Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme




Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Didactica


Index » educatie » Didactica
» CULTURA ORGANIZATIONALA


CULTURA ORGANIZATIONALA


CULTURA ORGANIZATIONALA

I.        Introducere

"Scoala este un grup social care are o unitate si o fizionomie proprie, o organizare asemanatoare cu a adultilor."

Analizand cu atentie mediul in care ne miscam, in care traim si desfasuram diferite activitati, constatam ca este populat de numeroase si variate tipuri de organizatii.



Cea mai mare parte a vietii si activitatii noastre se deruleaza in cadre bine determinate si puternic structurate, chiar daca uneori nu constientizam in suficienta masura acest lucru.

Numerosi cercetatori, considera ca omul modern este un om organizational, deoarece cea mai mare parte a timpului si-o petrece in cadrul organizatiei de tot felul, de la cele profesionale pana la politice.

In general, organizatia este diferita ca un sistem de activitati structurate in jurul unor finalitati explicit formulate, care antreneaza un numar mare de indivizi in ce detin statute si roluri bine delimitate in cadrul unei structuri diferentiate.

Din aceasta definitie decurg urmatoarele caracteristici ale unei organizatii:

existenta unor scopuri suficient de clar formulate si

determinate pentru a putea angaja si motiva indivizii ce participa la desfasurarea activitatilor respective;

scopurile organizationale sunt transindividuale. Ele exprima

organizatia in ansamblul ei, orientarea si politica ei generala;

un numar mare de indivizi ce interactioneaza in desfasurarea

activitatilor;

activitati diferentiate functional si reglementate social, care

permit sa aiba functii si sa ocupe pozitii diferite in cadrul unui sistem coerent de statute si roluri;

modalitati proprii de organizare si conducere a activitatilor.

Toate aceste caracteristici asociate organizatiei din care fac parte se prezinta astfel:

II.     Structura organizationala.

Gradinita nr. 37 - Dumbrava Minunata, Craiova - este situata in

cartierul Calea Bucuresti, strada Putnei, nr. 50.

Construita in anul 1969 de catre muncitorii uzinei Electroputere, raspunde normelor de educatie, instruire si supraveghere a copiilor acestora.

Functioneaza in prezent cu 14 grupe la care sunt inscrisi 360 de copii: 10 grupe program prelungit si 14 grupe program scurt.

Frecventa copiilor este foarte buna, zilnic 25 de copii la grupa.

Spatiul gradinitei este suficient de mare, toate au dubla functionalitate, in ele se desfasoara activitati, dar se si doarme.

In toate salile de clasa sunt amenajate zone de interes pentru desfasurarea corespunzatore a proiectului de invatamant: stiinta, biblioteca, arta, constructii, jocuri de masa, jocuri de rol.

Mobilierul este modern: paturi tip dulap, vitrine, mese si scaune adecvate varstei, televizoare in fiecare clasa, calculatoare.

Incadrarea cu personal didactic si nedidactic este facuta conform statului de functii aprobat de I. S. J. Dolj. Personalul didactic este compus dintr-un post de director si 24 de educatoare: 22 titulare, doua detasate. Varsta medie este de 32 de ani. Nivelul de calificare este astfel: 20 de educatoare au Liceul Pedagogic - specializarea educatoare, iar cinci au absolvit studii superioare de lunga durata. Nouasprezece au gradul didactic I, una are gradul didactic II si cinci au definitivatul.

Personalul nedidactic este format din 15 membri cu varsta medie de 42 de ani; un administrator, o economista, doua bucatarese, un mecanic, o lenjereasa si un paznic. Acestia au calificarea si competenta necesara indeplinirii activitatii administrativ-gospodaresti in conditii foarte bune.

Procesul de invatamant se desfasoara conform planului-cadru si trunchiului comun pentru invatamantul prepimar, programei activitatii instructiv - educative in gradinita de copii si metodologiei privind regimul categoriilor de activitati optionale in invatamantul preprimar elaborate de M.E.N. Educatoarele isi intocmesc schemele orare respectand documentele enuntate si nivelul grupelor cu care lucreaza.

Activitatea se desfasoara pe urmatoarele arii curriculare: Educarea limbajului, Educatie pentru stiinta. Educatie pentru societate, Educatie estetica, Educatie psiho - motorie, Jocuri si Activitati alese si extracurriculare.

La nivelul gradinitei avem instruire asistata de calculator cu profesori de la Palatul copiilor si limba engleza platita de parinti.

Programul de dupa amiaza cuprinde: activitati recreative si de relaxare, activitati de stimulare a interactiunilor sociale.

Dupa consultarea parintilor, in functie de potentialul copiilor si educatoarelor s-a stabilit in curriculum-ul la decizia gradinitei urmatoarele optionale:

Nivelul 3 - 5 ani:

ed. limbajului, literatura - drama;

ed. pentru societate, educatia pentru sanatate.

Nivelul 5 - 7 ani:

ed. limbajului: .literatura - drama;

.folclorul copiilor;

ed. pentru stiinta: "Ecologistii";

ed. estetica:

- "Pictura, mai mult decat o joaca";

- "Micii muzicieni."

Parteneriatul cu familia s-a realizat si se realizeaza prin forme variate: discutii libere, consultatii, implicare in desfasurarea activitatilor extracurriculare, activitati demonstrative.

Parintii gasesc in gradinita noastra mediul si atmosfera propice cresterii si educatiei copiilor in perioada cat ei sunt la serviciu.

Doresc conditii cat mai bune de viata si desfasurarea unui proces de invatamant de calitate care sa permita integrarea cu succes in clasa I.

Ei si copii sunt principalii beneficiari ai activitatii noastre, iar alaturi de acestia se afla si scolile generale nr. 21, 22, 37, Liceul Henri Coanda.

III.           ASPECTE DE NATURA MANAGERIALA A GRADINITEI NR. 37 - DUMBRAVA MINUNATA

Avand in vedere ca suntem o gradinita in jurul careia se afla cele mai mari uzine si fabrici, obiective social - culturale si economice, ne bucuram de o frecventa din toate zonele Craiovei.

Ca urmare punctele tari sunt:

→ situarea geografica;

→ cadre care-si fac datoria;

→ baza didactica - materiala corespunzatoare;

→ frecventa foarte buna a copiilor;

→ parteneriatul foarte bun cu familia.

Printre punctele slabe se numara:

→ resurse bugetare limitate;

→ inconsecventa cadrelor didactice in aplicarea metodologiilor moderne de predare - invatare - evaluare - neglijarea copiilor cu ritm rapid de invatare.

Sloganul nostru "Totul pentru copilul dumneavoastra" ne materializeaza intr-o oferta educationala destul de bogata.

IV.               CULTURA ORGANIZATIEI MELE

Notiunea de cultura organizationala este derivata din conceptul

antropologic de cultura ca ansamblu integrat de valori, credinte, norme si comportamente sociale ale invatatorilor si ale grupurilor.

In anul 1999 - pe data de 30 noiembrie, gradinita dobandeste numele de "Dumbrava Minunata" aidoma povestirii Dumbrava Minunata scrisa de M. Sadoveanu.

La fiecare 30 noiembrie se sarbatoreste numele gradinitei la care se mai adauga si alte sarbatori: 8 Martie, zile de nastere.

Dupa criteriul statutului profesional, se contureaza in organizatia mea subcultura educatoarelor si subcultura institutoarelor.

Dupa criteriul varstei se contureaza: subcultura educatoarelor tinere si subcultura celor varstnice. Dupa criteriul vechimii se contureaza subcultura celor cu vechime si a celor mai noi veniti.

Climatul organizatiei din care fac parte se manifesta atat prin activitatile desfasurate cat si prin starile pe care le traiesc educatoarele.

Angrenate in realizarea diferitelor activitati ele interactioneaza si coopereaza activitatea lor fiind insotita de trairi de tot felul: satisfactie - insatisfactie, bucurie, tristete, incredere, descurajare.

Relatiile de atragere si respingere in grupul format din educatoarele organizatiei mele le-am cunoscut prin analiza raspunsului la cele 4 intrebari adresate:

"Cu cine ai dori sa petreci timpul liber?"

"Cu cine nu ai dori sa petreci timpul liber?"

"Daca ar fi sa realizezi o sarcina in comun, cu ce colege ai dori sa rezolvi acest lucru?"

"Daca ar fi sa realizezi o sarcina in comun, cu ce colege nu ai dori sa rezolvi acest lucru?"

Sociograma, o figura grafica, reala, tipul si sensul relatiilor existente intre membrii grupului astfel:

A------ B - preferinte unilaterale

A ------B - preferinte reciproce

A---- B - respingeri unilaterale

A ------B - respingeri reciproce.

Sociograma organizatiei gradinitei nr. 37 - Dumbrava Minunata

SOCIOGRAMA COLECTIVA


alegere unilaterala   

alegere bilaterala

respingere unilaterala   

respingere bilaterala

V.                  CONCLUZII

In concordanta cu finalitatile invatamantului prescolar, tinand cont ca gradinita, alaturi de clasele I - II face parte din ciclul activitatilor fundamentale si analizand nevoile de educatie ale comunitatii locale, organizatia mea isi propune ca misiune urmatoarele tinte strategice:

formarea continua a cadrelor didactice in scopul sporirii

performantelor;

informatizarea gradinitei;

reconsiderarea managementului la nivelul unitatii si grupei de

copii in scopul mentinerii unei comunicari eficiente.

Analizand cele patru tipuri de cultura am constatat ca in organizatia mea predomina cultura de roluri, bazata pe respectarea atributiilor, relatiilor prescrise birocratic sub coordonarea directorului, dar se incearca si o cultura de sarcini favorabila descentralizarii, rezolvarii problemelor concrete care favorizeaza participarea si conduce la tipul de conducere "in retea."

BIBLIOGRAFIE:

Cristea, S. (1996): Managementul organizatiei scolare, Bucuresti; Editura Didactica si Pedagogica, R.A.;

Iosijescu, S. (coord.) (2001): Management educational pentru institutiile de invatamant, Bucuresti; M.E.C.;

Jinga, J. (1993): Conducerea invatamantului. Manual de management instructional, Bucuresti, E.D.P.;

Jinga, J. (2003): Managementul invatamantului, Bucuresti, Ed. A.S.E.

Paun, E. (1999): Scoala - abordare sociopedagogica, Ed. Polirom, Iasi.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate