Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Istorie


Index » educatie » Istorie
Lenin si Originile Bolsevismului


Lenin si Originile Bolsevismului


Lenin si Originile Bolsevismului

Regimul infiintat in 1917 reprezenta o institutionalizare a personalitatii lui Lenin. Partidul Bolsevic era creatia lui Lenin.

In 1917 Part. Bolsevic a pus mana pe putere,a devenit singura sursa de autoritate politica ]n Rusia.

Rusia Comunista: 74 de ani de existenta.

Lenin (subiectul 15. V.I. Lenin)

- nume adevarat : Vladimir Ilici Ulianov

- s-a nascut in aprilie 1870 in orasul Simbrirsk de pe Volga , intr-o fam de birocrati , relative instariti.- Tata: inspector scolar, apoi pana la moarte consilier de stat, om cu vederi liberal - conservatoire

- In timpul scolii Lenin era elev foarte bun , cu medalii de aur

- A intrat la Universitatea din KAZAN,cu o recomandare din partea directorului scolii (tatal lui Kerenski) in care scria k era un tanar restar si nesociabil , dar care nu a creat probleme. Fara aceasta recomandare si datorita ev anterior in care a fost executat fratele sau , el nu ar fi intrat la universitate. I-a fost interzis sa se inscrie la alte universitati dupa ce , participand la o adunare studenteasca inofensiva a fost exmatriculat. 4 ani din viata si-a petrecut cu alte activitati.

- Lenin s-a apropiat de doctrina lui Marx datorita urei lui personale fata de tar, de birocratie , fata de lipsa de respect pt lege.

- Initial a fost (k si fratele sau ) simpatizant al gruprii "Vointa Poporului" unde a invatat cum se alcatuieste o organizatie revolutionara clandestine cu o disciplina stricta . De aici a capatat convingerea ca regimul tarist trebuie atacat frontal.

- Pentru Lenin existau 2 tipuri de persoane: prietenii si dusmanii (cei care il urmau si restul ).

- Lenin avea convingerea : " Politica e o permanenta stare de razboi"./ "Pacea este un moment de respire intre 2 razboaie."

- era incapabil sa asculte critica, fie erai de accord cu el , fie trebuia s ail confrunti , erai eliminate.

-Partidul BOLSEVIC era mai ales pt tinerii venit de la tara la oras in cautarea unui loc de munca, un refugiu

- Lenin avea o inclinatie spre cruzime, a comandat la moarte mii de oameni. GANDEA in termini de partide, mase, state.

- In jurul varstei de 30 de ani a formulat teoria si practica bolsevismului

In 1893 Lenin se stabileste la Sankt Petersburg, aparent pt a practica avocatura, dar in realitatea pt a-si desavarsii cariera de revolutionar de profesie.

Pt. ca a impartit muncitorilor pliante cu revendicari economice, a fost exilat 3 ani in Siberia, unde alaturi de sotia sa Nadejda Krupskaia, a scris, a tradus si a muncit in aer liber.

Aflat ink in exil el a formula t o noua teorie/ teza : munictorii nu vor infaptui revolutia prin ei insusi niciodata , deoarece ei sunt dispusi sa ajunga la intelegeri cu patronatul. Trebuiau sa fie condusi de un partid socialist si revolutionari de profesie.Lenin si-a organizat propria factiune , ce a evouat spre o organizatie de sine statatoare.

Din Partidul Social- Democrat s-au rupt bolsevicii si melsevicii in per 1906- 1907. Mensevicii se ocupau de instruirea si organizarea clasei sociale. Aveau audienta in randul celorlate etnii

Bolsevicii pregateau cadre pt revolutie. Audienta in randul rusilor. Nici una nu aveau audienta de masa.

Dupa preluarea puterii Lenin promova idea ca taranii vor devenii asemenea muncitorilor, salariati ai statului prin colectivizarea pamanturilor.

Privind minoritatile Lenin : "fie va asimlati si deveniti rusi , fie va separate si formati un stat independent."

Lenin a vazut izbucnirea WW I a un lucru benefic, el sperand ca masele de muncitori si tarani se vor revolta impotriva macelului si sub indrumarea socialistilor vor transforma razboiul mondial in unul civil.

1915 si 1916 Lenin a luat parte in Elvetia la 2 conferinte ale socialistior pacifisti.

Anii de raboi = pt Lenin si Krupskaia o epoca de saracie si izolare fata de Rusia.Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate