Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Literatura


Index » educatie » Literatura
» Alexandru Philippide,Veghe


Alexandru Philippide,Veghe
Alexandru Philippide,Veghe

1.unghere-colturi, se zbate- se framanta

2. Disparitia vocalei pronumelui reflexiv conduce la rostirea acestuia intr-o silaba cu prima vocala a verbului, prin urmare la reducerea numarului de silabe din vers si la obtinerea unei anume masuri. Cratima marcheaza rostirea intr-o singura silaba a unui cuvant si a unei parti de cuvant diferite.

3.derivare-capataiul, conversiune-meu

4. epitetul- tacut, orb, comparația dubla- tot versul

5. In preajma mea, prin somn pamantul geme, (adjectivul pronominal posesiv de pers. I)
Un glas in mine prinde sa ma cheme, ( pronumele personal de persoana I )

6. sufletul, tacerea, veghea, somnul, pamantul, cerul

7. Verbele la timpul prezent fixeaza o experienta cu valoare exemplara. Este vorba de asa-zisul prezent etern, fara legatura cu un moment temporal anume, ci cu generalitatea unei situatii. Eul lui Philippide ”calatoreste” prin sine ca printr-o lume obscura si cu ascunse dureri, iar aceasta ”calatorie” este pentru el permanenta, cum poate fi la fel si pentru cititorul care il insoteste.

8. In ultima strofa, imaginarul vizionar al textului se opreste la cele doua limite exterioare, care incadreaza un eu insomniac, veghea fiind, cred, starea dramatica a celui care percepe continuu curgerea timpului si insuportabila cruzime a lumii. Pamantul, prima limita, este spatiul zbuciumului existential (vezi antiteza dragoste/ ura si metafora un spasm). Cerul, a doua limita, este orb (epitet), cu stelele asemenea unor vineti dinti (metafora). Versul neregulat sustine tensiunea lirica a unui text modernist prin vizionarism si prin puternica impresie de instrainare a omului de orice sens al lumii. Cerul gol poate fi o imagine simbolica a divinitatii care ne-a abandonat. Eul lui Philippide se defineste, astfel, aproape arghezian, prins in capcana intre doua nopti, adica intre doua spatii obscure, care nu-i ofera decat experienta mortii.

9. Expresivitatea textului se datoreaza, in special, acelor imagini care contureaza, cu un oarecare grad de ambiguitate, traseul unei coborari in sine reflexive. Labirintul sufletesc este sugerat in incipit prin metafora hrubelor adinci. Poetul patrunde in aceasta selva oscura (padure intunecata), cum ar spune Dante, si descopera in ea pamantul si cerul, dar nu in esenta lor traditional armonioasa, ci intr-una moderna, a scindarii si alienarii.Politica de confidentialitate

Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate