Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sistemeBiologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Chimie


Index » educatie » Chimie
Acoperirea prin captusire si placare


Acoperirea prin captusire si placare
Acoperirea prin captusire si placare

Captusirea si placarea cu materiale plastice, elastomeri si mase bituminoase se realizeaza in unul sau mai multe straturi de acelasi tip sau materiale diferite.

Captuselile mixte se folosesc in cazul in care utilajul este puternic solicitat mecanic sau exploatat la temperaturi ridicat, compusii moleculari caracterizandu-se in general prin rezistenta termica relativ scazuta.
Captusirea cu materiale plastice se realizeaza cu folii placi sau blocuri aplicate pe suprafata metalului prin incleierea cu adeziv cu intarire la cald sau la rece.

Captusirea utilajului chimic se efectueaza cu o gama variata de materiale plastice: policlorura de vinil, pliizobutilena, polietilena rasini fenolice, teflon.

Exemplu: captusirea cu teflon necesita folosirea unui adeziv special pe baza de compusi fluoroclorurati, care asigura aderenta polimerilor.

Captusirea cu polimeri pune si problema coeficientului de dilatare termica, ridicat la polimeri in comparatie cu metalele si aliajele.

Placile mari de captusire pot fi imbinate intre ele prin sudura sau lipire. Sudarea se poate face cu gaze fierbinti ( aer, azot) sau elemente de incalzire.

Captusirea cu materiale plastice armate: asigura o rezistenta chimica remarcabila in conditii grele de coroziune chimica si electrochimica cu imbunatatire sensibila a proprietatilor mecanice.

In majoritatea cazurilor captusirea se realizeaza cu rasini poliestercie, fenolice sau cu pliclorura de vinil, armate de obicei cu patura de fibra de sticla.

Cauciucarea suprafetelor metalice: este o metoda raspandita de protectie anticoroziva a utilajului chimic care consta in acoperirea metalului cu folii de cauciuc nevulcanizat, vulcanizat sau de ebonita.

Ebonita se utilizeaza la captusirea directa a aparatelor chimice metalice supuse trepidatiilor, socului mecanic si termic.

Cauciucul datorita elesticitatii se foloseste la captusirea aparatelor chimice metalice supuse trepidatiilor, socului mecanic si termic.

Vulcanizarea la cald se efectueaza cu abur in autoclava, cu aburi injectat direct in utilaj cu apa calda la 95 1000C. Metoda de vulcanizare se stabileste in functie de tipul de elastomeri folositi la protectie si in functie de solitarile mecanice, termice si chimice la care este supusa captusala in timpul exploatarii utilajului.Se considera ca procesul de fixare a cauciucului pe metal este de natura fizico chimica, pe de o parte se formeaza sulfuri metalice prin reactia sulfului continut in cauciuc cu metalul.

Metalele indicate pentru cauciucare sunt: otelul, fonta staniu, zincul si cromul. Cuprul are o actiune distructiva asupra cauciucului de aceea pentru a fi cauciucat trebuie mai intai cositorit.

Captusirea se poate realiza in straturi simple, de acelasi tip si in straturi combinate de cauciuc si ebonita.

Captusirea cu strat dublu, si in special triplu combina calitatile ebonitei si cauciucului, asigurand protectie chimica, rezistenta la socul termic, rezistenta la lovirea si la actiunea vibratiilor.

Cauciucarea cu vulcanizate moi si dure se recomanda pentru aparatele care functioneaza la temperaturi pana la 1000C. Pentru temperaturi peste 1500C se recomanda doua procedee:

  • se foloseste cauciucul siliconic care rezista pana la 3000C fara modificari sensibile ale proprietatilor:
  • peste stratul de cauciuc se aplica placi ceramice antiacide sau placi de roca topita cu rezistenta termica ridicata.

Captusirea cu compozitii de bitum se aplica pentru protejarea recipientilor metalici, ele sunt de obicei modificate ca de exemplu cu rasini fenolice.
Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate