Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Istorie


Index » educatie » Istorie
RELATIILE INTERNATIONALE POSBELICE - Organizatia Natiunlor Unite


RELATIILE INTERNATIONALE POSBELICE - Organizatia Natiunlor Unite


RELATIILE INTERNATIONALE POSBELICE

Organizatia Natiunlor Unite

In 1941 intr-un moment in care finalul razboiului nu se zarea Roosvelt si Churchill se intalneau pe un vas d razboi in Atlanticul de nord.Se dorea infiintarea unei noi organizatii internationalecare sa asigure pacea si securitatea in lumea postbelica si marile tragedii ale razboiului au consolidat aceasta idee de a constitui aceasta organizatie.

Pasul decisiv sa facut la conferinta de la San Francisco care s-a incheiat cu adoptarea Cartei Organizatiei Natiunilor Unite .La crearea ONU au luat parte 51 de state invingatoare in cel de-al doile-a razboi mondial iar sediul era la New York.

Adunarea generala este forumul de conducere al ONU celelalte institutii constituente subordonandu-i-se.Consiliul de securitate este organismul cel mai important cu rol in asigurarea functionarii ONU este format din 5 membrii permanenti(SUA,URSS,Anglia,Franta si China) si 10 membrii nepermnenti alesi o data la 2 ani.Membrii permanenti beneficiaza da dreptul de veto putandu-se opune oricarei initiative a Consiliului de Securitate.Aceasta practica nu respecta principiul egalitatii intre state.De la infiintarea sa si pana azi ONU a reprezentat unul dintre cei mai importanti actori ai scenei politice internationale.Prin rezolutiile adoptate de Consiliul de Scecuritate a contribuit decisiv la pastrarea echilibrului si pacii.

Razboiul rece

Scindarea Europei .In pofida eforturilor internationale incheierea razboiului in 1945 nu a dus la o pace durabila.Confruntarea dintre marie puteri a continuat sub o alta forma si cu alti actori :Razboiul rece,ai carui principali protagonisti au fost SUA si URSS.

Germenii disputei sunt de natura istorica si politica.SUA propunea modelul democratiei occidentale construita pe principiile Cartei Atlanticului.crearea ONU era primul pas in acest sens.Principalul obiectiv al URSS era prevenirea unei noi invazii prin crearea unei noi centuri de securitate constituita din state cucerite in timpul ofensivei antihitleriste.

Ajutata de hotararile Conferintei de la Malta si profitanda de o masiva prezenta militara URSS a refuzat dreptul statelor din zona de a realiza alegeri libere contribuind decisiv la transformarea acestore in ''democratii populare''.Iugoslavia,Romania,Bulgaria,Cehia,Slovacia au fost transformate in satelite ale Moscovei.

Reactia americana la expansiunea sovietica este rapida,in 1947 se lanseaza doctrina indiguirii,prin care statele europene urmau sa primeasca in substantial sprijin financiar american.Primele ajutoare le primesc Grecia si Turcia prin Planul Marshall asistenta financiara devine sistematica si masiva.

Cateva luni mai tarziu Stalin constituia Kominform-ul(Biroul Informativ al Partidelor Comuniste si Muncitoresti)prin care consolida dominatia URSS asupra statelor comuniste recent create.Razboiul rece era declansat.

Prima criza majora a izbugnit la Berlin in 1948 cand Stalin interzice comunicarea terestra intre zonele sovietice si vestice dominate de americani,englezi si francezi.Constituirea celor doua Germanii de Est si Vest a devenit un simbol al divizarii politice a Europei si a lumii.In timpul crizei Berlinului,12 state occidentale semneaza Pactul Atlantic in baza caruia un an mai tarziu 1949 se formeaza Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord(NATO).

In 1949 URSS a realizat prima sa explozie nucleara iar in 1955 a fost infiintata Organizatia Tratatului de la Varsovia aceasta a fost defapt un nou instrument care sa asigure dominatia Moscovei asupra statelor din Europa de Est.

Mondializarea.Dupa instaurarea regimului comunist in China 1949 Razboiul rece sa extins si in Asia,aceasta a dus la conflicte militare deschise :razboaiele din Coreea si Vietnam.Din 1945 Coreea era inpartita intre americani si sovietici la nord si la sud de paralela 38 incurajati de sovietici nordul comunist a atacat in 1950 sudul ofensiva care a fost oprita de interventia trupelor americane.

Cativa ani mai tarziu un alt razboi se declansaza in Peninsula Indochina unde conform acordurilor de la Geneva (1954)erau doua state formate unul comunist si unul prooccidental in sud.Conflictul se acutizeaza odata cu decizia americanilor de a intra in Vietnam(1964).Pana la incetarea interventiei sale in Vietnam americanii au pierdut 58000 de oameni numarul vietnamezilor nefiind cunoscut niciodata .Razboiul s-a incheiat doi ani mai tarziu,prin transformarea intregului Vietnam intr-un stat comunist.

Momentul de varf al Razboiului rece l-a constituit criza rachetelor din Cuba.In complicitate cu liderul cubanez Fidel Castro,Nikita Hrusciov decide instalarea in Cuba a unor rachete nucleare cu tinte americane.Descoperirea acestora a atras ultimatumul american din 1960 care a dus lumea la cateva minute de un conflict mondial nuclear.

O lume bipolara.Lumea a fost condusa de cele doua puteri nucleare SUS si URSS acestea conduceau doua grupari de state care reprezentau interese politice,militare si economice diferite.Pe de parte SUA ca un bloc economic dominat de dolari si pe de alta parte URSS cu statele satelite din Europa de est la care se adauga si alte state comuniste de pe alte continente URSS controleaza economic si militar prin tratatul de la Varsovia Europa.

Cele doua blocuri se prezinta ca doua lumi inchise fiind imposibil orice incercare de a evada.Competitia celor doua state marcheaza si domeniile culturii si stiintei lansare primului om in spatiu-Iuri Gagarin-americanii raspunzand cu programul Apollo care a dus primul om pe Luna-Neil Armstrong.

Destinderea.Costurile exorbitante ale cursei inarmarii,presiunea tot mai accentuata a opiniei publice in favoarea pacii dar si lectiile din Vietnam au condus la detensionarea treptata a relatiilor politico-militare.

Apogeul destinderii este marcat de Conferinta de la Helsinki din 1975.Cele 35 de state participante inclusiv SUA si URSS semneaza actul final prin care sunt recunoscute frontierele stabilite la sfatsitul razboiului,drepturile omului sunt recunoscute si garantate.

Destinderea nu a fost un proces continuu,anii 80 purtand lumea spre a doua faza a Razboiului rece.Modernele rechete nucleare SS20 erau o continua amenintare pt intreaga lume.In 1979 armatele sovietice invadeaza Afganistanul.Aici fortele sovietice au avut de purtat un lulg razboi de gherila,experienta comparata de multi cu cea americana in Vietnam.Pierderile acumaulate in acest razboi au afectat grav imaginea si resursele URSS.

In acest context presedintele american Reagan reia cursa inarmarilor amplasarea rachetelor Persing si a celor de croaziera in Europa si distrugerea rachetelor SS20 de catre rusi.

Sfarsitul razboiului rece.Economia sovietica nu a rezistat cursei inarmarii :sa angajat pe o panta descendenta,productia civila a fost neglijata,nivelul de trai a scazut considerabil.Programul de inarmere inghitea pana la 25%din resursele tarii,aceasta realitate a fost recunoscuta de catre presedintele Mihail Gorbaciov,intalnirea dintre acesta si Ragan de la Reykjavik 1986 si Washington 1987 au pus practic capat razboiului rece.

PRABUSIREA COMUNISMULUI IN EUROPA

Sub conducerea lui Gorbaciov URSS trece printr-o perioada de reforme radicale.Reconstructia economica si transparenta sunt dublate in planuri politice externe asa numita doctriona Sinatra-(Croieste-ti propriul drum).Reactia internationala a fost fara precedent intr-un singur an,1989,regimurile comuniste din Germania de Est,Polonia,Cehoslovacia,Romania,Ungaria si Bulgaria s-au prabusit.

In Polonia initiativa a apartinut sindicatului Solidaritatea cu largul sprijin al bisericii catolice.

In Ungaria regimul comunist cedeaza datorita presiunii populare.In 1989,Ungaria accepta deschiderea granitei cu Austria creand o bresa in ''cortina de fier''.In 1989 zidul Berlinului este daramat un an mai tarziu se reunifica cele 2 germanii.

In Bulgaria presedintele Jivkov este nevoit sa renunte la putere.In Cehoslovacia Vaclav Havel scriitor si cunoscut luptator pt drepturile omului conduce opozitia spre victorie fiind ales presedinte.

In decembrie 1989 evenimentele se precipita in Romania unde demonstratiile de strada sunt curmate cu cruzime.In Timisoara si Bucuresti puterea a fost preluata de un guvern numit FSN Frontul Salvarii Nationale,dictatorul Nicolae Ceausescu a fost arestat,judecat si executat in regim de urgenta.

In 1990 URSS se destrama statele baltice(Letonia,Estonia si Lituania)si-au proclamat independenta.Disparitia URSS este consemnata prin Acordul de la Minsk semnat de Rusia,Ucraina si Bielorusia.

Incepand cu 1994 extinderea NATO a imbracat forma parteneriatului pt pace iar in 1997 Polonia Cehia si Ungaria devin membere cu drepturi depline,Bulgaria si Romania intrand in 2004.

REGIMURI POLITICE POSTBELICE

Regimuri politice democrat-liberale

Coalitia Natiunilor Unite formata in timpul celui de-al doilea razboi mondialintre URSS,SUA,si Anglia fost datorata imprejurarilor datorate razboiului.In 1943 la Teheran si 1945 la Ialta au aparut divergente inrte aceste puteri.

Dupa 1945 Germania se rupe in doua o parte a URSS si una A SUA si Anglia,pe partea rusa se instaureaza regimuri totalitare comuniste iar pe partea SUA cu regimuri constitutionale democrat-liberale. In statele sub ocupatie americana si engleza se organizau alegeri libere si infiintarea de partide politice guvernarea acestor satate se facea in stil democratic totul bazandu-se pe comunicarte si dialog o cultura care a permis schimbarea.

Sistemul politic din aceste mari state si influienta Planului Marshall au influientat pozitiv statele occidentale.

Evolutia statelor europene a fost pozitiv influientata de gruparea acestora in cadrul Comunitatii Economice Europene si apoi a Uniunii Europene scopul fiinde dezvoltarea economica si mentinerea democratiei.

Regimuri Totalitare-Comunismul

Instalare regimurilor Comuniste.La sfarsitul razboiului URSS a iesit invingatoaresi era vazut ca si un stat puternic dar si ca o tara vlaguita de razboi aproximativ 28 milioane de morti si multe bogatii minerale distruse si consumate. A inceput si dictatura lui Stalin care era vazut de occidentali ca si un martir ,monarh liberal.Acesta a anexat fara mari probleme multe teritorii si state Rusiei cladind o mare tara.In 1940 sa anexat Basarabia Bucovina si a inceput prin agresiune anexarea statelor baltice.SUA si Anglia neavand ce facve decat sa sacrifice unele dinte state pentru a salva altele cansiderate mai importante.

Trasaturi Generale Ale Regimurilor Comuniste.Regimurile politice instaurate de catre comunisti dupa al doilea razboi mondial se numeau regimuri de ''democratie populara ''si au format impreuna blocul comunist cunoscut sub numele de lagarul comunist.Aceste regimuri aveau doar un singur partid cel comunist restul fiind inlaturate si un singur idol Stalin conducatorul suprem.

Aceste regimuri au nationalizat totul pentru a putea guverna adica trecere tuturor bunurilor si a bancilor si a comertului a surselor de energie in proprietatea statului.Pamanturile oamenilor au fost luate si redistribuite si colectivizate facand populatia dependenta de stat.

In plan social au instalat regimuri comuniste au incepit declansarea unor campaniisi operatiuni care presupuneau distrugerea dusmanilor : taranii,burghezia si intelectualitatea eradicarea religiei si a institutiei a Bisericii deculturalizarea si distrugerea identitatii etnice sia minoritatilor, acestea au fost directiile principale de actiune ale regimului comunist.

A doua etepa a fost construirea ''omului nou''formarea acestuia era facuta prin propaganda a partidului comunist.

Prabusire Regimurilor Comuniste in Europa.Au fost incercari de schimbare a regimurilor in 1956 revolutia din Ungaria inpotriva regimului totalitar aceasta fiind innabusita in sange.

In 1968 in Cehoslovacia a incercat reformarea din interior a regimului dar a fost intervenit militar de catre URSS.

In1970 Polonia a creat un sindicat liber inafara sistemului communist numit ''Solidaritatea'' acesta a fost ajutat de catre biserica si de catre clasa muncitoare. Lideri acestui sindicat au fost anchetati ucisi dar unii dintre ei au reusit schimbari majore in Polonia.

In anul 1980 regimurile comuniste erau macinate de tensiuni interioare si de nivelul de trai scazut,in 1985 Gorbaciov a lansat 2 concepte (perestroika) si ( glasnost) adica reforna economica si transparenta.

Totodata in anul 1988 si 1989cu o viteza fulgeratoare incepea destramarea regimurilor comuniste din europa.

Comunismul In Romania

In Romania comunismul sa instalat in anii 1945-1946 sub influenta directa a URSS.Sa infiintat Partidul Comunist Roman si puternicul lui conducatoe Gheorghe Gheorghiu-Dej (1945-1965) si Nicolae Ceausescu (1965-1989).Nicolae Ceausescu sa caracterizat prin distantarea de catre Moscova si prin practicarea unu comunism national lucru care a atras simpatia unor state democratice occidentale.

Situatia se inrautateste in ultimi 10 ani de regim comunist datorita propagandei excesive a regimului si dificultatilor economice. Pe acest fond a fost inlaturat Ceausescu si regimul comunist.

LUMEA POSBELICA

Reconstructia Economica

Bilantul european al celui de-al doilea razboi mondial a fost monstruos 30 milioane de morti doar in Europa, ruinarea totala a oraselor germane,retele feroviare drumuri poduri distruse resurse financiare secatuite.

Cu toate acestea Europa mai ales cea Occidentala cunoaste o infloritoare dezvoltare economica. Perioada dintre razboi si mijlocul anilor 70 a fost numita de francezi ( Les trente glorieuses) cei treizeci de ani gloriosi de catre anglo-americani (Epoca de Aur).

Mai multe motive au stat la aceasta evolutie si anume : ajutorul de catre SUA acordat europenilor de 14 miliarde dolari apoi politicile economice duse in perioada interbelica, apoi cresterea economica prin deviza ''Cercetare si Dezvoltare''. Aceasta a insemnat dezvoltarea economica cresterea nivelului de trai si a dus la revolutia industriala.

Revolutia tehnico-stiintificadin anii 50-60 a influientat decisiv viata in tarile bogate si a influientat partial statele sarace.

La inceputul anilor 70 tarile arabe au cunoscut o inflatie masiva si aceste au decis cresterea pretului petrolului. Acest lucru a avut ca si efectcresterea pretului resurselor energetice, fiind urmat acest lucru de o criza mondiala a economiei. Totodata s-au inregistrat poluari masive ale mediului datorita cresteri economice si folosiri tot mai multor resurse.

In cazul statelor comuniste dezvoltarea era lenta si presupunea scrificii de neacceptat din partea populatiei aceste state pierzand pasul cu lumea capitalista occidentala.

Aceste state au avut parte de regimuri militare si au avut doar regimuri dictatoriale avand de suferit foarte mult dezvoltarea era foarte slaba ducandu-se lipsa de specialisti si fiind condusi de oameni slab specializati au cunoscut stagnari de lunga durata , tarile din Lume a Treia au ajuns la limita subzistentei.

Drepturile Omului   

In timpul celui de-al doilea razboi mondial omenirea a cunoscut bomba atomica si cele mai mari orori petrecute de-alungul istoriei sale. In anul 1948 Adunarea Generala a Natiunilor Unite a adoptat Declararia Universala Pentru Drepturile Omului o declaratie despre drepturile si libertatile sale. Aceasta a fos declaratia pe care sau construit toate statele democratice.

In anul1949 a fost creeat Consiliul Europei care avea rol de a proteja aceste drepturi. In 1950 acesta a elaborate Conventia Europeana a Drepturilor Omului un tratat in care toate drepturile omului sunt garantate in statele semnatare.

A fost semnata si Conventia Cadru pentru Protectia Minoritatilor acesta defineste pricipiile ce trebuiesc respectate de catre statele semnatare.

In statele cu regimuri comuniste s-au facut legi care sa lipseasca populatia de ajutor si au inseminat frica in randul acestora.

Societatea civila

O democratie se bazeaza pe suprematia legii si a alegerilor libere si responsabilitatea guvernantilor fata de guvernati. Prin societate civila se intelege grupuri organizate care pot sa isi promoveze interesele independente de stat : sindicat corpuri academice asociatii profesionale biserici fundatii etc.

Statele democratice in mod special SUA si Marea Britanie au dezvoltat un stil politic care a permis individului sa isi intareasca convingerea ca aceasta strategie de influienta functioneaza,doi factori au favorizat cooperarea civila :libertatea de comunicare si increderea in comportamentul generos al concetatenilor.

In stalele comuniste unul din principalele obiective a fost distrugerea societatii civile si anihilarea deciziei indivizilor de a-si proclama propria independenta mentala.

Deoarece societatea civila este independenta de stat s-au format Sindicate in statele comuniste precum (Solidaritatea in Polonia) grupuri disidente (Carta77in Cehoslovacia)sau mici grupuri hotarate sa reziste guvernari comuniste si sa protesteze impotriva orcarei incalcari a drepturilor omului.

Personalitati precum Adam Michnik in Polonia Janos Kis in Ungaria sau Vaclav Havel in Cehoslovacia au refuzat sa-si legesperantele de bunavointa despotilor luminati ca si Mihail Gorbaciov. Ei considerau ca sursa schimbarilor trebuia sa fie trezirea societatii si presiunea colectiva exercitata de toti membrii societatii asupra sistemului.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate