Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Chimie


Index » educatie » Chimie
PROPRIETATILE FIZICO - CHIMICE ALE ACIDULUI SULFURIC


PROPRIETATILE FIZICO - CHIMICE ALE ACIDULUI SULFURIC


PROPRIETATILE FIZICO - CHIMICE ALE
ACIDULUI SULFURIC

Acidul sulfuric pur, este un lichid vascos, incolor, inodor. Punctul de topire al acidului sulfuric 100% (asa numitul "monohidrat") este 10,36C.

La diluarea acidului sulfuric cu apa se degaja multa caldura. Caldura degajata, nu corespunde formarii unor combinatii cu compozitie definita (de ex. H2SO4∙H2O, H2SO4∙2H2O, etc ci creste continuu pana la dilutii mari. Caldura degajata se datoreaza celor doua reactii de ionizare succesive ale acidului in apa si hidratarii ionilor formati.Tendinta de a absorbi apa este atat de mare, incat acidul sulfuric este unul din agentii de uscare, pentru gaze, cei mai eficienti.

Din cauza afinitatii mari pentru apa, acidul sulfuric distruge ("carbonizeaza"), multe substante organice, ca hatria, celuloza, etc. si produce arsuri pe piele.

Acidul sulfuric ionizeaza in solutie apoasa.

H2SO4 + H2O H3 + HS

H2S + H2O H3 + S

Metalele cu potentiale de oxidare mai pozitive decat hidrogenul reactioneaza cu acid sulfuric diluat, formand sulfatii respectivi.

In industrie se sufla aer, in turnurile care contin cuprul si acidul sulfuric. Oxigenul oxideaza ionul de sulfit la ionul de sulfat. Se evita astfel degajarea de SO2, care ar reprezenta o pierdere.

Acidul sulfuric concentrat se conserva si se transporta in rezervoare de otel obisnuit, pe care nu-l ataca, datorita unui fenomen de pasivitate. Acidul sulfuric mai diluat decat 80% ataca ferul, dar poate fi conservat in vase de plumb sau captusite cu o foaie de plumb. Rezistenta plumbului fata de acidul sulfuric diluat se datoreste formarii unui strat protector subtire de sulfat de plumb, PbSO4, insolubil in apa si acid sulfuric diluat, dar solubil in acid concentrat.

Acidul sulfuric, incalzit cu sulf, este redus la bioxid de sulf, in timp ce sulful este oxidat tot la bioxid de sulf:

2 H2SO4 + S 3 SO2 + CO2 + H2O

Carbonul (carbunele de lemn) reactioneaza la fel:

2 H2SO4 + C 2 SO2 + CO2 + 2 H2O

Acidul sulfuric se comporta ca agent oxidant slab si fata de alti compusi, de ex. fata de ionii B si

Acidul sulfuric este un reactiv mult utilizat in chimia organica, pentru reactia de sulfonare, nitrare, aditii la alchene, catalizator etc.

Acidul sulfuric se fabrica in cantitati uriase. Principalele sale utilizari sunt: la fabricarea ingrasamintelor fosfatice (superfosfati), in industria petrolului (rafinare), in industria petrochimica (la obtinerea alcoolilor din alchene), in industria organica (explozivi, coloranti, medicamente), la fabricarea anumitor sulfati (de ex. CuSO4), in industria electrotehnica.

Concomitent cu cresterea productiei de acid sulfuric creste si productia sortimentelor de produse derivate, sulfati, sulfiti, dioxid de sulf, trioxid de sulf , etc.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate