Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Literatura


Index » educatie » Literatura
» Stefan Augustin Doinas, Balada intrebarii lui Parsifal


Stefan Augustin Doinas, Balada intrebarii lui Parsifal
Stefan Augustin Doinas, Balada intrebarii lui Parsifal

1.
tanjea = zacea; cumplit = teribil.
2. Cratima din versul „Durerea-l bantuia ca o fanfara”, are rol de a marca elidarea vocalei i , realizandu-se totodata si pronuntia legata a celor doua parti de vorbire diferite (substantiv/pronume personal, forma neaccentuata).
3. E in floarea varstei.


4. „Padurile – schelete care tipa”; „Si apele, sleind, stagnau solemne”
5. teme/motive: natura, castelul, apele


6. In primele patru versuri, prin diferite trimiteri se realizeaza personificarea castelului aflat „intr-o vale legendara.” Comparatia „Durerea-l bantuia ca o fanfara” accentueaza ideea conform careia castelul resimte la randului lui, fiind personificat, durerea bolii stapanului.
7. Boala Regelui Pescar pare sa fi afectat toata fire. Natura intreaga respira a boala. Imaginile vizuale care puncteaza acest lucru sunt cat se poate de elocvente prin enunturile eliptice care le cuprind „Padurile - schelete”, „stresinile toate-ntr-o aripa”. Nicio inaltare nu mai este posibila, vazduhul insusi fiind tarat prin noroi, intr-un mod fortat dupa cum arata si comparatia „ca un sclav”. Metafora prin care imaginea padurilor este apropiata de cea a unor schelete, amplifica zbuciumul naturii care vibreaza la aceeasi intensitate cu suferinta Regelui Pescar. Cantecul isi pierde menirea de a exprima frumosul si ajunge doar sa se transforme intr-un vuiet care anunta haosul creat de aceasta stare apasatoare. Epitetul metaforic „vantul galben”, sugereaza si el boala grea care a contaminat tot locul.
8. Balada desemneaza specia genului epic care dezvolta un subiect istoric, legendar sau mitologic, avand si pasaje de lirism. Fragmentul citat se incadreaza in definitia speciei. Incipitul marcheaza o atmosfera de poveste, in vreme ce natura este prezentata ca intr-un pastel.
9. Caracterul descriptiv al secventei citate este dat pe de o parte de faptul ca se prezinta un tablou prin detaliile sale specifice („campie legendara”, „apele, sleind, stagnau solemne”, „Vazduhul tras prin tina”), iar pe de alta parte de prezenta grupurilor nominale, specifice unei descrieri („vechi castel”, „cumplit zugrav”, „vantul galben”).Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate