Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Didactica


Index » educatie » Didactica
» INTEGRAREA METODELOR ACTIV-PARTICIPATIVE IN PROCESUL DE PREDARE – INVATARE A ISTORIEI


INTEGRAREA METODELOR ACTIV-PARTICIPATIVE IN PROCESUL DE PREDARE – INVATARE A ISTORIEI
INTEGRAREA METODELOR ACTIV-PARTICIPATIVE IN PROCESUL DE PREDARE – INVATARE A ISTORIEI

Metodele de invatamant reprezinta caile folosite in scoala de profesor in a-i sprijimi pe elevi sa descopere viata, lumea, lucrurile , stiinta.Ele sunt totodata mijloace prin care se formeaza si se dezvolta priceperile, deprinderile si capacitatile elevilor de a actiona asupra naturii ,de a folosi roadele cunoasterii transformand exteriorul in facilitati interioare ,formandu-si caracterul si dezvoltandu-si personalitatea .Metodele interactive promoveaza interactiunea dintre participanti ducand la o invatare activa cu rezultate evidente .

Noile cerinte ale demersului educational impun restructurarea lectiei de istorie in directia folosirii mai frecvente a metodelor interactive de predare-invatare. Ele schimba rolul profesorului in clasa , acesta devenind o moderator al unei dezbateri de idei si probleme , sustinator al motivatiei si interesului elevilor pentru istorie , ghid al elevilor in procesul de dobandire de noi competente , deprinderi si cunostinte.Odata cu deplasarea accentului de pe activitatea profesorului pe cea a elevului , noile metode ii determina pe elevi sa inteleaga mai bine logica fenomenelor si faptelor istorice , stimuleaza formarea de opinii personale argumentate , incurajeaza munca individuala ,insa in functie de situatii si spiritul de echipa , contribuie la formarea de deprinderi si atitudini durabile. Prezentam in continuare patru dintre metodele ce pot fi folosite in cadrul orelor de istorie.
1.Brainstorming-ul cunoscut si sub numele de asaltul de idei , aceasta consta in formularea a cat mai multe idei , chiar si fanteziste , ca raspuns la o problema de rezolvat prin participare membrilor grupului, respectiv clasa de elevi. Avantajele folosirii acestei metode sunt stimuleaza creativitatea in grup, implica participarea activa a tuturor partcipantilor , permite exprimarea personalitatii si eliberarea de prejudecati , exerseaza analiza si capacitatea de a lua decizii si imprima dinamism lectiei . Pentru o mai buna aplicare a metodei , trebuie parcurse doua etape faza prima productiei de idei in care are loc alegerea temei si a sarcinilor , precum si solicitarea exprimarii ideilor legate de tema in discutie sau de rezolvarea unei situatii problema , conturate in legatura cu aceasta. Urmeaza inregistrarea ideilor in scris , apoi anuntarea unei pauze care poate fi intre 15 minute si o zi. A doua faza este cea a aprecierii critice a ideilor , in care are loc reluarea ideilor emise si gruparea lor pe categorii , simboluri , cuvinte cheie , imagini sau alte criterii. Aceste etapa este urmata de analiza critica , evaluarea , argumentarea , contraargumentarea ideilor emise anterior , la nivelul clasei sau a grupurilor mai mici. Dupa analiza, are loc selectarea ideilor valoroase , originale sau a celor mai apropiate solutii pentru problema supusa atentiei . se recomanda in aceasta etapa discutiile libere , urmate de afisarea ideilor rezultate in forme cat mai variate si originale cuvinte , propozitii , colaje , imagini, desene joc de rol, in functie de nivelul clasei . pentru o mai buna aplicare a metodei se recomanda incurajarea exprimarii a cat mai multor idei , preluarea ideilor celorlati si imbunatatirea . Prezentam in continuare un exemplu de aplicare a acestei metode .

Unitatea de invatare : Marile conflicte ale secolului XX -clasa a X a

Lectia : Primul razboi mondial

Secventa :Razboiul total

Scenariu didactic:

Prima etapa - profesorul scrie pe tabla conceptul de razboi total si solicita elevilor sa enunte in maxim 5 minute toate ideile care le vin in minte in legatura cu acest concept.

A doua etapa – sunt reluate ideile expuse de elevi , grupate pe categorii si se realizeaza

o analiza critica si de evaluare a ideilor.

A treia etapa –in urma selectarii ideilor expuse de catre elevi , sub indrumarea profesorului, se ajunge la concluziile referitoare la acest concept

Aspecte economice: mobilizarea populatiei in vederea dezvoltarii capacitatii economice,

Teritoriile ocupate sunt obligate sa sustina economic efortul de razboi al inamicului , interventia statului in economie , slabirea capacitatii economice si de lupta a inamicului,blocada economica .

Aspecte politice: implicare in razboi a numeroase state organizate in aliante, statele monarhice devin republici, desfiintarea imperiilor multinationale .

Aspecte sociale: implicarea intregii populatii atat in industrie cat si agricultura , folosirea muncii prizonierilor de razboi , rationalizarea bunurilor de prima necesitate , rechizitii, victime , propaganda.

Aspecte militare: folosirea tuturor resurselor militare si umane, producerea unor noi tipuri de arme

2. Mozaicul presupune invatarea prin cooperare , la nivelul unui grup si predarea achizitiilor dobandite de fiecare membru al grupului unui alt grup. Dintre avantajele folosirii acestei metode amintim incurajare incederii in sine a elevilor, dezvoltarea abilitatilor de comunicare argumentativa si de relationare in cadrul grupului, dezvoltarea gandirii critice , logice si independente , a raspunderii individuale si de grup , optimizarea invatarii prin achizitiile alcuiva . Etapele aplicarii acestei metode sunt urmatoarele:

a. Impartirea clasei in grupuri eterogene de cate 4 elevi , fiecare dintre acestia primind o fisa de invatare numerotate de la 1 la 4. Fisele cuprind parti ale unei unitati de invatare .

b. Explicarea sarcinilor care constau in intelegerea unitatii de cunoastere .

c. Regruparea elevilor , im functie de numarul fisei primite , in grupuri de experti , astfel incat elevii care au numarul 1, vor forma un grup, la fel cei cu numarul 2, 3, 4 ,5 ,6 ,7.

d. Invatarea prin cooperare a sectiunii care a revenit fiecarui grup . strategiile de predare raman la latitudinea grupului de experti , fiind foarte important sa fiecare membru al grupului sa inteleaga ca este responsabil de predarea cunostintelor membrilor grupului initial.

e. Revenirea in grupul initial si predarea sectiunii pregatite pentru ceilalti .

f. Trecerea in revista a unitatii de cunoastere prin prezentare orala . Este important de monitorizat ca in cazul predarii , informatiile sa fie transmise corect .

Ca metoda de cunoastere a efectului acestei metode se recomanda utilizarea metodei ciorchinelui , profesorul avand posibilitatea de a verifica daca elevii si-au insusit corect si complet cunostintele esentiale pentru subiectul predat .Aceasta metoda poate fi folosita la unitatea de invatare Epoca luminilor,in identificare si compararea ideilor iluminste , folosindu-se fragmente din operele iluministilor.

3. SINELG este o metoda care permite eficientizarea lecturii si gandirii , reprezentand o modalitate de decodificare a textului , permitandu-i celui care invata sa asculte , sa citeasca si sa inteleaga in mod activ si pragmatic un anumit continut .ca metoda este specifica etapei de realizare a sensului in cadrul unei lectii . Se folosesc ca baza de plecare pentru lectura sau ascultarea textului , cunostintele anterioare ale elevilor. Dintre avantajele acestei metode amintim facilitarea muncii in echipa , valorifica cunostintele anterioare ale elevilor, asigura invatarea constienta, angajeaza procese psihice complexe – analiza , sinteza, comparatia . Etapele aplicarii metodei sunt :

a.      In timpul lecturii /ascultarii , elevii marcheaza in text sau noteaza pe hartie :

cunostintele confirmate de text √

cunostintele infirmate sau contrazise de text -

cunostintele noi , neintalnite pana atunci +

cunostintele incerte , confuze care merita sa fie cercetate ?

b.     Dupa lectura se trec intr-un tabel :

-

+

?c.      Informatiile obtinute individual se discuta in perechi sau grupuri , apoi se comunica de catre perechi profesorului care le centralizeaza intr-un tabel similar pe tabla.

d.     Cunostintele incerte raman ca tema de cercetare pentru lectiile urmatoare .O astfel de metoda poate fi folosita mai ales la analiza documentelor scrise .

Acesta metoda poate fi aplicata la clasa XIIa , la secventa de lectie Constitutia din 1923. Elevilor li se solicita sa citesca cu atentie fragmentului de lectie din manual si sa marcheze pe marginea textului semnele specifice enuntate mai sus.profesorul subliniaza ca aceasta constitutie preia majoritatea articolelor din constitutia din 1866,motiv pentru care solicita elevilor ca in analizarea informatiilor din acest text sa facap apel la cunostintele insutite anterior.in urma lecturarii textului se poate realiza urmatorul tabel, pentru a monitoriza ideile care reies din text si a gradului de intelegere al acestora.

-

+

?

independenta,unitatea si suveranitatea nationala

mentine principiul separarii puterilor in stat

drepturi si libertati cetatenesti

- proprietatea are functie sociala,este posibila exproprierea cu despagubire pentru cauza de utilitate publica

-votul universal

- dreptul de vot il aveau cetatenii de la 21 ani in sus

-nationalizarea zacamintelor miniere,precum si bogatiile subsolului de orice natura

-interesele colectivitatii primeaza asupra celor individuale

- semnificatia notiunii de utilitate publica

  1. O alta metoda care poate fi folosita in cadrul orelor de istorie este ciorchinele, o varianta a brainstormingului care stimuleaza gasirea conexiunilor dintre idei si concepte/notiuni.O astfel de metoda stimuleaza gandirea critica si creativitatea,asigura organizarea in sistem a continuturilor si informatiilor,permite exprimarea personalitatii elevului si faciliteaza descoperirea de noi informatii si conexiuni.Etapele aplicarii unei astfel de metode ar putea fi urmatoarele :

se scrie un cuvant sau concept,care urmeaza a fi cercetat,in mijlocul tablei sau pe o foaie de hartie;

se noteaza toate ideile,sintagmele sau cunostintele care sunt spuse de elevi in legatura cu notiunea respectiva, tragandu-se linii intre acestea si cuvantul initial;

pe masura ce se scriu cuvinte se fac conexiuni intre toate ideile, in cazul in care exista;

sunt analizate toate tipurile de relatii conexiuni stabilite,identificandu-se tipul acestora;

activitatea se incheie cand se epuizeaza toate ideile sau cand expira timpul acordat

acestui moment.

Prezentam in continuare o propunere de aplicare a acestei metode,la unitatea de invatare Regimuri democratice si totalitare in perioada interbelica,la clasa a X a. Elevii au primit ca tema de lucru pentru acasa sa discute cu parintii semnificatia sociala a comunismului si sa sintetizeze discutia lor intr-un cuvant.Cuvintele elevilor se vor include intr-un ciorchine avand in centru cuvantul comunism.Schema va ramane pe tabla pana la sfartitul orei cand se va lucra un al doilea ciorchine ,avand in centru cuvantul democratie,elaborat cu ajutorul elevilor.La sfartitul orei se poate realiza o fisa de lucru, care poate sa cuprinda urmatoarele informatii:

Regim democratic

Regim totalitarSursa puterii

suveranitatea nationala sau populara

puterea delegata reprezentantilor alesi

posibilitatea unui referendum

egalitate in drepturi

putere personala sau oligarhica

fara alegeri sau alegeri falsificate

ierarhia cetatenilor fatada a egalitarismului

Exercitarea puterii

Separarea puterilor in stat executiva,legislativa,judecatoreasca

-concentrarea puterii in mainile unui singur conducator si a unui partid

- autoritatea statului si a partidului unic in toate domeniile

Functionarea societatii

respectarea libertatilor individuale

respectarea drepturilor politice

pluralism politic

libertatea economica

libertate culturala si sociala

impunerea doctrinei oficiale

partid unic

propaganda

politie politica

control asupra economiei

inregimentarea populatiei

cultura oficiala si cultul personalitatii conducatorului

Folosirea metodelor active atat in predare cat si evaluare , pe langa avantajele mentionate mai sus implica si alte elemente cum ar fi o mai buna organizare a timpului in cadrul orelor, o reasezarea a mobilierului in cadrul salii de clasa precum si implicarea elevilor indiferent de nivelul de pregatire . Utilizarea acestui tip de metode poate deveni , in timp, baza unui nou sistem de predare – invatare in invatamantul preuniversitar cu rezultate bune la nivelul diferitelor clase.

Bibliografie selectiva :

  1. „Demersuri didactice la disciplina istorie .Ghid pentru profesori si invatatori”, Ramnicu Valcea, 2006
  2. Iutis, Gh., Panzariu , A., Iriciuc, V., „Istorie . Ghid pentru studenti si profesori debutanti”, Iasi, 2005
  3. Manea, M.Palade,E. , Sasu, N., „Predarea istoriei si educatia pentru cetatenia democratica – demersuri didactice inovative” , Bucuresti, 2006
  4. Pacurari, O., „Invatarea activa .Ghid pentru formatori”, MEC CNPP, 2001
  5. Pacurari , O., Tarca , A., Sarivan, L., „Strategii didactice inovative – suport de curs”, Bucuresti , 2003Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate