Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Fizica


Index » educatie » Fizica
Osciloscopul catodic


Osciloscopul catodic


Osciloscopul catodic

1. Breviar teoretic

Osciloscopul catodic este un aparat care permite vizualizarea valorii instan-tanee a unei tensiuni v(t) si masuratori cantitative de tensiune si timp pe aceasta forma de unda.Rezultatele experimentale

A1. Caracteristica amplitudine-amplitudine a unui canal vertical. S-a aplicat un semnal sinusoidal cu frecventa    f = 1KHz pe intrare CH1.

N (div)

( 1 V/div )

Uin [V]

S-a trasat curba N[div] = f(Uin[V]) si s-a calculat coeficientul de deflexie pe verticala.

A2. S-a trasat caracteristica amplitudine-frecventa pentru CH1 pe pozita X=10MAG. S-a reprezentat caracteristica in decibeli la scara logaritmica, tensiunea U0 la frecventa 1 KHz fiind de 3.5 V. Deasemenea cablul coaxial a fost adaptat cu o rezistenta R = 50W

f

U [V]

x [dB]

1 KHz

10 KHz

100 KHz

200 KHz

500 KHz

1 MHz

2 MHz

5 MHz

10 MHz

S-a determinat frecventa superioara de cadere la -3dB fs = 6.2 MHz.

A3. S-a determinat frecventa limita inferioara la -3dB in cazul cuplarii semnalului de intrare prin condensator.

f [KHz]

U [V]

x [dB]

fj = 4.85 MHz.

A4. S-a masurat timpul de crestere ty al raspunsului osciloscopului la un impuls treapta. Dupa cum se poate vedea pe caracteristica u(t) raspunsul nu va mai fi un impuls treapta ci se va caracteriza printr-un timp de crestere finit ty = t2-t1.

A rezultat ty = 0.1 ms. Pentru verificarea acestei valori se foloseste relatia apro-ximativa:

A5. S-a masurat rezistenta de intrare pentru CH1 folosindu-se un semnal de test sinusoidal de frecventa 100 Hz. S-a folosit formula:

, unde Ro este o rezistenta aditionala de un 1 MW

Tensiunea U1 = 0.32 V reprezinta tensiunea in cazul in care generatorul este conectat direct iar U2 = 0.97 V este tensiunea obtinuta prin inserierea rezistentei Ro. S-a obtinut Ri = 492 KW

A6. S-a determinat capacitatea de intrare Ci pentru CH1 aplicandu-se un semnal de test sinusoidal printr-o rezistenta R = 1 MW . La frecventa f = 100 Hz s-a masurat tensiunea U20 =2.1 V. S-a marit frecventa generatorului pana cand tensiunea indicata scade cu 3dB fata de U20 si ajunge la valoarea:

Corespunzator acestei tensiuni frecventa generatorului este:

Din formula:

A7, A8 Modificand factorul de deflexie pe verticala se constata ca deplasarea pe verticala nu se modifica. Deasemenea aceasta nu se modifica nici la inversarea polari-tatii pentru CH2.

A9. S-a masurat sensibilitatea sistemului de sincronizare pentru sincronizarea interna. La frecventa f = 5 MHz sensibilitatea este de 2 mV iar pentru f = 10 MHz sensibilitatea este de 1.5 mV.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate