Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Biologie


Index » educatie » Biologie
» SISTEMUL NERVOS INTEGRATOR


SISTEMUL NERVOS INTEGRATOR


Sistemul nervos integrator

Organismul uman are trilioane de celule - din care 1/3 sunt hematii - grupate in organe si tesuturi care indeplinesc functii diferite (contractie, secretie, excretie etc.).

Conlucrarea lor armonioasa necesita existenta unor sisteme de coordonare. Acestea sunt reprezentate prin: sistemul nervos, care controleaza reactiile rapide ale organismului (contractia musculara, secretia endocrina in unele cazuri), si sistemul endocrin in reglarea reactiilor lente (in principal, functiile metabolice celulare).

Sistemul nervos, format din peste 20 miliarde de celule, este un ansamblu de structuri specializate in receptionarea, transmiterea, depozitarea si prelucrarea informatiei. Datorita lui, se integreaza activitatea celulelor, tesuturilor si organelor, separate spatial, si se adapteaza organismul la conditiile, mereu schimbate, ale mediului. Sistemul nervos dispune de aproximativ: 10 milioane de neuroni aferenti, 20 miliarde de neuroni centrali si 500 000 de neuroni eferenti. Rezulta ca aferentele sunt mult mai numeroase decat eferentele, ceea ce inseamna o deosebita convergenta de impulsuri asupra neuronilor eferenti (raportul este 40:40.000:1).Receptorii senzitivi capteaza milioane de informatii, care ajung numai partial in SNC, deoarece sinapsa realizeaza triajul primar al informatiei (sunt lasate sa treaca informatiile puternice, care depasesc valoarea-prag). Apoi, sistemul nervos are o mare libertate de optiune in prelucrarea informatiei si in stabilirea deciziei efectoare. De aceea, animalele aflate in situatii critice aleg raspunsul cel mai potrivit. Tocmai datorita activitatii nervoase, creierul s-a dezvoltat si evolutia a cunoscut un proces de accelerare.

Pentru intelegerea modului cum functioneaza sistemul nervos este insa necesar sa studiem neuronul, o celula cu structura si functii deosebite pe planul transmiterii si prelucrarii informatiei.Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate