Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Fizica


Index » educatie » Fizica
Determinarea potentialului standard de electrod


Determinarea potentialului standard de electrod


Determinarea potentialului standard de electrod

Principiul lucrarii Potentialul standard de electrod reprezinta potentialul de echilibru a metalului cufundat in solutia unei sari cu activitatea egala cu 1la temperatura de 250C si presiunea de 1 atm.

Mecanismul aparitiei potentialului de electrod se explica prin tendinta metalelor de a transite ioni in solutie si a ionilor din solutie de a se depune pe metal Metalele care trimit ioni in solutie se incarca negativ, iar iar cele pe care se depun ionii din solutie pozitiv. Ca urmare solutia ramane cu un exces de sarcini pozitive in primul caz si negative in cel de al doilea , iar la suprafata metal-solutie se formeaza un dublu strat electric.Potentialul de electrod al unui metal este dat de relatia lui Nernst:

unde R este constanta universala a gazelor (8,3166 J/mol K) T-temperatura absoluta F-numarul lui Faraday (96500 C), z-nr de electroni implicati in reactia de ionizare a metalului, iar a- activitatea ionilor metalului in solutie .

Pentru a= 1, si potentialul de electrod devine egal cu potentialul standard.

Valoarea absoluta a potentialului de electrod nu poate fi determinata de aceea se alege in mod arbitrar un electrod al carui potential standard sa fie considerat egal cu zero. Acesta este electrodul normal de hidrogen.

In practica, electrodul de hidrogen este incomod de utilizat si de aceea se utilizeaza asa-numitii electrozi de referinta, electrozi care au potential de electrod cunoscut si constant in timp. Asociind electrodul de studiat cu un electrod de referinta se realizeaza un element galvanic a carui t.e.m. se determina . Stiind ca: si cunoscind se poate calula

Scopul lucrarii. In aceasta lucrare se deternina potentialul normal de electrod al Zn si Cu, utilizind ca electrod de referinta electrodul de calomel al carui potential in raport cu electrodul normal de hidrogen este V.

Aparatura si substante. Electrod de calomel , Zn ,Cu ,solutii de 1m si voltmetru electronic.

Mod de lucru .Se vor alcatui doua elemente galvanice :

Tensiunea electromotoare a elementului galvanic astfel obtinut se masoara direct prin conectare la voltmetrul electronic.

Tinand seama de semnul electrozilor implicati vom avea : pentru primul element galvanic:

pentru cel de al doilea element galvanic:

Se stie ca: Zn    tab = - 0,763V;    Cu tab = + 0,34 VCalcule si rezultate: Se va alcatui urmatorul tabel :

Pila electrica

E masurat

j (V) calculat

j (V) tabelat

Dj (V)

Zn/ZnSO4//KCl,Hg2Cl2/Hg

Hg/Hg2Cl2// CuSO4/ CuPolitica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate