Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Istorie


Index » educatie » Istorie
Rezistenta Anticomunista in Romania


Rezistenta Anticomunista in Romania


Rezistenta Anticomunista in Romania

Rezistenta anticomunista din Romania a fost expresia nemultumirii generale fata de ocupatia sovietica si comunizarea tarii.

Ea a inceput in anul 1945 si s a prelungit pana la inceputulor anilor 60.Participantii au provenit din toate segmentele sociale : fosti ofiteri din armata, muncitori, tarani, studenti, avocati, medici, preoti, femei. Etc considerati de autoritatile comuniste "banditi" , "teroristi" , "legionari", "fascisti" , "dusmani de clasa", "contrarevolutionari".

Forme de rezistenta

a.      Inca din toamna anului 1944 s au constituit grupuri de rezistenta anticomunista, organizate dupa legile conspiratiei, cuprinzand intre 10-40 de persoane.Obiectivul lor l a constituit destabilizarea regimului comunist, in speranta ca "vin americanii".Cele mai importante grupari anticomuniste au fost : "Sumanele Negre" care au actionat in zona Vatra Dornei si era condus de Gavrila Olteanu, "Haiducii lui Avram Iancu", "Graiul Sangelui", "Miscarea de rezistenta nationala" (anihilata in 1946, odata cu arestarea conducatorilor sai.).In muntii Apuseni au actionat grupul condus de maiorul N.Dabija, lichidat in 1949. In Bucovina a actionat grupul de rezistenta condus de Vladimir Macoveciuc si dupa moartea acestuia , de fratii Ion si Gavrila Vatamaniuc, ultimul capturat in anul 1955. In muntii Fagarasului , pe versantul sudic, a actionat in perioada 1948-1959 gruparile de partizani "Haiducii Muscelului", conduc de colonelul Gh. Arsenescu si de fratii Petre si Toma Arnautoiu, fii lui Iancu Arnautoiu, invatator in comuna Nucsoara, jud. Muscel si ai Laurentiei Arnatoiu.Parintii au murit in temnitele comuniste , iar cei doi fii au fost executati in 1959.Un an mai tarziu era executat si colonelul Gh. Arsenescu. Pe versantul nordic a actionat grupul condus de Ion Gavrila Ogareanu.Aceste grupari au fost sprijinite de satenii din Nucsoara in special de Gheorghe si Elisabeta Rizea.In muntii Banatului au actionat gruparile de rezistenta anticomunista conduse de colonelul Ioan Uta, Spiru Blanaru si comandantul Petre Romasneanu. In Dobrogea , in padurile Babadagului sau in delta, au actionat gruparile anticomuniste conduse de fratii Nicolae si Dumitru Tubulea, fratii Croitoru , Ghita Tomosoiu, Gogu Puiu, grupari anihilate in 1949.Interventia sovietica in Ungaria si pasivitatea occidentului s au demoralizat pe acesti luptatori pentru libertate.b.     O alta forma de rezistenta anticomunista au fost RASCOALELE TARANESTI impotriva echipelor de colectivizare trimise de partid si a fortelor de represiune.Au existat doua etape de revolte taranesti care au corespuns celor doua momente intense de colectivizare: 1949 - 1950 si 1958-1962. In iulie 1950 au avut loc rascoale taranesti in judetele Vlasca si Teleorman si in Tara Vrancei, unde au fost arestati 800 de tarani. In perioada 1958 1959 au avut loc rascoale in regiunile Tulcea, Vrancea, Teleorman, Olt, Mures, Dambovita.Pentru a le anihila, regimul a deportat sute de tarani i Baragan, in Moldov sau la Canal. Potrivit datelor furnizate de oficialitatile comuniste, in procesul de colectivizare au fost arestati 80.000 de tarani, 30.000 fiind judecati in procese publice.Dupa 1959 , orice rezistenta a taranilor a fost eliminata.

c.      Rezistenta anticomunista a imbracat si forma Grevelor si manifestatiilor de protest, cauzate de restrictiile impuse de regimul Nicolae Ceausescu.

In august 1977 a izbucnit greva minerilor din Valea Jiului.Zece mii de mineri au intrerupt lucrul timp de o saptamana in semn de protest fata de desfiintarea pensiilor de invaliditate si ridicarea varstei de pensionare de la 50 de ani la 55 de ani.Intre conducatori s au remarcat    C.Dobre, sef de brigada la mina Paroseni si G.Jurca , inginer la mina Lupeni.Principalii lideri ai miscarii au fost arestati.

In 1983 a avut loc greva minerilor din Maramures, in semn de protest fata de micsorarea salariilor.

In noiembrie 1986 a avut loc greva muncitorilor romani si maghiari de la Fabrica de masini grele si fabrica de frigidere din Cluj    precum si la fabrica de sticla din Turda.In Cluj circulau fluturasi in care se cereau , in ambele limbi , paine, lapte, carne pentru copii

In feb. 1987 , circa 1000 de angajati de la Atelierele de material rulant "Nicolina" din Iasi s au indreptat in mars catre sediul pardidului , protestand impotriva reducerii salariilor.Cererile lor au fost rapid satisfacute.La 15 nov 1987 are loc marea manifestatie a muncitorilor de la uzinele "Steagu Rosu" si "Tractorul" , carora li s au adaugat cetateni de pe strada. S au scandat lozinci anticomuniste, a fost fortata intrarea in sediul Comitetului judetean de partid, au fost aruncate in strada si incendiate portretele cuplului Ceausescu, dosare , carti si aliment din cantina activistilor.Au fost arestati participanti la maifestatie, iar 62 de protestatari au fost stramutati cu serviciul in alte orase, mai ales in Moldova.

d.     Rezistenta anticomunista a cuprins si Actiunile Disidentei desfasurate de o parte a inteletualitatii romanesti.Formele de manifestare ale acesteia au fost multiple : critici aluzive sau deschis la adresa lui N ceausescu si a regimului sau, raspandirea unor manifeste anticeausiste, trimiterea de scrisori catre posturile de radio "Europa Libera" si "Vocea Americii".Intre disidenti mentionam pe Paul Goma si grupul din jurul sau care cereau alegeri libere si respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului.Alte nume reprezentative ale disidentei romanesti au fost : Doina Cornea, Mihai Botez, Radu Filipescu, Gabriel Andreescu, Dumitru Iuga, GH. Ursu, Vlad Georgescu, Ana Blandiana, Mircea Dinescu, Ileana Malancioiu. Disidenta s a manifestat , in ultimul an al existentei regimului comunist si in interiorul nomenclaturii comuniste.

In martie 1989 a fost difuzata "Scrisoarea celor sase" semnata de fostii activisti ai PCR : Corneliu Manescu, Alexandru Barladeanu, Gh. Apostol, Silviu Brucan, C. Parvulescu, Gr. Raceanu , prin care cereau : respectarea drepturilor omului si a Constitutiei, incetarea "sistematizarii" teritoriului si a exportului de alimente, restabilirea prestigiului international al Romaniei.

Restrictiile dure ale regimului comunist ceausist la alimente, energie, caldura, combustibil , etc i a determinat pe romani sa se ridice cu hotarare impotriva regimului si sa l inlature . in dec 1989.Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate