Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Istorie


Index » educatie » Istorie
Publius Aelius Hadrianus - Imparat roman: 117-138p.Chr


Publius Aelius Hadrianus - Imparat roman: 117-138p.Chr


Publius Aelius Hadrianus (76-138p.Chr.)

Imparat roman:117-138p.Chr.

Nascut la Roma la 24 ianuarie 76p.Chr. fiind ca si Traianus, de origine spaniola, paraseste alaturi de familia sa peninsula Italica, care era originara din localitatea Hadria, oras care ii va oferi supranumele de Hadrianus.

In ajunul varstei de 10 ani si-a pierdut tatal, iar Traianus i-a devenit tutore, deoarece era var primar al tatalui. A fost ales pretor in 106p.Chr. si ulterior "legatus Augusti propraetore" in Pannonia Inferior.De la debutul in guvernare, Hadrianus a terminat cu politica agresiva a predecesorului, facand ca imperiul, la frontiera orientala, sa reintre in limitele trasate de Augustus. Din cele 4 provincii cucerite de Traianus; Armenia, Mesopotamia, Asiria si Arabia, el nu a pastrat-o decat pe ultima. Se astepta ca intre aceste limite, hotarele imperiului sa fie respectate de fortele inamice externe. Pe parcursul intregii domnii, s-a straduit sa transforme imperiul intr-o "tabara intarita".

Pe langa masuri constructive de intarire militara, Hadrianus a intreprins reforme profunde in reorganizarea armatei, deoarece constatase slabirea disciplinei sub imparatii anteriori. Cele mai importante reforme au vizat: reducerea numarului de legiuni de la 30 la 28, compensata cu crearea unor unitati puternic inzestrate cu armament modernizat denumite "numeri" in materie de recrutare s-au introdus noi reglementari, dintre care cea mai importanta este recrutarea dupa criterii regionale, reglementare introdusa incipient deja sub Flavieni; atentia deosebita acordata cadrelor de comandanti militari, centurioni si tribuni, a caror avansare se facea pe merite personale; reglementarea privind alegerea cadrelor militare cu functii in special dintre romani, masuri de intarire a disciplinei si de urmarirea cheltuielilor in armata; crearea unui serviciu de intendenta "frumentarii" care servea si ca serviciu de informatii; masuri de asigurare a unor avantaje juridice celor ce erau incadrati in armata.

Si in materie de tactica si strategie a adus importante inovatii. Fiind comandant suprem al armatei din Orient, Hadrianus a avut prilejul sa cunoasca modul de lupta al partilor si in consecinta, a creat o cavalerie greu inarmata, instruita dupa anumite reguli desprinse din tactica de lupta a partilor, armenilor si a altor popoare, chiar si din Occident, cum erau germanii. Nici infanteria n-a fost uitata, revenindu-se la unitatea masiva de atac de tipul falangei macedonene.

Hadrianus dorea ca in armata, viata sa fie sobra, fara lux inutil. Neobosit a inspectat sistematic armatele, cantonate in cele mai diverse regiuni, retinand, cu o memorie extraordinara, cele mai mici detalii si chiar numele soldatilor.Hadrianus merita un loc aparte pentru reformele sale in administratie si in dreptul roman. Pana la el administratia, echivalenta cu ministerele de astazi apartinea libertilor ambitiosi si corupti. El a asezat peste tot in administratie, numai cavaleri, transformand ordinul equestru intr-o aristocratie guvernanta a statului.

Pe drept cuvant, Hadrianus poate fi considerat fondatorul unei monarhii centralizate. La initiativa lui s-a elaborat primul cod rational al jurist prudentei romane.

Hadrianus avea o cultura greaca asa de vasta si vorbea atat de bine greceste incat atasamentul pentru Grecia prin faptele sale de imparat, s-au aratat pe deplin justificate. Suetonius spunea despre el: "A fost un foarte mare iubitor de poezie si de literatura, avand pregatire deosebita si in domeniul matematicii, al geometriei si al picturii, stia sa deseneze frumos si sa cante". Toate sursele sunt de acord asupra varietatii preocuparilor sale intectuale si asupra stradaniei de a incuraja activitatile care tineau de domeniul artelor liberale. A fondat la Roma, "Atheneum"-ul institutie al carui rost, in diferite epoci, in diferite tari avea sa se perpetueze de-a lungul veacurilor.

Peste unele defecte omenesti si trecatoare, Hadrianus are meritul unui loc de frunte in seria imparatilor romani, pentru ca a dat lumii, gratie unei discipline severe si a unei administratii prevazatoare, douazeci si unu de ani de pace si prosperitate. "Cand gloria printilor se va masura dupa binefacerile care le-au asigurat popoarelor lor, Hadrianus va fi primul intre imparatii romani."Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate