Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Geografie


Index » educatie » Geografie
Casa Poporului sau Palatul Parlamentului


Casa Poporului sau Palatul Parlamentului


Casa Poporului sau Palatul Parlamentului

(Bucuresti, Romania)

Casa Poporului sau Palatul Parlamentului

Casa Poporului sau Palatul ParlamentuluiCasa Poporului sau Palatul Parlamentului, ridicata pe fostul Dealul Spirii, are o nota dominanta, impunatoare, iar cu suprafata sa de 330.000 de metri patrati, se inscrie in 'Cartea Recordurilor' la capitolul 'Cladiri Administrative', pe locul 2 in lume dupa cladirea Pentagonului si depaseste cu 2% volumul piramidei lui Keops din Egipt. In forma de piramida fara varf, palatul cuprinde vaste holuri, coridoare lungi, nenumarate sali imense, cea mai mare fiind Sala Unirii.

Construirea Palatului Parlamentului sau Casei Poporului a inceput in anul 1983, ceremonia asezarii pietrei fundamentale avand loc la 25 iunie 1984. La constructie au participat 400 arhitecti si aproximativ 20.000 muncitori care au lucrat in trei ture, 24 ore pe zi. La construirea ei s-au lolosit:

.        1.000.000 m de marmura
.        5.500 de tone de ciment
.        7.000 de tone de otel
.        20.000 de tone de nisip
.        1.000 de tone de bazalt
.        900.000 m de esense de lemn
.        3.500 de tone de cristal
.        200.000 m de sticla
.        2.800 de candelabre
.        220.000 m de covoare
.        3.500 m de piele.

Dealul pe care se afla astazi Palatul Parlamentului este in general o creatie a naturii, avand o inaltime initiala de 18 m, dar partea dinspre Bulevardul Libertatii este inaltata in mod artificial.

Casa Poporului sau Palatul Parlamentului are aproximativ 1000 incaperi, dintre care 440 birouri, peste 30 sali si saloane, restaurante, restul fiind camere de deservire. Numele salilor si saloanelor din Palatul Parlamentului au fost alese dupa 1989, ele evocand evenimente importante din istoria poporului roman sau personalitati cunoscute pe plan mondial. Majoritatea sunt legate de aspiratia romanilor pentru Unire si de istoria parlamentarismului in Romania.

Casa Poporului sau Palatul Parlamentului are interioare de un lux iesit din comun: scari imense de marmura, tavane cu dantelarii de ornamente, mozaicuri in culori deosebite, usi bogat sculptate, siruri intregi de candelabre si lampi din cristal, covoare executate pe comenzi speciale, mobila pe masura acestor frumuseti si multe altele.

Casa Poporului sau Palatul Parlamentului: Intrarea 13 Septembrie cuprinde un hol mare, flancat de coloane din marmura sculptate, legat de scara monumentala ce duce la etajul I, casa scarii fiind deschisa la toate nivelele, creandu-se un spatiu spectaculos. Deasupra scarilor se poate observa o cupola alcatuita din sticla albastra si un candelabru. Scara, ce s-a vrut o copie a celei de la Palatul de Iarna - Muzeul Ermitaj din San Petersburg, conducand la birourile prezidentiale, astazi transformate in Clubul Deputatilor. Originalitatea acestui hol de intrare consta in motivul plafonului care se reflecta ca intr-o oglinda in decorul solului, un mozaic inspirat de cel descoperit la Histria si care amintesc de prezenta coloniilor grecesti antice pe teritoriul nostru.
Casa Poporului sau Palatul Parlamentului: Sala Drepturilor Omului are o suprafata de 625 metri patrati si este sala in care urmau sa se tina sedintele Comitetului Politic Executiv al vechiului regim. Sala este complet lambrisata cu lemn de stejar, colorat in diferite nuante. Caracteristica acestei sali este modulul format din doi pilastri din lemn de stejar, care se repeta intr-un ritm de 6 m pe intregul perimetru al salii, element intalnit in arhitectura renasterii italiene. Pe latura dinspre exterior sunt 5 ferestre cu ancadramentele puternic marcate cu sculpturi in lemn. Un element in plus la aceasta sala sunt oglinzile din ipsos patinat, cu ornamente din stuc. Plafonul este bogat ornamentat cu elemente din stucatura incadrate de un patrat format dintr-o succesiune de casete din lemn avand fiecare cate o plafoniera. Candelabrul monumental, din cristal de Medias, al doilea ca marime din cladire (cca. 2 tone) precum si masa circulara (din lemn de stejar machetat cu lemn de cires) pe care o ambienteaza, reprezinta un tot unitar in acest spatiu. Tot lemnul folosit aici este de provenienta autohtona, stejar baituit in diferite nuante. In aceasta sala arhitectul a introdus ca stil renasterea, intercaland cu elemente artistice traditionale are arhitecturii romanesti. Pentru covorul prezent in aceasta sala, fiind deosebit de mare, muncitorii romani au fost nevoiti sa construiasca razboaie de tesut speciale, de dimensiuni foarte mari, fiind tesut intr-o singura bucata. Covorul respecta decorul parchetului de stejar colorat in diferite nuante.

Casa Poporului sau Palatul Parlamentului: Galeria de Onoare si holul Intrarii Oficiale este un culoar lung de 150 m si lat de 18 m, cu usi glisante din stejar in trei zone distincte, cu geam de cristal, construite pe schelet metalic. Galeria conduce, catre spatiile reprezentative ale corpurilor de cladire. Concret ea se gaseste in latura de est a edificiului, acesteia corespunzandu-i deschiderea spre Piata Unirii. Ca finisaj, plafoanele sunt realizate cu stucaturi din ipsos, cu elemente florale, avand ca baza de inspiratie elemente din arhitectura brancoveneasca. Pardoseala din zona centrala este conceputa in forma unui mare covor, cu marmura alba si Caprioara bej, si o bordura de elemente decorative, compozitie in alcatuirea careia, pe langa cele din marmura alba de Ruschita si cea bej de Caprioara, mai intra si rosul si negrul de Moneasa. Apoi cele 34 coloane ce sprijina boltile sunt de forma octogonala si sunt realizate din marmura alba cu elemente decorative sculptate. Aici a mai fost folosita si marmura roz de Ruschita. Galeria este iluminata natural de 14 ferestre si porti-ferestre. Iluminarea este completata si de 67 lustre din cristal. Decorul ei reia in fiecare latura a Galeriei de Onoare planul Zonei 1 din Palatul Parlamentului. Aceasta galerie se intersecteaza cu intrarea oficiala, dinspre Bulevardul Unirii. Aici se afla cele doua scari monumentale, avand fiecare cate o fereasta inalta de 16 m, acoperite cu draperii ce se spala manual, fiecare cantarind aproximativ 250 kg. Aceasta parte a Palatului a fost refacuta de mai mult de 5 ori, datorita dorintei lui Ceausescu de a vedea machetele lucrarilor executate la scara 1:1.

Casa Poporului sau Palatul Parlamentului: Sala Nicolae Balcescu poarta numele marelui om politic, istoric, ganditor democrat si revolutionar roman care a fost Nicolae Balcescu (1819-1852). Sala are capitelele coloanelor grecesti simple, din bronz, fara frunza de acant sau alte elemente decorative. Marmura roz folosita pentru aceste coloane este de Ruschita, iar candelabrele precum si aplicele proiectate de arhitecti sunt executate de artisti plastici la Medias. De remarcat ca draperiile din matase sunt tesute la Sighisoara in tehnica brocart si confera spatiului un maximum de ambient si frumusete. Covorul inflorat este tesut la Cisnadie, iar mastile care acopera radiatoarele sunt lucrate manual, din alama. In aceasta sala se regaseste singurul material din cladire care nu este romanesc si anume lemnul de mahon, din care sunt facute usile.

Casa Poporului sau Palatul Parlamentului: Sala Nicolae Iorga poata numele marelui orator, om politic si scriitor. Sala este decorata cu aceleasi esente de lemn pentru tavan si pereti, predominand lemnul de stejar. Mobilierul este art-deco.
Casa Poporului sau Palatul Parlamentului: Sala A.I.Cuza poarta numele domnitorului Tarii Romanesti si al Moldovei a fost terminata inainte de anul 1989. Aceasta este una din salile cele mai impozante ale Palatului, cu cea mai mare inaltime (cca. 20 m), si a doua ca suprafata. Aceasta sala este situata in axul principal al palatului, cu deschidere printr-o logie ampla catre Piata Constitutiei si B-dul Unirii. Sala, cu un fond de culoare roz, are o arhitectura eclectica avand ca element principal de compozitie coloana angajata cu capitel in stil corintic si cu fusul coloanei prelucrat cu motive ornamentale traditionale arhitecturii stilului Brancovenesc. Coloanele sunt din marmura alba de Ruschita. Plafonul, compus din 7 luminatoare ritmate, pe traversele salii, executate din tabla aurita, este croit in bolta (candelabru ascuns). Draperiile din brocart de catifea cusute cu fir de aur subliniaza luxul acestei sali.

Casa Poporului sau Palatul Parlamentului: Sala Ion I. C. Bratianu situata in axul palatului, la parter, este medie ca suprafata. Gratie celor doua curti interioare care o inconjoara, luminozitatea acestei sali este exceptionala, intensificata si de lustrele si aplicele care reproduc candelabrele de epoca. Spatiul central este despartit de spatiile laterale de o suita de coloane libere, imbracate in marmura. Tavanul este bogat ornamentat cu o ampla rozeta centrala in axul careia se afla un candelabru spectaculos. Pardoseala preia principiile compozitionale ale tavanului avand o rozeta mare, centrala, cu elemente geometrice compuse din sortimente de marmura din diferite cariere, totul autohton. Draperiile de catifea rosie cu fir de aur si argint, cu pasmanterii si ciucuri sunt brodate de calugaritele din manastirile Agapia si Varatec.

Casa Poporului sau Palatul Parlamentului: Sala Tache Ionescu este folosita in general pentru targuri, expozitii, cocktail-uri, cel mai adesea impreuna cu sala Unirii, care o continua. Colonadele sunt din marmura alba, ca si ancadramentele celor cinci usi de acces in Sala Unirii. Decoratia este conceputa intr-o maniera ce aminteste de arta orientului antic. Iluminarea este foarte bogata dat fiind ca acest spatiu nu beneficiaza de lumina naturala (12 candelabre si 26 de aplice din cristal de Medias). Tavanul este acoperit de o foita de aur, iar prin orificiile din cadrul sau circula aerul natural, Ceausescu nevrand sa apeleze la sistemul cu aer conditionat, de frica otravirii.

Casa Poporului sau Palatul Parlamentului: Sala Unirii a fost inaugurata la 22 decembrie 1994 cu ocazia celei de-a cincea comemorari a Revolutiei romane din 1989. Sala Unirii a fost proiectata pentru marile receptii la nivel de sef de stat si are suprafata de 2200 metrii patrati, aici aflandu-se cel mai mare candelabru din palat, cu o greutate de trei tone si 7000 de becuri. Sala Unirii este compusa dintr-o nava mare centrala (18/54m), cu un luminator central bogat ornamentat (din aluminiu turnat, acoperit cu slagmetal auriu) si doua nave laterale (6x42m), despartite intre ele prin doua colonade. Peretii au oglinzi de ipsos cu ancadramente din marmura alba de Ruschita bogat ornamentate. Tavanul este din sticla. Sala se deschide direct catre exterior, catre parc, prin niste usi - ferestre inalte de 8m cu ornamente metalice din inox. Covorul imens (1100 m) care acopera toata partea centrala a salii, a fost proiectat special pentru acest spatiu, avand elemente preluate din decorurile salii. Are o greutate de cca. 5t, drept pentru care e nevoie de 50 de oameni pentru a-l desfasura. Nu este expus in permanenta, sala fiind foarte des folosita pentru targuri si expozitii nationale si internationale. La fel ca si in foaierul dinaintea salii, ecoul este foarte puternic.
Casa Poporului sau Palatul Parlamentului: Sala C.A.Rosetti este sala de spectacole a Centrului International de Conferinte ce gazduieste, de asemenea, conferinte, concerte, piese de teatru etc. Ca arhitectura interioara se remarca elementele stilului cubist, art-deco (scaune) in culori in care predomina ocru-auriu, conferindu-se astfel salii o anumita intimitate. Intreaga incapere este dominata de imensul candelabru central cel mai important din intregul Palat (3t).

La Revolutie erau terminate numai citeva incaperi si exteriorul Casei Poporului, dupa aceasta data lucrarile au continuat pina in 1997, cind devine Palatul Parlamentului. In prezent Palatul Parlamentului gazduieste Camera Deputatilor, Senatul Romaniei, expozitii si evenimente, Muzeul National de Arta Contemporana, un restaurant, sediul Initiativei de Cooperare Sud-est Europeana, etc. O mare parte din cladire urmeaza a fi terminate. Intre timp, se construieste o parcare subterana si se are in plan construirea unor tunele ce leaga Calea 13 Septembrie cu subsolul cladirii. Palatul este deschis publicului si ofera programe de vizitare in mai multe limbi de circulatie internationala.

In fata Casei Poporului sau Palatului Parlamentului se deschide Piata Constitutiei (serveste ca loc de desfasurare pentru spectacole, defilari, sarbatoriri) din care porneste apoi bulevardul Unirii pe care Ceausescu l-a dorit mai lat decit Champs Elysees. Intreaga artera este presarata cu fintini mai mari sau mai mici, bogat ornamentate in piatra si al caror nivel estetic a atras numeroase controverse.

Casa Poporului sau Palatul Parlamentului

Adresa: Strada Izvor 3, Bucuresti
Telefon: 021 402 14 28
Program de vizita: Grupuri organizate pot vizita Palatul Parlamentului zilnic, intre 10:00 si 16:00.
Tarif intrare: 50.000 lei( 5 lei noi)/ persoana - pentru turisti romani si 250.000 lei ( 25 lei noi) pentru turisti straini.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate