Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Literatura


Index » educatie » Literatura
George Cosbuc, Pastel


George Cosbuc, Pastel


George Cosbuc, Pastel


1. "padure"; "mac"
2. Cratimele din structura "Si-adoarme-apoi" au fost utilizate pentru a marca rostirea legata a celor trei cuvinte. Rolul prozodic al cratimei consta in pastrarea masurii si a ritmului versurilor


3. E vara, deci se intuneca mai tarziu.
I s-a intunecat fata cand m-a vazut venind spre el, credea ca o sa-l cert.
4. tema - natura; motivul - inserarea
5. liniste
6. Personificarea "Din ochi clipeste-ncet cicoarea/ Si-adoarme-apoi si ea" exprima starea de liniste redata de contemplarea naturii, cu puternice reverberatii in sensibilitatea eului liric. Aceasta personificare are rolul de a crea o atmosfera in care linistea totala isi pune amprenta si asupra vegetalului.
7. Verbele la prezent, predominante in poezie, au rolul de a transmite ideea eternizarii naturii surprinse in acest pastel, a elementelor care compun tabloul fascinant al inserarii: "bate", "adoarme", "tace" etc. Aceste verbe sugereaza incremenirea naturii cuprinsa de o liniste profunda.
8. In a treia strofa a pastelului este prezentat un tablou static, care intregeste starea de liniste ce a cuprins intreaga natura in momentul inserarii, stare la care fac trimitere si strofele anterioare. Descrierea surprinde trecerea de la crepuscul la noapte, prin imaginea vizuala: "amurgul moare . / Da semne noptii din ponoare". Personificarea "Ea-mbraca haine-ntunecate", precum si epitetul personificator "tacuta", au rolul de a crea o atmosfera plina de mister. Se remarca impersonalitatea vocii lirice, motivata fiind de faptul ca accentul cade pe spectacolul naturii contemplate, o magnifica panorama surprinsa, parca, in toate detaliile ei. Astfel singura marca a prezentei eului liric este deicticul personal "eu", din strofa a doua, care sugereaza relatia directa dintre om si natura.
9. Titlul "Pastel" este sugestiv, indicand denumirea speciei liricii peisagistice, utilizata doar in cadrul literaturii romane. Astfel, titlul are rolul de a anticipa descrierea unui colt de natura, in care poetul isi exprima discret sentimentele, prin intermediul stihiilor si al vegetalului : "Prin visini vantul in gradina/ Catand culcus mai bate-abia/ Din aripi, si-n curand s-alina", "Din ochi clipeste-ncet cicoarea/ Si-adoarme-apoi si ea". Treptat, orice trimitere spre ideea de miscare dispare.
(Maria Ghita, 12 L; coord. prof. Luminita Paraipan)Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate