Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Istorie


Index » educatie » Istorie
CALIGULA (Caius Iulius Caesar Germanicus, 37-41)


CALIGULA (Caius Iulius Caesar Germanicus, 37-41)


CALIGULA (Caius Iulius Caesar Germanicus, 37-41)

Noua domnie a fost pretutindeni intampinata cu entuziasm, lumea romana asteptand de la Caligula sa devina un al doilea Augustus.

Suetonius ne spune ca porecla de Caligula (Cizmulita) a primit-o din glumele de tabara, deoarece a fost crescut printre soldati, in legiunile de la Rin conduse de tatal sau, Germanicus. Crescut in casa strabunicii sale, Livia Augusta, dupa exilarea Agrippinei, Caligula din copilarie aparea ca un degenerat fizic si mintal. Tiberius, un bun cunoscator de oameni, spunea despre nepotul sau ca traieste pentru nenorocirea lui si a tuturor, ca sa fie o 'vipera' pentru poporul roman. De aceea, Tiberius ii acorda atentie doar in momentul cand Seianus devine suspect, Caligula constituind contraponderea in fata pretentiilor la tron ale prefectului pretorian.

Sprijinit de prefectul pretoriului, Naevius Sestorius Macro, Caligula este proclamat imparat de catre garda pretoriana si recunoscut apoi de senat. Primele luni de domnie par sa justifice entuziasmul cu care a fost primit de plebe noul principe. El suprima metodele tiranice de guvernare instituite de predecesorul sau: iarta pe condamnati, anuleaza trimiterea in exil a unora, acorda amnistie generala.Brusc insa, politica sa capata insemnele despotismului si incoerentei, schimbare considerata de unele izvoare drept consecinta a bolii. Caligula a incercat sa impuna modelul monarhiei teocratice de tip greco-oriental, impingand despotismul si exaltarea virtutilor divine ale imparatului peste limitele acceptate de romani. Reintroduce lex maiestatis pe baza careia veniturile palatului se inmultesc prin condamnari si confiscari de averi. A avut pasiuni pentru ocupatii nedemne de titlul imperial (gladiator, vizitiu, cantaret, dansator). Extravagantele sale, care sfarsesc prin a revolta Roma, au culminat cu masurile luate fata de armasarul favorit, Incitatus, care, numit cetatean roman, urma sa fie inscris pe lista viitorilor consuli.

La curtea imperiala sunt introduce ceremonialul oriental si divinizarea princeps-ului, sunt incurajate cultele orientale. Arbitrariul politicii interne si externe, extravagantele si cruzimile, fastul serbarilor si risipirea tezaurului strans de predecesorul sau, masurile fiscale opresive declanseaza doua conspiratii ale opozitiei senatoriale, in 39 si 40, urmate, fiecare, de valuri de procese de crimen maiestatis, soldate cu numeroase executii. In ianuarie 41, este asasinat in apropierea palatului sau din Roma, in urma unei conspiratii puse la cale de ofiteri ai garzilor pretoriene (Cassius Chaerea si Lannius Vinicianus). Numele sau este supus de senat unei damnatio memoriae.

Scurta domnie a lui Caligula a inregistrat putine evenimente de seama in domeniul politicii externe. Planuia o expeditie asupra Britanniei, pe care insa nu o finalizeaza. In Orient situatia se complica deoarece partii au instalat pe tronul Armeniei un protejat al lor. Deoarece se face raspunzator de moartea regelui Ptolemeu, chemat la Roma, in Mauritania a izbucnit o rascoala antiromana, reprimata dupa mai multi ani de catre succesorul sau, Claudius.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate