Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme




Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Informatica


Index » educatie » Informatica
Globalizarea sistemelor informationale


Globalizarea sistemelor informationale




Globalizarea sistemelor informationale

Prin globalizare, se poate intelege procesul de extindere a dimensiunii unui fenomen (social, economic, stiintific, tehnic sau al informatiei) la nivelul intregii planete.

Unul din domeniile majore ale globalizarii se refera la:

Globalizarea informatiilor, in sensul transmiterii aproape instantanee a acestora prin televiziune, radio, internet, presa, telefon.

Viitorul apropiat va fi dominat de "noua economie" avand drept resursa principala " imputurile de cunostiinte" si se bazeaza pe optimizarea utilizarii resurselor materiale si umane.Nucleul acesteia este chiar internet-ul care asigura transmiterea informatiilor in timp util in toate regiunile lumii.

In Europa internet-ul a aparut in anul 1993, cu trei ani mai tarziu decat in SUA.In prezent 81,5 milioane de persoane au deja, in propria locuinta, un calculator cu acces la internet.Pe primul loc se situeaza Marea Britanie cu 19,4 milioane de calculatoare cu acces la internet, urmata de Germania cu 14,8 milioane.Spania si Franta detin pozitii inferioare in ierarhia utilizatorilor internet-ului, doar una din zece persoane acceseaza internetul din propria locuinta.In Franta explicatia se regaseste in utilizarea inca de la inceputul anilor 80 a minitel-ului, o retea informationala dezvoltata de France Telecom.




In medie vest-europenii acceseaza de 12 ori pe luna internetul timp de 5 ore 19 minute si 39 secunde, in comparatie cu americanii care in 18 survolari lunare stau in fata calculatoarelor 9 ore si 40 minute.

Interesul pentru "E-Comerce" este mai redus, totusi nu este neglijabil.

In anul 1998 tranzactiile comerciale realizate prin internet au atins nivelul de 3,4 miliarde de euro iar anul 2000 se prevede un nivil de 9 miliarde de euro.

Cresterile sunt de-a dreptul fantastice, iar estimarile pentru anul 2001 ating cifre considerabile.Gama tranzactiilor isi mareste continuu volumul, de la tranzactii comerciale de tip "business to business" la vanzari "E-Comerce".

Comertul electronic pe piata SUA prezinta o dinamica si mai accentuata, de exemplu, daca in anul 1998 s-au inregistrat venituri de 43 miliarde $, cifra estimata pentru anul 2003 este de 1300 miliarde $.

Conform analistilor americani economia sprijinita de internet a permis reducerea somajului si cresterea economica.Noua piata in curs de formare tinde sa absoarba forta de munca excedentara.

Internet-ul va facilita formarea bursei elecotronice mondiale.Tendinta este de reducere, daca nu de eliminare a comisioanelor de tranzactie.Astfel, siteurile vor obtine bani numai din facilitatea afacerilor cu firmele de transport si asigurare si cu cele de publicitate, atragandu-se un numar mai mare de clienti.

Euronext si bursele din New York, Tokyo, Hong-Kong, Toronto, Sao Paulo, Sydney si Mexico colaboreaza deja in vederea crearii unei piete bursiere mondiale.Noua piata electronica mondiala va avea numele Global Equity Market (GEM) si se estimeaza ca va detine 60% din capitalizarea mondiala, aproximativ 20.000 miliarde $.Bursa va funciona 24 ore din 24 in 3 regiuni ale lumii,Europa, America si Asia-Oceania.

Comertul electronic a aparut in Romania intr-o forma timida, dar prognozele indica cresteri spectaculoase.

Internet-ul si globalizarea au ca obiect declarat crearea unei lumi unite.Tarile dezvoltate trebuie sa-si asume responsabilitate promovarii internet-ului si in alte zone, iar in acest sens sprijinul financiar trebuie sa se afle pe primul plan.Nu se poate vorbi de dezvoltarea internetului si de globalizarea reala atata timp cat discrepantele dintre bogati si saraci sunt tot mai accentuate.

Conectarea la INTERNET (Sursa : 2000 ACNislsen eRatings.com)

Tara

Procentul gospodariilor conectate la internet (%)

Procentul noilor gospodarii care se vor conecta la internet in urmatoarele 12 luni (prognoza) (%)

Norvegia

Suedia

Danemarca

Olanda

Elvetia

Marea Britanie



Finlanda

Belgia/Luxemburg

Irlanda

Austraia

Italia

Germania

Spania

Franta

Total Europa

In consecinta globalizarea este prezenta cu o intensitate sporita in toate domeniile de activitate. Avantajele si dezavantajele sale sunt percepute doar de un anumit segment al populatiei prin prisma propriilor interese. Globalizarea poate fructifica din plin oportunitatiile si de a limita efectele negative pe care le genereaza cu ajutorul si sprijinul specialistilor.

Bibliografie :

Pricop M., Tantau A. - Globalizarea si strategia firmei, Editura Eficient Bucuresti 2001.

Allaire, Y., Farsirotu,M. - Management Strategic, Editura Economica    Bucuresti, 1998.








Politica de confidentialitate





Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate