Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Didactica


Index » educatie » Didactica
Regimul de participare a studentilor la educatie fizica


Regimul de participare a studentilor la educatie fizica


Regimul de participare a studentilor la educatie fizica

Pornind de la cele doua categorii de pareri exprimate in ultima perioada, privind statuarea acestor activitati (in regim obligatoriu sau faculativ) fata de conditiile cu care se confrunta la aceasta data societatea romaneasca cat si invatamantul superior (calitatea si diversitatea bazei materiale existente, pe de o parte, precum si nivelul de constiinta si educatie sportiva a tineretului, pe de alta parte) pentru realizarea obiectivelor stabilite,    educatia fizica ar trebui introdusa in planurile de invatamant, ca disciplina obligatorie in anii 1 si 2 si facultativa in ceilalti ani de studii .

In acest sens , in unele universitati educatia fizica este prevazuta in planul de invatamant ca disciplina obligatorie, iar in altele ca disciplina optionala sau facultativa. Chiar si in aceste conditii, studentii frecventeaza intr-un numar impresionant orele de educatie fizica, gasind in aceasta activitate nu numai o compensare a efortului intelectual, dar si un mod placut si util de a-si petrece timpul liber.In intampinarea optiunilor exprimate de o mare parte dintre studentii care doresc sa se initieze sau perfectioneze in practicarea unei ramuri de sport, unele facultati organizeaza lectii cu profil predominant pe una din ramurile de sport care se bucura de o larga audienta in randul acestora.

Pentru a veni in intampinarea optiunilor studentilor s-au initiat o serie de sondaje care sa ne ajute sa aflam cu mai multa precizie optiunea acestora privind disciplinele sportive pe care ar dori sa le practice, renuntandu-se in felul acesta la grupele profesionale, cand tuturor li se impunea practicarea aceleiasi discipline sportive. Astfel, discipline precum gimnastica aerobica, fitness, karate, dans sportiv, se afla in topul preferintelor studentilor. Preferintele studentilor au ramas constante pentru jocurile sportive (fotbal, baschet, volei). Practica ultimilor ani ne-a demonstrat ca o participare activa la lectia de educatie fizica este mult influentata de practicarea disciplinei preferate. Ei lucreaza cu placere, angrenarea in efort se face cu usurinta iar efectul scontat - dezvoltarea fizica armonioasa, cresterea indicilor morfo-functionali, compensarea efortului intelectual - sa fie obtinut in scurt timp.

Studentii trebuie sa vina la orele de educatie fizica nu pentru a primi o nota sau numar de credite, ci din dorinta de a se misca, de a invata ceva nou, conform dorintelor lor si cu o aplicabilitate cat mai larga, atat in timpul liber cat si pentru perioada urmatoare de dupa terminarea studiilor. Caracteristica dominanta a societatii contemporane este competitivitatea, element comun si sportului si ar trebui exploatata la parametri optimi si pentru o integrare adecvata a studentilor in viata sociala. Impactul mass-media asupra tinerei generatii, in special a transmisiilor TV sportive in direct lasa o amprenta deosebita asupra lor, ce se concretizeaza prin dorinta de a se organiza cat mai multe competitii. Asemenea competitii se transforma de cele mai multe ori in spectacole sportive, cu suporteri adevarati, leaderi, izbucniri de bucurie sau lacrimi de tristete ce ii cuprind incet-incet si pe cei mai putin indrazneti.

Practicarea din convingere a miscarii, dublata de perseverenta continua va marca rezultate atat pe linia intaririi sanatatii, calirii corpului, cat si cresterea potentialului biologic si perfectionarea pregatirii fizice prin actionarea cresterii indicilor unor calitati motrice in manifestarea lor specifica (viteza, forta, coordonare, rezistenta).

Socializarea prin intermediul lectiilor de educatie fizica si sport semnifica masura in care atitudinile, valorile, deprinderile, trasaturile, regulile invatate in sport se transfera si se manifesta in alte activitati si institutii sociale.

In esenta, educatia fizica cuprinde un ansamblu de activitati care se rasfrang asupra celorlalte laturi ale educatiei. Formand si perfectionand anumite calitati si deprinderi motrice, prin transfer specific, ele se vor repercuta asupra executarii precise si coordonate a miscarilor impuse in practica profesionala[2].

Educatia fizica si sportul universitar au valente deosebite pe linia integrativa, in sensul ca sportul este un loc de intalnire. El da posibilitatea de a trai in comunitate, prietenie, de a apartine unui grup si de a avea astfel egalitatea intre persoane.Influenta colectivului este mai puternica decat orice influenta individuala.

Maiestria profesorului consta in dirijarea influentei grupului asupra personalitatii studentilor. Toate situatiile in care este pus studentul la ora determina dobandirea unui spirit sanatos.

Odihna activa, prin intermediul sportului de recreere inlatura dezechilibrele fizice si psihice si contribuie atat la eliberarea individului de automatismele gandirii si actiunii cotidiene, cat si la dezvoltarea personalitatii sale.

Este timpul sa redam tinerilor bucuria miscarii, sa refacem ambitia performantei, sa stimulam spiritul competitiei in egala masura cu spiritul de fair-play. A avea minte sanatoasa in corp sanatos sa nu ramana un deziderat, ci sa devina o realitate.

Iata cateva argumente ce vin in sprijinul practicarii educatiei fizice si sportului, ca activitate de interes national, prin singura disciplina de invatamant, necesara si prezenta pe intregul program de studiu al vietii unui om, de la gradinita, pana la absolvirea unei facultati.

Practicata sistematic, educatia fizica destinde, inlatura dezechilibrele fizice si psihice, asigura participantilor un potential biomotric ridicat si un randament de munca crescut.

Lectiile de educatie fizica actioneaza favorabil asupra sferei neuroemotionale a organismului si asupra starii de sanatate, contribuind la crearea unei zone optime de confort in conditiile vietii cotidiene.

In zilele noastre, sportul a luat o dimensiune suplimentara pentru ca poate da un sens vietii. Prin urmare, sportul are o alta importanta si noi functii in societatea noastra in schimbare - este vorba de o intensificare si o diversificare a interesului pe care tinerii il au pentru sport. Intr-adevar sportul isi asuma un rol central in domeniul integrarii sociale, in calitatea sa de element important pentru formarea identitatii.

Activitatile sportive contribuie la formaea si educarea tinerilor prin:

asigurarea dezvoltarii lor armonioase;

intarirea sanatatii;

spiritul de ordine si disciplina pe care il imprima;

intelegerea normelor de convietuire si conlucrare.Popescu, M., Educatia fizica si sportul in pregatirea studentilor, Editura didactica si pedagogica, R.A., Bucuresti 1995

Banatan, O., Pregatirea fizica a studentilor, Editura Stadion, 1972

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate