Fiecare om adult are personalitatea sa unica, irepetabila. La varsta copilariei (pana la 18 ani) vorbim despre personalitate in formare deoarece insusirile psihice si modalitatile de conduita nu sunt inca stabile, ci se modifica intr-o oarecare masura de la o etapa la alta.

Caracterul unic al personalitatii nu inseamna ca oamenii sunt total deosebiti. Intre oameni exista si asemanari si pe baza acestora au fost descrise tipurile de personalitate (sangvinic, introvertit etc.).

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate