Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Ecologie


Index » educatie » » geografie » Ecologie
» Sa iubim si sa ocrotim natura - educatia ecologica a copiilor din invatamantul preprimar
Trimite pe WhatsApp


Sa iubim si sa ocrotim natura - educatia ecologica a copiilor din invatamantul preprimar
SA IUBIM SI SA OCROTIM NATURA - EDUCATIA ECOLOGICA A COPIILOR DIN INVATAMANTUL PREPRIMAR


„Cine nu iubeste o floare nu e in stare sa-i iubeasca nici pe oameni”, afirma John Ruskin, filosof care a propovaduit dragostea pentru natura, nu numai ca izvor de trainica gandire, dar mai ales ca sustinere in viata fiecarui om. Orice copil poate deveni prieten al naturii daca o respecta si participa la refacerea ei. Natura are nevoie de prieteni, iar noi educatoarele prin educatia pe care o facem copiilor referitoare la acest subiect este sa insuflam cu toata puterea, prin argumente puternice, dragostea pentru natura cu tot ceea ce ea ne ofera maret ori simplu, bogat ori modest.

Invatandu-i pe copii sa iubeasca natura nu numai ca le dam viata intreaga o indrumare noua, vesnic senina a mintii si sufletului lor, dar le oferim posibilitatea de a cunoaste ca planta e o fiinta si ca ceea ce pare neinsufletit, un munte, un rau, poate avea influenta asupra omului.
Acest lucru l-am urmarit si eu la grupa pregatitoare, in activitatile cu continut ecologic, facandu-i sa inteleaga ca in natura totul este folositor si ca ei trebuie s-o ocroteasca si s-o iubeasca. Prin toate actiunile intreprinse de mine in cadrul activitatilor dirijate de cunoastere a mediului sau activitatile libere in natura, i-am facut pe copii sa nu treaca indiferenti pe langa frumusetile gingase ale naturii si am insistat ca ei sa inteleaga natura, s-o ocroteasca, deoarece aceasta contribuie si la modelarea sufletului omenesc. Copiii au aflat ca plantele si animalele, la fel ca oamenii au dreptul la viata si ca ei pot contribui la aceasta.

In cadrul activitatilor cu caracter ecologic am urmarit insuflarea respectului pentru natura si formarea unor deprinderi de protejare a mediului inconjurator.

In acest sens am initiat cu copiii grupei pregatitoare un proiect tematic: „Prietenii curateniei”, prin intermediul caruia copiii au ajuns sa cunoasca mai bine natura si sa inteleaga binefacerile ei, dar si o serie de cerinte care trebuie respectate. Curiozitatea manifestata de copii, in cadrul acestui proiect, i-a facut pe micii ecologi sa patrunda tainele naturii, sa sesizeze interdependenta si cauzalitetea fenomenelor, ei invatand sa exploreze lumea inconjuratoare, sa o analizeze, sa puna intrebari si sa-si exprime opinii si stari sufletesti


„Sa pastram curata curtea gradinitei”

EVENIMENT DE DESCHIDERESe sfarsise anotimpul de iarna, soarele incalzea pamantul, iar firisoarele verzi de iarba aparusera cu miile in curtea gradinitei. Cu dor de joaca in aer liber am iesit in curtea gradinitei pentru a se juca copiii la groapa cu nisip sau pentru a culege flori de papadie si a-si face coronite. Fetitele au alergat la floricele, dar Diana a venit suparata si si-a exprimat nemultumirea ca in curte si prin iarba sunt nenumarate gunoaie (sticle, pungi, resturi menajere etc.).

-Doamna educatoare nu putem aduna flori caci ne putem imbolnavi din cauza gunoaielor!

-Sa le adunam, au strigat ceilalti copii, si sa lasam curtea gradinitei noastre curata!

Si astfel a inceput derularea acestui proiect.I.   ALEGEREA TEMEI: Copiii

II.  OBIECTIVE: -formarea si exersarea unor deprinderi de ingrijire si ocrotire a mediului inconjurator;

-cunoasterea importantei curateniei in mediul inconjurator;

-aplicarea unor norme de comportare specifice asigurarii sanatatii si protectiei omului si naturii.

III. RESURSE:   UMANE:

-28 copii;

-profesor de biologie;

-parinti;

-medic;

-educatoare.

MATERIALE:

-materiale pentru curatenie (manusi, maturi, greble, lopeti, saci de gunoi) ;

-imagini din reviste;

-aparat de fotografiat;

-ecusoane cu inscriptia „prietenii curateniei”;

-culori, acuarele.

IV. PERIOADA DE TIMP: o saptamana

V.  METODE:

-observarea spontana;

-observarea dirijata;

-povestirea;

-explicatia;

-demonstratia;

-exercitiul;

-analiza.


DIRECTII DE DEZVOLTARE – HARTA


INVENTAR DE ACTIVITATI

TEMA: Prietenii curateniei

SUBTEMA: Sa curatam curtea gradinitei”

DATA

ZIUA

DENUMIREA ACTIVITATII


TEMA


OBIECTIVE OPERATIONALE


JOCURI SI ACTIVITATI ALESE

Luni

Cunoasterea mediului


Educatie muzicala

„Ce sunt gunoaiele?”-convorbire

„Frumoasa-i curtea noastra”-cantec-invatare

„Tot ce e pe lume”-joc-repetare

-sa descrie sursele de murdarie;

-sa cunoasca efectele negative ale acestora;

-sa invete corect cantecul cu mesaj ecologic.

Biblioteca: Sa citim pe imagini   despre curatenie;

Joc de rol: De-a harnicutii gradinitei;

Arta: Coloram revista ecologica a grupei.

Marti

Activitate matematicaEducatie pentru societate

„Sa numaram copiii care aduna gunoaie”(numeratie 1-10)

„Povestea gunoaielor”-povestire cu inceput dat

-sa numere corect de la 1 la 10 copiii antrenati la curatenie(planse);

-sa cunoasca bolile care pot fi generate de poluarea cu gunoaie;

-sa continue o poveste inceputa.

Stiinta: De ce sunt daunatoare gunoaiele?

Constructii: Cosuri de gunoi-Arco

Puzzle: Din jumatati intreg-animale.

Miercuri

Educarea limbajului


Educatie plastica

„Prietenii curateniei”-memorizare

„Unelte pentru curatenie” –desen

-sa-si imbogateasca vocabularul activ si pasiv pe baza experientei ecologice;

-sa redea liber  uneltele pentru curatenie (grebla, lopata, matura, galeata).

Biblioteca: Repetam poezii despre curatenie

Constructii: Unelte de curatenie

Arta: Modelam galeti pentru gunoaie

Joi

Activitate matematica


Educatie fizica

„La magazia de unelte”-joc liber matematic

„Prietenii curateniei”-parcurs aplicativ

-sa asocieze uneltele de curatenie cu piesele trusei „Logi”;

-sa raspunda motric la sarcinile date;

Joc de rol: De-a gradinarii

Stiinta: So rteaza cosurile mari si mici

Arta: Sa compunem un cantec despre curatenie

Vineri

Educarea limbajuluiActivitate practica

„Sa pastram natura curata”- lectura dupa imagini

„Confectionam cosuri de gunoaie din cutii de carton”

-sa descrie corect modul de ingrijire al naturii;

-sa cunoasca reguli simple de protejare a naturii;

-sa se exprime in propozitii;

-sa realizeze corect cosurile valorificand deprinderile practice insusite anterior.

Arta: Parcul curat –colaj

Constructii: Casuta pentru „prietenii curateniei”

DESCRIEREA VIRTUALA A PROIECTULUIIntrebarile si raspunsurile copiilor referitoare la tema „Prietenii curateniei” si subtema ei, au generat o atmosfera deschisa, destinsa, curaj, entuziasm, dorinta copiilor de a afla cat mai multe lucruri despre curatenie, despre natura, despre sanatate.

Am orientat discutiile cu copiii spre aspecte vazute si traite de ei.

Plimbarile prin parc, observarile spontane in natura, expozitiile, jocurile, desfasurate in sectoarele de activitate au deprins pe copii sa fie interesati de mediul in care traiesc, de protectia si grija fata de mediu.

Prin actiunea desfasurata de copii s-au confectionat cosuri de gunoi care au fost amplasate in curtea gradinitei si in afara ei, s-au plantat la fereastra grupei straturi cu flori.

Aceasta actiune i-a ajutat pe copiii grupei, dar si pe ceilalti copii ai gradinitei noastre la asimilarea unor informatii despre mediiu, despre importanta curateniei si pastrarea locului de joaca curat, despre curatenie si nepoluare care inseamna sanatate pentru orice om.


REALIZAREA IN FAPT A PROIECTULUICurtea gradinitei plina de gunoaie, aruncate la intamplare atat din blocurile invecinate cu gradinita, cat si de copiii neglijenti, care nu iubesc curatenia si sanatatea, i-au determinat pe copiii grupei pregatitoare sa participe cu seriozitate la derularea acestui proiect. Proiectul a fost derulat cu un numar de 28 de copii de la grupa pregatitoare, timp de o saptamana.

Am purtat discutii cu copiii si am hotarat ca grupa pregatitoare va lucra cu seriozitate pentru a face curtea gradinitei sa straluceasca de curatenie, iar ei si colegii lor sa se joace nestingheriti de gunoaiele care i-ar putea imbolnavi.

Am fost ajutati, cu mare interes, de parinti care au adus la gradinita uneltele de lucru si manusile ecologice cu care urma sa adunam gunoaiele. Am luat legatura cu o doamna doctor care a raspuns cu placere solicitarii mele si le-a explicat copiilor pericolul imbolnavirii cu diversi microbi datorata jocurilor copiilor prin gunoaie.

A fost realizata HARTA PROIECTULUI impreuna cu copiii si a fost stabilit tot de comun acord inventarul de activitati. Copiii au luat astfel cunostiinta cu aspectele cele mai neplacute ale poluarii mediului, au dovedit interes si au gasit chiar ei unele solutii.

Sfarsitul actiunii a culminat cu primirea unor ecusoane pentru toti copiii grupei pregatitoare participanti la acest proiect cu inscriptia „prietenii curateniei”. Copiii au mers din grupa in grupa si au explicat si celorlalti colegi ai gradinitei noastre importanta mentinerii curateniei, protejarea mediului nu numai in curtea gradinitei, ci si pe strada, acasa, in parc.

Apoi s-a desfasurat o activitate comuna cu toti copiii gradinitei noastre si s-a cantat cantecul „Frumoasa-i curtea noastra”.Derularea acestor proiecte sau alte activitati cu continut ecologic, in cadrul invatamantului preprimar, il face pe copil inca de la cea mai frageda varsta sa iubeasca natura, s-o ocroteasca si sa se bucure de tot ceea ce ne ofera ea, frumusete si sanatate.

Copilul trebuie lasat sa descopere el insusi adevarul, sa-i cultivam interesul pentru promovarea starii de sanatate in mediul inconjurator, sa-l educam in sprijinul ocrotirii si protectiei medilui inconjurator,

„Natura nu are nici un scop. Daca totusi acest scop exista nu poate fi decat acela de a fi cunoscuta de om”. Lasteu Paris.BIBLIOGRAFIE:

1) Ion Simionescu, Sa iubim si sa ocrotim natura, Bucuresti, Editura Didactica si Pedagogica, 1993, pagina 83;

2)M.E.C., Revista invatamantului prescolar 1-2/2006, pagina 121;

3)Pro Ecologia Mileniului III, paginile 85-88.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate