Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Informatica


Index » educatie » Informatica
LUMEA ELECTRONICA


LUMEA ELECTRONICA
Lumea electronica

Posta electronica

Reprezinta transmiterea mesajelor in format electronic, prin intermediul retelelor de calculatoare de genul Internetului sau sistemelor pe linie telefonica.

Motivele pentru care posta electronica e foarte utilizata sunt:

Costul redus este mult mai ieftina trimiterea unui mesaj cu ajutorul postei electronice decat modalitatea clasica de corespondenta;[1]
Viteza transmiterea si primirea mesajelor se realizeaza aproape instantaneu, variaza in functie de viteza de conectare si de marimea mesajului;

Accesibilitati se pot trimite si primi mesaje, oriunde si de oriunde, cu conditia existentei unui calculator cu conexiune la Internet.

Folosirea postei electronice prezinta avantaje si dezavantaje fata de posta.

Avantaje

transmitere rapida a mesajului oriunde in lume;

mijloc ieftin si eficient de comunicare;

permite folosirea unei liste de distribuire a mesajelor;

foloseste instrumente de gestiune a mesajelor (distribuirea lor in foldere, copiere, mutare, stergere, trimiterea unui raspuns, trimiterea unui mesaj mai multor destinatari etc.).

Dezavantaje:

Un fisier atasat poate contine un virus de computer;

Cutia postala se poate umple,[2] ceea ce determina fie blocarea receptionarii de mesaje, fie stergerea mesajelor mai vechi;

Se obtin multe mesaje primesc multe mesaje nefolositoare.

Comertul electronic

Ofera posibilitatea realizarii de tranzactii comerciale, cumpararii si vanzarii de bunuri si servicii folosind Internetul sau alte retele.

Pentru a comanda anumite produse prin intermediul calculatorului, trebuie completat un formular asemanator celui alaturat. Prin acesta se cer, in general, datele personale ale clientului (nume, prenume, numar de telefon, adresa, adresa de e-mail etc.).

Daca, dupa primirea produselor, acestea nu corespund cu cele dorite, exista posibilitatea de a le returna folosind un procedeu asemanator.Dezvoltarea sistemelor de plata non-cash, a sistemului electronic, a telefoniei mobile si, in general, a tuturor mijloacelor de transmisie de date, care necesita criptare sau autentificare, a condus la crearea unei noi situatii juridice. Aceasta a fost rezolvata, intr-o serie de state, fie printr-o lege cadru a semnaturii electronice, fie prin legi specifice, in care este reglementata semnatura electronica intr-un anumit domeniu.

Observatie

Sistemele de plata acceptate si folosite depind de legislatia fiecarei tari. Pentru mai multe informatii privind legislatia referitoare la comertul electronic, consultati Legea comertului electronic nr. 365 din 7 iunie 2002.

Avantajele si dezavantajele comertului electronic

Avantaje

se pot comanda produsele in orice moment si de oriunde exista o conexiune la Internet;

pot fi cautate produse din toate domeniile fara deplasare fizica de la un magazin la altul;

primirea acasa a produselor.

Dezavantaje:

desocializarea;

sisteme de plata nesigure;

calitate nesigura a produselor.De exemplu, daca se doreste trimiterea unei scrisori clasice in strainatate, costul acesteia este de circa 10 ori mai mare decat trimiterea mesajului cu ajutorul e-mail-ului, care va costa circa doua impulsuri de telefon.

Aceasta depinde de capacitatea casutei postale a destinatarului si de limitarile impuse acesteia.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate