Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sistemeBiologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Literatura


Index » educatie » Literatura
» Nichifor Crainic, Desmarginire


Nichifor Crainic, Desmarginire
Nichifor Crainic, Desmarginire


1. a-si lua inima in dinti; a avea o inima de aur; a-si calca pe inima; a pune la inima.
2. Virgulele din versul „Iar tu, frumoasa lume, sa-mi pari o piatra seaca” au rolul de a izola apozitia „frumoasa lume” de restul propozitiei.


3. amara = dureroasa, trista; azur = albastru.
4. Teme/motive: tema dezmarginirii, motivul arhanghelului, motivul stelei.
5. Marci lexico-gramaticale prin care se evidentiaza prezenta eului liric in textul dat sunt verbele la persoana I singular: „ma voi sui”, „voi deslipi”, „voi sfarama”, „voi culca” si pronumele si adjectivele pronominale la persoana I singular: „ma”, „meu”, „-mi”, „mea”.
6. Verbele din poezie sunt utilizate la timpul viitor deoarece ele exprima dorinta eului liric de a se detasa de latura sa materiala („ma voi sui”, „voi deslipi”), de a intreprinde o ascensiune catre absolut („voi sfarama”, „voi culca”, „s-or lumina”) si de a accede la esenta, de a se contopi cu Divinitatea („Ma va-nvali”, „m-oi topi”).
7. Esential in transmiterea mesajului poeziei este simbolul norului, care reprezinta un intermediar intre terestru si ceresc, intre materialitatea de care eul liric doreste sa se detaseze si absolutul la care el vrea sa acceada. Astfel, norul, „salupa/Ritmata de arhangheli”, este cel care faciliteaza ascensiunea catre Divinitate a eului liric.
8. Ultima strofa a poeziei infatiseaza finalul ascensiunii eului liric si accederea lui la absolut. Oximoronul „crestete de hau” sugereaza imaterialitatea planului ceresc si imposibilitatea lui de a fi raportat la lumea terestra. Metafora „O pretutindeneasca vibrare de lumina” simbolizeaza idealul pe care eul liric doreste sa-l atinga, iar metafora „m-oi topi in boare de muzica divina” ilustreaza dematerializarea acestuia si contopirea lui cu Divinitatea, reprezentata cu ajutorul epitetului „muzica divina”. Metafora „Despovarat de zgura parerilor de rau” sugereaza detasarea de grijile si regretele inerente trupescului odata cu atingerea spiritualului.
9. Titlul „Desmarginire”, care prefigureaza tema poeziei, sugereaza eliberarea de materialitate a eului liric, desprinderea acestuia de lumea terestra si de constrangerile temporale si spatiale si accederea lui la absolut, la Divinitate.
loading...
Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate