Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Biologie


Index » educatie » Biologie
» Clasa Arachnida


Clasa Arachnida


Clasa Arachnida

Arahnidele reprezinta cel de-al doilea mare grup de artropode terestre dupa insecte, fiind raspandite in toate tipurile de habitate. Exista si specii acvatice - dulcicole sau marine - dar aceastea sunt adaptate secundar la mediul acvatic. Stramosii arahnidelor au reprezentat probabil unul din primele grupuri care au pasit pe uscat la inceputul paleozoicului, avand originea in forme care traiau in apele litorale putin adanci.

Arahnidele au corpul alcatuit din doua zone - prosoma si opistosoma. Prosoma se formeaza prin contopirea mai mult sau mai putin evidenta a primelor sapte segmente. Primele trei segmente alcatuiesc regiunea cefalica iar ultimele patru regiunea toracica. Antenele ca structuri senzoriale lipsesc, si in legatura cu acest aspect, multa vreme s-a crezut ca la toate cheliceratele lipseste si deutocerebronul, care inerveaza antenele la alte tipuri de artropode. Studii recente de biologie moleculara au demonstrat insa ca deuterocerebronul nu dispare ci este inglobat ­in masa nervoasa craniana, iar antenele insectelor si miriapodelor sunt de fapt omoloage cu chelicerele, iar piesele aparatului bucal de la insecte, crustacee si miriapode sunt omoloage cu primele trei perechi de apendice ambulatoare ale cheliceratelor. Anterior, dorsal pe prosoma se gasesc mai multe perechi de ochi. Orificiul bucal se deschide ventral. Apendicele arahnidelor sunt adaptate la mers si alergat, la capturarea si uciderea prazii, la pipait, in unele cazuri la inot, etc. Totdeauna, arahnidele poarta patru perechi de apendice ambulatoare (picioare), o pereche de chelicere si o pereche de pedipalpi.Ultimele doua segmente cefalice poarta chelicerele (de unde vine si denumirea grupului - chelicerata) si pedipalpii (apendice ambulatoare adaptate la pipait sau la prehensiune). Celelalte patru segmente ale prosomei, care corespund toracelui poarta apendicele ambulatoare. acestea sunt alcatuite din urmatoarele articole: coxa, trohanter, femur, patela (acesta este un articol suplimentar, care apare numai la chelicerate), tibia, bazitars (sau tibiotars) si tars, acesta din urma putand fi la randul lui format din cateva articole, ultimul purtand ghiare.

Opistosoma este alcatuita la formele primitive din 12 segmente plus telsonul. La formele evoluate, segmentele opistosomei se contopesc, in vreme ce formele primitive au opistosoma segmentata in mod clar. La acest nivel apendicele ambulatoare lipsesc; cu toate acestea, exista resturi perechi la unele grupe care sugereaza ca stramosii arahnidelor aveau in mod clar apendice ambulatoare si pe opistosoma.

Sistematica grupului cuprinde mai multe ordine, in functie de autori. In continuare prezentam o impartire a arahnidelor in 10 ordine, la care se adauga grupul acarienilor, cu pozitie taxonomica ambigua.Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate