Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sistemeBiologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Informatica


Index » educatie » Informatica
» Mediul si limbajul de programare VISUAL BASIC


Mediul si limbajul de programare VISUAL BASIC
Mediul si limbajul de programare VISUAL BASIC

1.1. Introducere

Limbajul de programare Visual Basic are ca punct de pornire limbajul BASIC, dezvoltat in anul 1962 la Dartmounth College in Statele Unite ale Americii. In anul 1991 apare prima versiune de Visual Basic, Visual Basic 1.0, destinata lansarii de aplicatii in Windows 3.

In anul 1992 este lansat Visual Basic 2.0, iar in anul 1993 apare pe piata Visual Basic 3.0 in doua versiuni: Standard si Profesional. Aceasta versiune contine o serie de imbunatatiri fata de versiunile precedente, fiind incluse componente nativa pentru gestiunea bazelor de date Access 1.0, 1.1 si 2.0 (motorul JET, Controlul DATA, suport ODBC pentru alte SGBD-uri). Sunt incluse de asemenea controale pe 16 biti (VBX).
Visual Basic 4.0 este lansat in anul 1995 in trei versiunii: Standard, Professional si Enterprise. Sunt incluse controale pe 32 biti (OCX), iar pentru pastrarea compatibilitatii cu versiunea precedenta de Visual Basic sunt incluse si controlare VBX pe 16 biti.

In 1996 este lansata versiunea 5.0 din Visual Basic pe 32 de biti, iar in 1998 apare Visual Basic 6.0 .

Modul de lucru bazat pe evenimente

Se impun astfel cateva precizari in privinta functionarii mediului Windows, datorita faptului ca Visual Basic este un mediu de dezvoltare a aplicatiilor sub Windows. Astfel o versiune simplificata a functionarii mediului Windows implica trei concepte cheie: ferestre, evenimente si mesaje.

Fereastra poate fi privita ca o zona dreptunghiulara impreuna cu marginile sale. Exista mai multe tipuri de ferestre: o fereastra de tip Explorer in Windows 95, o fereastra document in cadrul editorului de texte sau o caseta de dialog.

Evenimentele pot aparea datorita actiunilor utilizatorilor (un click de mouse, apasarea unei taste), actiunii unei alte ferestre sau datorita controlului prin program. Ori de cate ori survine un eveniment, acesta genereaza un mesaj care este trimis sistemului de operare. Sistemul de operare proceseaza mesajul si-l transmite celorlalte ferestre. Fiecare fereastra poate atunci sa execute actiunea corespunzatoare, care trateaza acel tip de mesaj, bazandu-se pe instructiunile proprii de lucru.

In aplicatiile procedurale, aplicatia insasi decide care portiuni din cod se executa la un moment dat si in ce ordine. Executia porneste de la prima linie de cod pana la ultima si apeleaza procedurile pe masura ce este nevoie de ele.

Intr-o aplicatie bazata pe evenimente, codul nu urmareste o aplicatie predeterminata (de la prima linie de cod pana la ultima), ci executa diversele proceduri si linii de cod ca raspuns la evenimente. Evenimentele pot fi declansate de actiunile utilizatorilor, de aplicatia insasi sau de mesaje ale sistemului sau altor aplicatii. Secventa in care apar aceste evenimente determina secventa in care se executa codul, ceea ce inseamna ca de fiecare data cand aplicatia se executa, el va urma o alta cale.

Astfel prin modelul de lucru bazat pe evenimente, datorita faptului ca nu se stie dinainte secventa de aparitia a evenimentelor, se fac anumite presupuneri cu privire la acestea si ca urmare anumite controale (butoane de comanda, casete cu text etc.) vor fi dupa caz dezactivate sau activate, restrangand astfel aria erorilor pe care le poate genera utilizatorul in ne cunostinta de cauza.

1.3 Elemente ale mediului de lucru Visual Basic 6.0

Interfata mediului integrat de dezvoltare la pornirea pentru prima data este:


Fig. 1. Mediul Visual Basic

Procesul de dezvoltare a aplicatiilor traditionale poate fi impartit in trei etape distincte: scrierea, compilarea si testarea codului. Mediul Visual Basic abordeaza interactiv dezvoltarea codului, ne facand o distinctie neta intre cele trei etape. Astfel Visual Basic interpreteaza codul pe masura ce este introdus de la tastatura, evidentiind orice greseala sintactica si semantica. De asemenea, Visual Basic compileaza partial codul, pe masura ce acesta este introdus.

Mediul de lucru Visual Basic este numit mediu integrat de dezvoltare (IDE), deoarece el integreaza numeroase functii diferite cum ar fi proiectarea, editarea de text, compilarea si depanarea in cadrul unui mediu comun.


Fig. 2. Elementele mediului Visual Basic

Astfel mediul de programare Visual Basic este format din urmatoarele elemente:

Fereastra „ToolBox”

Furnizeaza o serie de instrumente folosite in timpul realizarii unei aplicatii in Visual Basic, pentru a plasa controalele pe formular. Pe langa configuratia implicita, se mai pot adauga controale selectand AddTab din meniul contextual si adaugand controale la sectiunea rezultata. Putem astfel enumera ca exemple de controale: Controlul Label, Controlul TextBox, Controlul Data, Controlul Frame, Controlul Command etc.


Bara cu instrumente


Aceasta bara furnizeaza acces rapid la comenzile des folosite in mediul de programare. Daca se executa un click pe un buton din bara de instrumente se va lansa in executie operatia reprezentata de acel buton. Bara cu instrumente standard este afisata in mod implicit la intrarea in mediul de programare, dar ea poate fi particularizata de catre utilizator prin adaugarea sau stergerea de butoane cu ajutorul comenzi ToolBars din meniul View.

3. Fereastra „Project Explorer”

Aceasta fereastra afiseaza elementele

(formulare, module) din cadrul proiectului curent. Un proiect este o colectie de fisiere care formeaza o aplicatie.   

Exista urmatoarele tipuri de fisiere:

- Forme (.frm)

- Cod (.bas)

- Clasa (.cls)

- Componente (.vbx, .ocx)

- Resurse si Rapoarte


4. Fereastra „Properties”

Afiseaza valorile proprietatilor pentru formularul sau controlul selectat. O proprietate este o caracteristica a unui obiect, asa cum sunt dimensiunea, culoarea sau fontul. La proiectare, se pot modifica proprietatile controlului sau formularului prin setarea valorii corespunzatoare din aceasta fereastra. Se activeaza cu tasta F4 sau din meniu View sub meniul PropertiesWindow.

5. Utilitarul „Object Browser”

Utilitarul „Object Browser” afiseaza valorile proprietatilor pentru a fi utilizate in cadrul proiectului. Ofera de asemenea, o cale simpla de a naviga prin codul aplicatiei sau a formularului. Se pot examina obiecte din Visual Basic si din alte aplicatii, si se pot vedea metodele si proprietatile disponibile pentru aceste obiecte, putandu-se copia de asemenea coduri de proceduri intre aplicatii.

6. Fereastra „Form Designer”

Ocupa partea centrala si cea mai mare a suprafetei mediului de lucru Visual Basic. Fereastra se poate personaliza pentru a proiecta interfata aplicatiei. Se poate adauga pe suprafata ei diferite tipuri de controale, grafica si imagini pentru a crea o interfata cu utilizatorul cat mai placuta. Fiecare formular existent in aplicatie are propria fereastra de tip „Designer”.

7. Fereastra „Code Editor”

Este folosita ca editor de texte pentru a introduce codul aplicatiei. Fiecare formular sau modul de cod din cadrul aplicatiei are propria fereastra de editare a codului. In cadrul ferestrei se pot declara variabile, functii proceduri si evenimente asociate obiectelor.

8. Fereastra „Form Layout”

Fereastra „Form Layout” este o fereastra pentru aspectul formularului, permitand pozitionarea formularelor in cadrul aplicatiei, folosindu-se o mica reprezentare pe ecran. Se poate observa astfel aspectul formularului la diferite rezolutii ale ecranului precum si pozitionarea acestuia pe ecran.

9. Utilitarul „Menu Editor”

Cu ajutorul acestui utilitar se pot edita meniuri. Stiut fiind faptul ca in orice aplicatie de sub Windows, meniurile sunt o parte esentiala, care nu lipseste in nici o aplicatie simpla sau complexa, necesitatea unui editor de meniuri intr-un mediu complex de programare precum Visual Basic este stringenta. Cu ajutorul acestui editor se pot crea meniuri, sub meniuri, meniuri popup, controale de meniuri si submeniuri si se pot stabili scurtaturi pentru optiunile de meniu.

Utilizarea editorului fiind foarte simpla este accesibila oricarui utilizator al mediului Visual Basic. Editorul de meniuri se porneste din meniul ToolsMenuEditor.

1.4 Tipuri de interfete pentru dezvoltarea aplicatiilor

In mediul integrat de programare Visual Basic sunt disponibile doua stiluri diferite pentru interfata: interfata pentru un singur document (SDI) si interfata multidocument (MDI). Alegand interfata pentru un singur document (SDI) toate formularele aplicatiei create in mediul de dezvoltare Visual Basic pot fi mutate dupa dorinta pe ecran, ele ramanand deasupra celorlalte formulare. Nu este posibila deschiderea simultana a doua ferestre si comutarea intre ele. Cu alte cuvinte, se poate lucra doar cu un singur formular. Pentru a lucra cu altul, nu este posibila micsorarea acestuia si incarcarea celuilalt formular.Daca se alege interfata MDI, toate formularele aplicatiei sunt continute intr-o unica fereastra-parinte. O aplicatie MDI permite utilizatorului afisarea mai multor documente in acelasi timp, fiecare document fiind afisat in propria fereastra. Fiecare fereastra individuala este limitata ca spatiu la zona ferestrei parinte. La minimizarea programului, toate ferestrele document sunt si ele minimizate, doar pictograma ferestrei parinte fiind ceea care apare pe bara de taskuri.

Un formular copil este un formular obisnuit care are valoare proprietatii MDIChild egala cu True. Aplicatia poate include numeroase formulare MDI copil, similare sau diferite. Atunci cand un formular copil este minimizat, pictograma sa apare in spatiul de lucru al formularului MDI parinte si nu pe bara de taskuri.

1.5 Structura unui proiect in Visual Basic

Fisierul proiect este o lista a tuturor celorlalte fisiere si obiecte asociate proiectului, precum si cu informatiile despre optiunile de mediu fixate de catre utilizator. Aceste informatii sunt actualizate de fiecare data cand este salvat proiectul. Toate fisierele si proiectele pot fi partajate si de alte proiecte. O lista a tuturor fisierelor din proiect este cuprinsa in cadrul ferestre Project Explorer.

Intr-un proiect pot fi incluse urmatoarele tipuri de fisiere si obiecte:

a. Module formular

Modulele formular (cu extensia .frm) contin descrieri textuale ale formularului si controalelor sale, inclusiv valorile atribuite proprietatilor. Ele pot contine de asemenea declaratii de constante, variabile si proceduri externe, toate la nivelul formularului, proceduri eveniment si proceduri generale.

b. Module clasa

Modulele clasa, au extensia .cls sunt analoage modulelor formular, doar ca nu poseda o interfata vizibila cu utilizatorul. Modulele clasa pot fi folosite pentru a crea propriile obiecte, inclusiv codul pentru metode si proprietati.

c. Module standard

Modulele standard (extensie .bas) cuprind declaratii de tipuri, constante, variabile, proceduri externe, toate fiind sau publice sau la nivelul modulului, si proceduri publice.

d. Fisiere de resurse

Fisierele de resurse contin (extensie .res) contin imagini bitmap, siruri de caractere, precum si alte date pe care le puteti schimba fara a mai modifica si codul. Un proiect nu poate cuprinde decat un fisier de resurse.

e. Documente ActiveX

Documentele ActiveX (extensie .dob) seamana cu formularele, numai ca pot fi afisate intr-un browser de Internet, precum Internet Explorer.

COMPONENTE

In plus fata de fisiere si module, la proiect mai pot fi adaugate si alte tipuri de componente:

1. Controale ActiveX

Controalele ActiveX au extensia .ocx si sunt controale optionale care pot fi adaugate la caseta cu instrumente si folosite in cadrul formularelor. Se pot crea propriile controale folosind editiile Professional si Enterprise de Visual Basic.

2. Obiecte inserabile

Obiectele inserabile, cum ar fi de exemplu obiectul Microsoft Excel Worksheet, sunt componente care pot fi folosite la construirea unor solutii integrate, care poate contine date in diverse formate, precum foi de calcul tabelar, imagini bitmap, create fiecare de aplicatii diferite.

3. Referinte

Se pot adauga referinte la componente ActiveX externe care ar putea fi folosite de aplicatie. Se pot atribui referinte folosind caseta de dialog References, la care se poate ajunge din meniul ProjectReferences.

4. Controale standard

Controalele standard sunt furnizate de Visual Basic. Ele sunt incluse intotdeauna in caseta cu instrumente, spre deosebire de controalele ActiveX si obiectele inserabile, care pot fi adaugate sau eliminate la caseta cu instrumente.

1.6 Baze de date in Visual Basic

In pachetul Visual Basic 6.0 este inclus motorul pentru baze de date Microsoft Jet, care ofera posibilitatea de a accede la mai multe categorii de baze de date cum ar fi: baze de date Microsoft Access, baze de date dBASE, baze de date FoxPro, baze de date Paradox, baze de date Btrieve, precum si orice categorie de baza de date care include suport pentru standardul ODBC (Open Database Connectivity). Pentru lucrul cu bazele de date, Visual Basic disupune de doua tehnici principale: controlul Data si obiectele de acces la date.

1.6.1 Accesul la baze de date folosind controlul Data

Obiectul control Data din Visual Basic impreuna cu alte controale asociate datelor asigura parcurgerea inregistrarilor intr-o baza de date compatibila. Pentru a se asigura legatura dintre controlul Data si baza de date, trebuie stabilite doua proprietati ale acestuia: DatabaseName (numele bazei de date), specifica baza de date la care va fi conectat controlul, si RecordSource (sursa inregistrari), care desemneaza tabelul din cadrul bazei de date.

Controlul Data pe langa faptul ca asigura legatura intre formular si baza de date, mai pune la dispozitia utilizatorului instrumente pentru navigarea in baza de date. Astfel butoanele Next Record (inregistrarea urmatoare) si Previous Record (inregistrarea anterioara) determina deplasarea prin baza de date cu cate o inregistrarea. Butoanele First

Record (prima inregistrare) si Last Record (ultima inregistrare) determina o deplasare directa la inceputul sau la sfarsitul bazei de date.1.6.2. Accesul la bazele de date folosind obiectele

de acces la date (DAO)

Cu toate ca, controlul Data permite accesul la bazele de date fara a scrie nici o linie de cod, el prezinta limite semnificative. Astfel nu se pot folosi indexuri cu controale asociate si nu se pot face referiri la setul de inregistrari al controlului Data, daca formularul aferent controlului Data nu este incarcat.


Fig. 10. Exemplu de Controlul Data

Visual Basic pune si motorul Microsoft Jet care asigura utilizatorului un set variabil de obiecte de acces la date, care ofera acestuia un control complet asupra bazei de date, asigurand facilitati de manipulare a datelor mult superioare controlului Data.

DAO pune la dispozitia utilizatorului obiectul Recordset, iar pentru insertia, actualizarea si stergerea inregistrarilor disponibile, acelasi obiect Recordset impreuna cu metoda Execute. Inainte de a folosi DAO este necesar sa fie deschisa o baza de date in spatiul de lucru prestabilit. Aceasta se face prin apelarea metodei OpenDatabase.

1.7 Rapoarte in Visual Basic 6.0

In Visual Basic 6 exista doua metode de dezvoltare a rapoartelor. Astfel rapoartele pot fi create in cadrul mediului de dezvoltare Visual Basic folosind Micosoft Data Report sau prin intermediul versiunii Crystal Reports incluse in Visual Basic, prin accesul la fisierul RPT al aplicatiei Crystal Reports prin intermediul controlului ActiveX Crystal Reports.


Fig. 11. Ierarhia obiectelor DAO

Astfel folosind Microsoft Data Reports se poate adauga un raport direct intr-un proiect Visual Basic. Raportul poate fi proiectat, salvat si compilat ca un proiect de o maniera similara unui formular sau unei clase. Cu Microsoft Data Reports, un raport poate fi afisat pe ecran in forma unei ferestre Print Preview. Din aceasta fereastra utilizatorul poate tipari raportul la imprimanta sau poate fi exportat intr-un fisier fara nici un fel de interventie din partea utilizatorului, folosind linii de program Visual Basic.

Aplicatia Crystal Reports este inclusa in Visual Basic 6. Ea include Crystal Reports Designer, un control ActiveX si bibliotecile de rulare necesare. Aplicatia Crystal Reports functioneaza ca proces separat de Visual Basic si pastreaza definitia raportului intr-un fisier separat, cu extensia RPT.

1.8 Visual Data Manager

Visual Data Manager este o aplicatie care poate functiona independent de mediul Visual Basic, dar care este inclusa in mediul Visual Basic. Cu ajutorul acestei aplicatii se pot crea baze de date in diverse formate (Access, FoxPro, dBase etc), se pot deschide baze de date. Visual Data Manager desi nu include facilitatile din Access permite totusi crearea de baze de date, de tabele, de indecsi, precum si introduceri de date in tabele. Visual Data Manager se acceseaza din meniul Add-Ins submeniul Visual Data Manager.


Fig.     Fereastra „Visual Data Manager”


Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate