Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Didactica


Index » educatie » Didactica
» Proiect educational educatie ecologica


Proiect educational educatie ecologica
PROIECT EDUCATIONAL –

A.Denumirea proiectului-Titlul

a.Titlul proiectului (mesaj-slogan) : PENTRU MAINE

b.Domeniul si tipul de educatie :Educatie ecologica

c.Tipul de proiect (regional,national,international)judetean/interjudetean

B.Aplicantul

Inspectoratul Scolar al judetului Bistrita-Nasaud,Str.1 Decembrie ,Nr.5,Bistrita

Telefon 0263/213529,fax 0263/216654,www.isjbn.ro
Persoana de contact:prof.Elena VIRTIC,inspector scolar de specialitate

E-mail:evirtic@yahoo.com

MOTIVATIE

Este cunoscut faptul ca obiectivul general al scolii romanesti este in continuare cel cognitiv ( scoala infrmativa ) . Astfel , elevii ajung detinatorii ( doar pentru scurta vreme ) a unor cunostinte de ecologie ( in cazul de fata ) , chiar amanuntite ( structuri , definitii , clasificari , nomenclaturi , etc) , dar care nu sunt puse la momentul potrivin in legatura cu fenomenele din lumea vie ( comportamente , evenimente ,conduita ,agrotehnica ,etc) .

- notiunea de poluare si efectele ei sunt perceptii numai in plan teoretic ,constatativ elevii nu sunt indemnati ,incitati in lectii ,ca prin activitati practice sa se implice in vreun fel in aceasta problema majora a epocii noastre ( prin atitudine ,decizii ,actiuni concrete ) .

Programul de fata are menirea de a forma convingeri ,sentimente ,conduite ,pentru ca in cele din urma educatia ecologica este o educatie morala .

Dorinta de progres si de confort este un atribut al omului pentru care nu poate fii condamnat .Se pune atunci problema gasirii unei solutii de remediere a tuturor relelor pe care omul le-a provocat mediului si lui insusi ,de restabilire a acordului dintre OM si NATURA .

Aducerea omului in situatia de a respecta valorile naturii si ale peisajului in care traieste , se face prin educatie afectiva si psihomtorie ( formarea de atitudini ,capacitati spirituale dezvoltari de principii si deprinderi ) educatia ecologica se fundamenteaza prin puterea exemplului si apoi cea a cuvantului .

Implicarea elevilor in viata comunitatii prin proiectele ecologice ce se vor derula ,urmareste formarea unui comportament ecoprotectiv care cu siguranta va folosi in definitivarea personalitatii si constintei viitorilor cetateni ,pentru ca o personalitate morala nu poate sa ramana la nivelul exigentelor de conduita prin morala ,ci trebuie sa le implineasca .

Programul este destinat elevilor de gimnaziu si liceu in vederea formarii si dezvoltarii unei constinte ecologice capabile sa genereze comportamente ecologice. Pe baza informatiilor primite tinerii sunt indrumati sa ia deciziile ecoprotective corecte .

Programul intentioneaza sa implice simultan mai multe sisteme cheie care au rol in educarea ecologica a tinerilor : SCOALA, FAMILIA,COMUNITATEA.

Scoala joaca un rol major in educatia elevilor de aceea consideram necesar ca formarea unei constiinte ecologice si a unui comportament ecoprotectiv sa inceapa inca de pe bancile scolii.

Consideram ca educatia ecologica trebuie sa urmareasca informarea corecta a tinerilor privind problematica mediului inconjurator, dezvoltarea responsabilitatii personale si civice a elevilor, dezvoltarea unei gandiri critice , pozitive .

Parintii trebuie informati despre activitatile care se desfasoara in scoala , iar dirigintii si profesorii rebuie sa gaseasca modalitatile cele mai potrivite pentru a-i implica in actiunile ecoprotective organizate . Iata cateva actiuni de acest fel : teme acasa date elevilor pentru rezolvarea carora trebuie consultati parintii , sesiunile de comunicari, activitatile din cadrul campaniei ecoprotective declansate in scoala.

In afara de scoala , familie si comunitatea ca intreg trebuie implicata in actiunile ecoprotective prin elaborarea unor proiecte ( gen Zilele mediului , Luna padurii, Ziua apei) in care sa fie implicati si elevii. De asemenea comunitatea poate sa implice mass media locala in realizarea unor activitati iformativ- formative pe teme ecoprotective, implcarea pensionarilor in proiecte de mediu.

Tema : ,, Pentru maine ' actiuni ecoprotective ale grupurilor “ECO”din unitatile de invatamant din judetul Bistrita-Nasaud .

Motivare : Necesitatea adoptarii unui comportament ecologic atat la elevi cat si la nivelul societatii in care traiesc .

BENEFICIARI DIRECTI : Elevii , Dirigintii claselor V- XII

BENEFICIARI INDIRECTI : Comunitatea

Durata :septembrie 2007- septembrie 2008;

SCOP : Educarea tinerilor in spiritul democratiei biocentrice , prin care omul acorda dreptul la existenta tuturor resurselor de care se foloseste.

OBIECTIVE : 1.Formarea unei constiinte ecologice prin informarea corecta asupra problemelor ridicate de dezvoltarea societatii umane

2. Formarea/ dezvoltarea unui comprtament ecoprotectiv

3. Implicarea in actiunile ecoprotective organizate de comunitate

- transferul de cunostinte stiintifice ( formarea culturii ecologice )

- formarea si dezvoltarea la elevi a unor sisteme valorice ,a unor adeziuni emotionale ,a unui mod de viata .

- prin exemplul elevilor ,ce participa la acest program ,sa mobilizeze ,stimuleze si angajeze membrii societatii la actiuni ecoprotective .

- sa formeze ca viitori membrii responsabili ai comunitatii .

- sa participe si sa aiba initiativa si idei in actiunile intreprinse de factorii comunitatii ( administratia locala,organizatiile de protectia mediului ).

Resurse :

- umane - elevi ,profesori ,parinti ,reprezentanti ai comunitatii .

- materiale - ecusoane ,pliante publicitare ,postere ,camere video , casetofon ,casete ,reportofon ,retroproiector ,computer ,aparat de fotografiat , truse .

- financiare sponsori

Parteneri interni: unitatile scolare din Jud. Bistrita Nasaud

Parteneri externi: IPMBM., Garda de Mediu, DSPBN, PMB, Primariile locale, Muzeul Judetean Bistrita Nasaud.

Mass media

Acorduri parteneriale cu specificarea responsabilitatilor fiecarui partener

Activitati :

- cursuri de formarea culturii ecologice ( carti ,internet ,enciclopedii , dialoguri pe aceasta tema ,munca in grup ,individuala ,dictionare ,atlase , determinatoare ) .

- organizarea de intilniri intre grupele ECO. din diverse unitati scolare ,in care sa se prezinte activitati concrete pe care elevii le-au realizat in munca in clasa sau pe teren ( referate ,portofolii ,filme ,diapozitive ) .

- realizarea unor materiale tiparite : pliante , brosuri , reviste , carticele , colaje , postere , dischete cu informatii de pe unternet , actiuni , organizatii ecoprotective pe plan mondial .

- realizarea de materiale audio-vizuale , filme , diapozitive , fotografii , casete audio, spoturi .

- organizarea de expozitii fotografice si de prezentare a materialelor tiparite , realizate de elevi .

- expozitie de pictura si desen .

- concursul ,, Micii biologi ', concursul “Steagul verde’’, concursul “Sanatate pentru viata sanatate pentru mediu.

- campanii de ecologizare a unor spatii verzi si de plantare de puieti si flori

- tabara de ecologizare la Anies .

- emisiuni pe teme de ecologie si sanatate la radiourile locale , emisiuni televizate .

- parada ,, Verzilor ' - campanie sensibilizare a opiniei publice in probleme legate de protectia mediului .

- actiuni de infrumusetare a orasului (sensibilizarea asociatiilor de locatari in priviinta esteticului din fata blocului ).

- organizarea unor sesiuni de comunicari pe teme de protectia mediului .

- realizarea unor sondaje de opinie si chestionare .

- participarea la actiuni ecoprotective propuse de Muzeul Judetean , Prmiaria Municipiului Bistrita si a Directie de Protectia mediului cu ocazia ,, Zilelor mediului '

METODE DE INVATARE

Metodele de invatare folosite in cadrul programului se bazeaza pe o buna cunoastere a psihologiei tinerilor si urmaresc dezvoltarea constiintei si comportamentului ecoprotectiv a acestora. Metodele expozitive- expunerea , povestirea- sunt completate cu metode activ- participative – centrele de invatare , activitatile practice, problematizarea , urmarindu-se implicarea elevilor in actiuni ecoprotective.

Activitatile in care vor fi implicati elevii incurajeaza discutiile intre elevi , munca individuala si in grup, alcatuirea unor referate, desene si proiecte ecoprtective, explorarea concreta, rezolvare unor probleme , studiul de caz , jocurile de rol.

VARIANTA PROGRAM

P lan de actiune

Durata

Responsabili

Analiza sowt.

Desfasurarea unor actiuni ecoprotective

in zona scolii

Sept. 2007-

Iulie 2008

Catedra de biologie, ISJ

APM, SSB

Grupurile ECO din unitatile scolare

Participarea la actiunile ecoprotective

organizate de Muzeul Judetean

Sept. 2007

Iunie 2008

Muzeul Judetean, Catedra de biologie, ISJ,SSB

Grupurile ECO din unitatile scolare

Actiuni de strangere de fonduri

Sept. Iunie 2007-2008

Catedra de biologie, ISJ

SSB

Participarea la sesiuni de comunicari cu

tematica ecologica organizate de I.S.J.,CCD.IPMBN

Sept. 2007-

Iunie 2008

ISJ ,Catedra de biologie

SSB

Grupurile ECO din unitatile scolare

Realizarea unei pagini web si a unui ziar electronic

Sept. mai 2008

Catedra de informatica, Catedra de biologie, ISJ, SSB

Grupurile ECO din unitatile scolare

Concursul Sigla grupului Eco

Aprilie 2008

ISJ Liceul de arte plastice, Catedra de biologie

Grupurile ECO din unitatile scolare

Participarea la actiunile ecoprotective conform calendarului ecologic

Septembrie 2007

Iulie 2008

DSP, Catedra de biologie, ISJ , APM

Grupurile ECO din unitatile scolare

Alcatuirea unei mape cu proiecte de lectii

pe teme ecoprotective pentru diriginti

Aprilie

CCD ISJ, Catedra de biologie, SSB

Formarea dirigintilor

1- 7 mai 2008

Catedra de biologie, ISJ

Formarea elevilor

7 mai- 31 mai

CCD ,Catedra de biologie

Dirigintii, ISJParticiparea la Zilele mediului ,organizate

de Primaria Municipiului Bistrita

2-5 iunie

Catedra de biologie, ISJ

SSB

Organizarea Campaniei Phoenix cu tematica

ecprotectiva

1 – 10 iunie

ISJ,Catedra de biologie

SSB

Concursul Steagul verde

Iunie 2008

ISJ , Primaria municipiului, primariile locale

Catedra de biologie

Grupurile ECO

Concursul Micii biologi

Iunie 2008

ISJ, Catedra de biologie

Rezultate asteptate :

- comportament ecologic la nivelul grupelor de elevi si a comunitatii

- eficientizarea si permanentizarea legaturilor cu reprezentantii comunitatii

- materiale informative pentru laboratoarele de biologie si a cabinetului ,, PENTRU MAINE '

- formarea unor atitudini si capacitati spirituale .

Monitorizare :

- prin mass-media

Evaluare :

- chestionare initiale , finale .

- analiza sondajelor de opinie

- functionalitatea cabinetului ,,PENTRU MAINE'

- analiza procesului de formare a elevilor ,dezvoltarea gandirii a acestora si a trasaturilor de personalitate ( achizitiile educative ) prin comportamente identificabile vizibile , concrete .

- portofoliu, analiza unor produse realizate de elevi

CONSILIUL CONSULTATIV

DISCIPLINA BIOLOGIE

Tirau Liana    Col.Nat.’’L.Rebreanu’’Bistrita

Curtuius Oltita Col.Nat.’’A.Muresan’’Bistrita

Harja Emilia    Sc.Gen.’’L.Blaga’’Bistrita

Copaciu Ioan Claudiu L.P.S.Bistrita

Mandrut Viorel    Sc.Gen.Dumitrita

Ladar Claudia    Gr.Sc.Sanitar Bistrita

Bulea Ana-Maria Gr.Scolar “R.Petrescu”Pr.Barg.

Pop George    Sc.Gen.Salva

Sas Stefan    Sc.Gen.Ilva Mare

Muresan Ligia Col.Nat.P.Rares Beclean

Ignat George Sc.Gen.Mariselu

Silai Anna Col.Nat.A.Muresanu Bistrita

Cosma Romelia Gr.Sc.Silvic Nasaud

Broasca Alexandru Col.Nat.A.Muresanu Bistrita

Campan Felicia    Sc.Gen.Jelna

Inspector scolar de specialitate,

Elena VIRTIC

CERCUL PEDAGOGIC

BIOLOGIE

ANUL SCOLAR 2007-2008

ARGUMENT

Invatarea este un process evolutiv, de esenta formativ-informativa, constand in dobandirea (receptionarae, stocarea si valorificarea interna) de catre fiinta vie, intr-o maniera active,explorative a experientei proprii de viata si, pe aceasta baza, in modificarae selective si sistemica a conduitei, in ameliorarea si perfectionarea controlatasi continua sub influenta actiunilor variabile ale mediului ambiant.

Invatarea are n numai un character adaptativ la solicitarile tot mai complexe ale mediului, dar ea constitue si principala modalitate de implinire intru uman. In locul unor tipuri de invatare anacronice(de mentinere si prin soc), dinamismul fara precedental timpului istoric actual impune invatarea de tip innovator(care are drept caracteristici esentiala: caracterul anticipativ si participativ). Cei patru piloni ai educatiei in secolulXXI sunt: a invata sa cunosti; a invata sa faci; a invata sa fii; a invata sa convietuiesti.

Modelul educatorului este determinant deoarece lui ii revine nobila misiune de a stimula dorinta de a invata, adica de a face din stiinta o enigma si de a cultiva enigma cu buna siinta

Activitatea propusa/forma de organizare

Locatia

Data

Colaboratori

Responsabil cerc

Gr.tinta/beneficiari

Proiectarea didactica curriculara

si extracurriculara

Experimentul si demonstratia

Ateliere de lucru/ activitati interactive

Col.Nat.L.Rebreanu

Bistrita

Sem I

Conform

graficului

.I.S.J

CCD Bistrita-Nasaud

UBB.Cluj-Napoca

PMB

IPMB

DSP

Prof.Bodasca Mugurel

Prof.Duta Moldovan

Prof.implicati:

  • Tirau Liana
  • Mos Gabriela

Profesorii de biologie, elevii,unitatile scolare,comunitatea

Strategii si demersuri tipice si creative in predare si invatare/ Metode pentru o invatare active/activitati interactive

  • excursie didctica de informare si documentare

Col. Nat.”P.Rares Beclean

Sem II

Conform

graficului

ISJ

CCD Bistrita-

Nasaud

UBB Cluj-Napoca

Prof. Muresan Ligia

Prof. Voicinco Nicoleta

Prof.implicati:

  • Magdea Florin
  • Kovaci Szolt

Profesorii de biologie profesorii, elevii,unitatile scolare,comunitatea

RESPONSABILII CERCURILOR PEDAGOGICE

RESPONSABILI ZONA: actiuni metodice specifice,educatie ecologica,educatie pentru sanatate,performante ale elevilor, performante ale profesorilor.

CENRTRUL BISTRITA:

PROF. MUGUREL BODASCA, GR.SC.R.PETRESCU PR.BARGAULUI

PROF. DUTA MOLDOVAN, COL.NAT.A.MURESANU BISTRITA

ZONA BISTRITA

HARJA EMILIA, SC.GEN.L.BLAGA BISTRITA

CAMPAN FELICIA, SCOALA GENERALA JELNAIGNAT GEORGE, SCOALA GENERALA MARISELU

NACU MIRELA, LIC.T.C.R.VIVU TEACA

CENTRUL NASAUD:

PROF.COSMA ROMELIA, GR.SC.SILVIC NASAUD

ZONA SALVA

PROF.POP GEORGE, SC.GEN.T.MORARIU SALVA

ZONA ILVE

PROF.SAS STEFAN, SC.GEN.ILVA MARE

ZONA SANGEORZ BAI

PROF.ANCA IOSIF, GR.SC.MAIERU

CENTRUL BECLEAN

PROF.MURESAN LIGIA, COL.NAT.P.RARES BECLEAN

ZONA BECLEAN

PROF.VOICINCO NICOLETA, GR.SC.AGRICOL BISTRITA

PROF. KOVACI ZSOLT, SC.GEN.URIU

PROF. POP IULIANA, SC.GEN.SIEU MAGHERUS

Ispector scolar de specialitate,

Prof.Elena VIRTIC


curriculum vitae

format European

Informatii personale

Nume

Adresa

Telefon

Fax

E-mail

Nationalitatea

Data nasterii

Experienta in munca

Educatie si formare

Educatie:

Formare:

Abilitati si competente personale

Achizitionate in cursul vietii si al carierei dar nu neaparat dovedite prin certificate si diplome formale

Limba materna

Alte limbi

Abilitati pentru citit

Abilitati pentru scris

Abilitati pentru vorbit

Abilitati si competente socialeTraiul si munca alaturi de alti oameni, in medii multiculturale, in pozitii si situatii in care comunicarea este importanta iar lucrul in echipa este esential (de exemplu in cultura si sport), etc.

Abilitati si competente organizationale

Coordonarea si administrarea oamenilor, proiectelor si bugetelor; la locul de munca, in activitatea voluntara (de exemplu in cultura si sport), acasa, etc.

Abilitati si competente technice

Computer, tipuri specifice de echipament, utilaje, etc.

competente si abilitati artistice

Muzica, scris, desen, etc

Permis(e) de conducere

Informatii suplimentare

Participari la simpozioane si proiecte:

Referinte    .
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate