Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Literatura


Index » educatie » Literatura
Nuvela istorica - Alexandru Lapusneanul de Costache Negruzzi


Nuvela istorica - Alexandru Lapusneanul de Costache Negruzzi


Nuvela istorica - Alexandru Lapusneanul de Costache Negruzzi

Prin nuvela se intelege o specie a genului epic in proza de dimensiuni medii, unde, in cadrul unui singur fir narativ se va descrie in amanunt un personaj principal. Acesta va avea opersonalitate bine conturata, intreaga actiune a textului raportandu-se la el. Prin nuvela istorica se intelege textul care are ca tema evocarea trecutului istoric prin raportare la o figura ce s-a impus intr-un mod decisiv in evolutia unei tari. Chiar daca textul va fi influentat de izvoarele istorice din care se inspira, nuvela, fiind o creatie originala va prezenta un punct de vedere propriu al autorului, intervenind astfel fictiunea. Prima nuvela istorica din literatura noastra va fi cea a lui Negruzzi intitulata Alexandru Lapusneanul. Textul literar este la nivelul unei capodopere deseori vehiculandu-se idea ca, daca ar fi fost scris intr-o limba de circulatie internationala s-ar fi bucurat de un succes universal. Opera apartine romantismului fiind scrisa in spiritul acestui curent.

Actiunea nuvelei este centrata pe un singur fir epic si prezinta cronologic evenimentele ce au avut loc in timpul celei de a II-a domnii a lui Alexandru Lapusneanul pe tronul Moldovei. Textul debuteaza cu venirea liderului cu ajutor turcesc in fruntea tarii, el infruntand boierii care se opuneau domniei lui. Tomsa Voda este astfel inlaturat, iar Lapusneanul va reusi sa tina piept tuturor dusmanilor. Titlul primului capitol este sugestiv pentru continutul sau: Daca voi nu ma vreti, eu va vreu. In deschiderea textului apar o serie de coordonate spatiale si temporale, specifice speciei. Imediat dupa instalarea pe tron Lapusneanul se remarca printr-o serie de fapte crude, fiind un dusman declarat al boierilor, considerati de acesta ca pricipali vinovati ai problemelor poporului. De aici rezulta calitatea de bun psiholog a domnitorului, el atragandu-si in acest fel simpatia oamenilor simpli. Scriitorul va prezenta imaginea unui lider despotic, ce actioneaza intr-o maniera specific romantica. Lapusneanul indeplineste pe deplin conditiile definitiei eroului romantic: personaj cu trasaturi exceptionale care in situatii exceptionale actioneaza intr-un mod exceptional. Textul va reusi astfel sa asigure o serie de momente de suspans datorita temperamentului eroului. Actionanad intr-un mod spontan, neprevazut de ceilalti, eroul va ramane in mod constant un inamic de temut al asupritorilor tarii, atragandu-si astfel simpatia celor multi. Singurul dintre boieri care se va alatura domnitorului este Motoc, mana dreapta a acestuia.Cel de-al II-lea capitol intitulat Ai sa dai sama doamna, reprezinta replica unei sotii de boier ucis de catre domnitor. Replica este adresata sotiei lui Lapusneanul, doamna Ruxanda, personaj ce se va dovedii neputincios in fata actiunilor despotice ale lui Voda. Lapusneanul ii promite un leac de frica sotiei sale, el promitand ca se va impaca cu boierii organizand in acest scop un ospat la domnie. Astfel intr-o zi de sarbatoare domnitorul ii va invita pe boieri la masa impacarii. Aceasta este ultima cursa intinsa de Voda, cursa ce se va termina sangeros prin decapitarea celor 47 de boieri si aranjarea lor intr-o piramida. Paginile ce descriu acest eveniment sunt considerate unele dintre cele mai sangeroase imagini din literatura universala.

Al III-lea capitol Capul lui Motoc vrem debuteaza prin indeplinerea unei dorinte a multimii de catre domnitor. Motoc, mana dreapta a lui Voda nu va reusi sa il convinga pe domnitor sa nu il arunce in furia multimii. Boierul este perceput ca cel asupritor care se dovedeste crud in strangerea darilor de la oameni. In ultimul capitol intitulat De ma voi scula pre multi am sa popesc si eu este descries sfarsitul domnitorului care, foarte bolnav, este calugarit conform traditiei timpului. Domnita Ruxanda va ceda presiunilor facute de boieri si va accepta sa-l otraveasca pe Lapusneanul.

Din punct de vedere structural opera este bine organizata, cele patru capitole corespunzand fiecare unuia dintre momentele actiunii: expozitiune, desfasurarea actiunii, punctul culminant si deznodamantul. Evenimentele sunt prezentate cronologic, iar actiunea va merge gradat spre punctul culminant oferind astfel suspans. Textul se dovedeste a fi un document al timpului datorita talentului scriitoricesc al lui Negruzzi de a surprinde atmosfera epocii de a da o culoare veridica actiunii: vestimentatie, obiceiuri si limbaj. Apar arhaismele si regionalismele specifice perioadei si locului unde se desfasoara actiunea.Istoria este una din temele preferate de romantici, iar modalitatea de constructie a personajelor este una prin excelenta romantica. Eroul principal este un personaj care duce destinele istorice in spate, care isi asuma statutul de domnitor si actioneaza intr-un mod despotic netinand cont de parerile celorlalti. Textul aduce noutate si datorita imaginii multimii perfect conturate. Apare personajul colectiv pentru prima data in literatura culta. Lapusneanul se va dovedi un excelent manipulator de mase dand multimii ceea ce aceasta vrea sa vada. Epocala este replica data de erou lui Motoc atunci cand boierul isi implora stapanul sa il ierte argumentand ca cei de afara care ii vor capul sunt prosti. Domnitorul ii raspunde: "prosti dar multi", amintindu-i astfel supusului ca el asculta vocea poporului. Opera se va bucura de un real succes si printre contemporani fiind publicata in primul numar al revistei Dacia Literara.

Textul corespunde cerintei momentului de a evoca istoria tarii punanad astfel accent pe figurile remarcante ce s-au impus in trecutul glorios. Opera a dat dovada ca a strabatut si proba timpului avand succes pana si in zilele noastre, fiind recunoscuta ca o capodopera deschizatoare de drumuri a acestui tip de scriere.Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate