Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Literatura


Index » educatie » Literatura
» Fat Frumos Vs Harap Alb - Asemanari si Deosebiri


Fat Frumos Vs Harap Alb - Asemanari si Deosebiri


Fat Frumos Vs Harap Alb

Basmul reprezinta o specie epica in proza sau, mai rar in versuri, de mare intindere, cu o raspandire mondiala, in care se nareaza intamplari reale ce se impletesc cu cele fantastice, personajele, cele mai multe fabuloase (zane, capcauni, zmei) fiind purtatoare ale unor valori simbolice - binele si raul in diversele lor ipostaze (conflictul se incheie,de obicei, prin victoria fortelor binelui).

'Basmul este un gen vast, depasind cu mult romanul, fiind mitologie, etica, stiinta, observatie morala etc. Caracteristica lui este ca nu sunt numai oameni, ci si anume fiinte himerice, animale Cand dintr-o naratiune lipsesc acesti eroi himerici, nu avem de a face cu un basm.'(George Calinescu)

Personaje (oameni, dar si fiinte himerice cu comportament omenesc) sunt purtatoare ale unor valori simbolice: binele si raul in diversele lor ipostaze. Conflictul dintre bine si rau se incheie prin victoria fortelor binelui.

Cei doi eroi,chiar daca sunt personaje principale si pozitive, intre ei exista asemanari si deosebiri.

Asemanari:

Acestia sunt desemnati ca eroi in urma unor probe initiatice.

Harap-Alb asemenea oricarui Fat-Frumos din basmul popular este: personaj principal, fiind prezent in toate momentele subiectului, pozitiv si protagonist.

Este de asemenea un personaj rotund; nu este doar fiul de imparat si mezinul mai inzestrat decat ceilalti, ci o fiinta complexa, cu defecte si calitati.

Cei doi vor porni la drum ca niste oameni simplii.

Cu haine normale si cu cele de trebuinta, prin acest fapt ei sunt purtatori ai valorilor locurilor unde locuiesc.

Ei sunt modele de viata de urmat si transmit mesajul pozitiv al basmului.

Probele la care sunt supusi sunt menite de a-i obisnui pe eroi cu greutatile vietii, cu faptul ca omul trebuie sa invinga toate piedicile ivite in viata sa, pregatindu-i pentru viitor, cand va trebui sa-si conduca propria gospodarie si propria familie.

Fat Frumos,ca si Harap Alb descopera dragostea aprinsa pentru o fata, care vine, asadar, din aceeasi lume cu el, pregatindu-l pentru casatorie, care este unul din reperele finale ale devenirii sale

Reprezinta fortele binelui si se vor lupta cu fortele raului,pe care le vor invinge in cele din urma savarsind initierea prin probele de la drum si coborarea in taramul mortii acestia sunt readusi la viata de iubitele lor.

Deosebiri:

In timp ce Fat Frumos a fost predestinat sa fie erou, Harap Alb a devenit erou din intamplare fiind indrumat de Sfanta Duminica.Fat Frumos are puteri supranaturale creste intr-un an cati alti in zece ,are puterea a zece oameni pe cand Harap Alb nu are nici o putere supranaturala ci este un om normal .

Pe cand ce Fat Frumos se bazeaza pe sine Harap Alb este obisnuit sa fie ajutat si sta mereu cu gandul ca va fii invins usor insa Fat Frumos se lupta singur si chiar daca este in dificultate nu se plange ci vrea doar sa rezolve cat mai repede.Valorile pe care le promoveaza acestia sunt diferite Harap Alb este tolerant acceptandu-i pe ciudati si avea compasiune pentru cei aflati la necaz chiar daca acestea erau niste fiinte umile cu gandul ca poate aceste odata il vor ajuta vreodata pe cand Fat Frumos promoveaza vitejia si curajul este constient de puterile sale iesite din comun, atitudine ce reiese indirect din faptul ca el isi incearca fortele: 'puse sa-i faca un buzdugan de fier, il arunca in sus de despica bolta cerului, il prinse pe degetul cel mic, si buzduganul se rupse-n doua'. Perfectionist si exigent, el porunceste sa i se faca alt buzdugan, care nu se mai rupe atunci cand il prinde pe deget.

Chiar daca nu are putere Harap Alb este atipic deoarece spre deosebire de Fat Frumos obisnuit pe langa calitati mai are si inteligentadeoarece la intrebare ironica a tatalui „Dar aista cal tu l-ai ales”el raspunde ca la drum nu este bine sa atragi atentia asupra ta.

Harap Alb isi respecta cuvantul dat ,rod al unei solide educatii capatate in copilarie de a fi integru si demn capabil sa-si asume vinovatia pe cand Fat Frumos nu este nevoit sa isi dea cuvantul pentru ca isi invinge dusmani cu puterea si curajul sau.

Demnitatii, sensibilitatii, blandetii, milostiveniei, Harap-Alb le va adauga rabdarea si staruinta in refacerea hainelor destramate si in curatarea armelor ruginite pe cand Fat Frumos este repezit „se ia la bataie cu toate ostile imparatului vecin”

Harap-Alb are capacitatea umana de a-si face prieteni adevarati, loiali, care sa-l ajute in orice imprejurare dificila a vietii, acestia folosindu-si tocmai trasaturile dominante, devenite -la nevoie- adevarate talente: ”tot omul are un dar si un amar ,si unde prisoseste darul nu se mai baga in seama amarul” (Ochila). Priceperea lui Harap-Alb de a-si face prieteni buni vine dintr-o filozofie straveche de viata, aceea ca omul nu poate trai de unul singur: ”ca tovaras era partas la toate, si la paguba si la castig si prietenos cu fiecare pentru ca avea nevoie de dansii in calatoria sa la imparatul Ros”.in timp ce in ajutorul lui Fat Frumos sunt femeile care il sprijina cu loialitate chiar impotriva propriilor parinti.

Atosfera creata de Harap Alb si Fat Frumos;

Harap Alb creeaza o atmosfera vesela de carnaval deoarece acesta se inconjoara de niste oameni ciudatii cu diferite puteri supranaturale dar care nu au prea multa minte de aceea acestia sunt de rasul lumi chiar daca acestia fac un lucru banal merg pe strada .Acestia sunt creati pentru al face pe Harap Alb mai vesel si asi putea indeplini cuvantul si pentru ca acesta sa nu clacheze pentru ca el mereu se plangea ca e lovit de soarta ca nu are nici un noroc.Insa atmosfera creeata de Fat Frumos este chiar opusa deoarece este trista , sobra si invaluita in umbra deoarece adversari eroului sunt niste ceaturi care au si el puteri supranaturale si care locuiesc in tot felul de locuri neumblate si pe care Fat Frumos trebe sa le viziteze si sa ii invinga pe stapani acestora.Alt motiv care desparte cele doua atmosfere este ca Harap Alb este inconjurat de oameni si fapturi pe cand Fat Frumos este un singuratic rezultand din faptul ca se simte dator sa preia razboaiele tatalui sau si sa se bata el singur cu ostile imparatului.

„Intre amintirile copilariei si Povestea lui Harap-Alb este acelasi raport de subsecventa ca intre inceputul si sfarsitul vietii. Creanga nu si-a povestit maturitatea sub forma de memorial; a invaluit-o in mit si a sugrumat-o intr-o experienta fantastica, valabila pentru om in genere; si el a luptat cu spanii, cu primejdiile si nevoile, si el s-a facut frate cu dracul, ca sa treaca puntile vietii, iar nemurirea si-a dobandit-o din apa vie si apa moarta a creatiei lui artistice. Filozofia surazatoare a lui Harap-Alb, subliniaza criticul, a fost filozofia lui pana in pragul mortii, iar intelepciunea ei a fost intelepciunea vietii insasi, eterna si plina de umbre si lumini”.Pompiliu ConstantinescuPolitica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate