Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme




Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Didactica


Index » educatie » Didactica
» JOCUL DIDACTIC


JOCUL DIDACTIC


Jocul didactic

O activitate de invatare dirijata, dar si o metoda didactica imbinand elementul distractiv cu cel formativ instructiv. Asupra jocului didactic s-au emis diverse teorii de la un exeget la altul. Astfel, cercetatorul olanez Huisinga in studiul Homo ludens arata ca jocul e mai vechi decat cultura pentru ca notiunea de cultura oricat ar fi ea de incomplet definita presupune organizarea omeneasca pe cand animalele nu au asteptat sa se joace. De aici rezulta in opinia cercetatorului faptul ca o prima caracteristica a jocului o constituie libertatea.

Jocul nu trebuie confundat cu viata propriu-zisa ci trebuie considerat o iesire din viata intr-o sfera temporara de activitate cu tendinta proprie. Uneori cele 2 domenii se intersecteaza si de aceea exista periocolul confundarii lor.

Huisinga: Orice joc poate sa-l absoarba pe jucator intru-totul. Jocul se poate schimba oricand in seriozitate. Jocul are un caracter inchis. El se desfasoara in anumite limite de timp si spatiu.

Atat desfasurarea cat si talcul lui se regasesc in jocul insusi.



Jocul creeaza ordine, este ordine in lumea imperfecta, in viata haotica.

Termenii care descriu jocul: incordare (perseverenta, dibacie, curaj, forta psihica), echilibru, oscilatie, alternanta, contrast, varietate, legare, detasare, rezolvare.

De asemenea, jocul leaga si dezleag, captiveaza, farmeca, avand in plus ritm si armonie.

Dpdv formal, jocul poate fi o actiune libera, constienta ca este o minte situata in afara vietii obisnuite, o actiune care il poate absorbi intru-totul pe jucator, o actiune de care nu este legat niciun interes material direct si nici nu urmareste vreun folos, o actiune care se petrece in ordine, dupa anumite regurli si care da nastere unor relatii comunitare dornice sa se inconjoare de secret sau sa arate ___________ deghizare altfel decat lumea obisnuita.

Jocul: cultural, religios, intrecere, de societate.

Joc pentru faima si onoare, cavalerismului, poetic etc.

Jocul antrezeana procesele psihice: gandirea cu operatiile ei, memoria, atentia, spiritul de observatie, imaginatia, vointa, limbajul. El presupune o structura fixa si anumite elemente specifice in vreme ce activitatea ludica doar pormoveaza spiritul jocului fara a se identifica cu acesta.

Jocul didactic este un tip de joc prin care educatoarea consolideaza, precizeaza si verifica acele cunostinte predate copiilor imbogatindu-le totodata sfera de cunostinte.

Continutul, sarcina didactic sau problema intelectuala, regulile si actiunile de joc (ghicire, surpriza, miscare etc.) confera jocului didactic un caracter specific inlesnind rezolvarea problemei.

Este recomandata si preferata invatarea prin joc deoarece aceasta asigura satisfactie imediata.

Jocul didactic are o componenta formativa si una instructiva.

Structura jocului didactic:

continutul jocului

sarcina didactica

regulile jocului

actiunile de joc.

Continutul jocului - cunostintele adesea asimilate anterior in grade diferite pe care jocul le consolideaza si le verifica. Exista si jocuri care permit achizitii noi referitoare la culori, dimensiuni, la orientarea in spatiu si in timp.

are o tematica diversa Exemple:

J     Omul si viata sociala cu referire la infatisare sau la corpul omenesc; activitatea in familie si societate, obiectele de toaleta, jucarii, alimente.



J     Natura: anotimpurile, fen. naturale, animale, plante

J     Limbajul: jocuri care exerseaza vorbirea sub aspect fonetic apoi lexical semantic si gramatical

J     Exersarea capacitatilor si proceselor psihice.

Saricna didactica - este problema intelectuala pe care copiii trebuie sa o rezolve. Operatiile intelectuale solicitate pot fi recunoastere, comparare, descriere, reconstituire etc.

Regulile jocului - concretizeaza sarcia aratand cum trebuie rezolvata problema intelectuala si caile de organizare a actiunii ludice. Acestea sunt cerinte care dirijeaza actiunile copiilor, le indica succesiunea acestor actiuni, reglementeaza distribuirea rolurilor si relatiilor dintre copii, stimuleaa sau inhiba manifestarile comportamentale ale participantilor la joc.

Actiunile de joc, adica elementele sau procedeele de joc sunt mijloace prin care jocul devine o activitate placuta, distractiva, relaxanta. Ele antreneaza copiii la o activitate intelectuala al carui efect nu este constientizat, dinamizeaza participarea si favorizeaza obtinerea performantelor.

Jocul antreneaza o gama larga de stimuli, caracterul lui formativ constand in exersarea si perfectionarea senzatiilor si a perceptiilor antrenarea memoriei, exersarea imaginatiei si a atentiei, dezvoltarea gandirii, exersarea limbajului.

Valoarea educativa a jocului rezida in faptul ca influenteaza comportamentul copiilor mai ales prin intermediul regulilor conducandu-i adesea la un comportament civilizat. Se realizeaza o forma de socializare a relatiilor si de coeziune a grupului din care fac parte.

Jocul didactic impune rezolvarea corecta a sarcinii didactice, putere de stapanire, spirit de disciplina, respectarea partenerului, spirit critic si cooperant si spirit de echipa. In gradinita de copii se desfasoara atat jocuri cu material didactic suport cat si jocuri lipsite de material didactic.







Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate