Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Biologie


Index » educatie » Biologie
Phylum pteridophyta (ferigi)


Phylum pteridophyta (ferigi)


PHYLUM PTERIDOPHYTA (FERIGI)

- pteridofitele sau ferigile sunt primele plante superioare aparute pe uscat. Au corpul vegetativ - cormul - vascularizat si diferentiat in radacina, tulpina si frunze. Sunt lipsite de flori, se inmultesc prin spori. Domina traheidele (caracter de inferioritate).

- majoritatea ferigilor actuale sunt plante perene. Planta propriu-zisa ia nastere din zigot, trece prin stadiul de embrion, de plantula si apoi de planta matura.

Ordinul Lycopodiales

cuprinde pteridofite ierboase, terestre cu tulpini repente si ascendente, ramificate dihotomic sau pseudodihotomic.

Familia Lycopodiaceae

Lycopodium clavatum (pedicuta) traieste prin padurile si poienile din zonele de munte. Produsul, Lycopodii herba, contine alcaloizi (clavatina, annotina, licopodina, clavatoxina), triterpene, flavonozide. Este indicat in tratamentul artritelor reumatice, boli ale rinichilor si ale cailor urinare, hemoroizi, boli hepatice, constipatii cronice, in dezobisnuinte de fumat si de consum a bauturilor alcoolice, dar trebuie sa se tina seama de toxicitatea produsului determinata de alcaloizi.Produsul Lycopodii sporae se intrebuinta pentru conspergarea comprimatelor. In prezent, se intrebuinteaza, foarte rar, pentru tincturi homeopate.

In tara, prin zonele montane se mai intalnesc: Lycopodium selago (bradisor), L.annotinum (cornisor), L.alpinum (bradisor), L. complanatum (serpusor), L.inundatum (bradisor).

Clasa Equisetatae (Equisetopsida)

cuprinde ferigi fosile (arbori, arbusti, liane) si actuale care sunt plante ierboase;

caracteristica principala a acestor ferigi este conformatia specifica, ce consta in aceea ca tulpinile si ramurile monopodiale sunt articulate, formate din internoduri lungi, separate prin noduri scurte;

in general, fotosinteza este indeplinita de tulpini care sunt verzi.

Ordinul Equisetales

Familia Equisetaceae

Equisetum arvense (coada calului) se intalneste pe soluri umede si mlastinoase din zonele de campie pana in cele montane. Din rizom cresc 2 feluri de tulpini: fertile si sterile. Din tulpinile sterile ale speciei E. arvense se obtine Equiseti herba, produs medicinal oficinal in F.R. Prin continutul sau in saponozide, flavonozide, ulei volatil si saruri de siliciu, acest produs este folosit, mai ales, in afectiuni renale si reumatismale, cu efecte favorabile asupra circulatiei sanguine.

E. telmateia (E.maximum) se intalneste prin paduri, zavoaie, pajisti, malul apelor.Are aceleasi intrebuintari medicinale ca si specia E. arvense.

E.palustre (barba ursului) contine un alcaloid taxic , fapt pentru care este interzisa recoltarea si utilizarea plantei in scopuri medicinale; produce moartea.

Ordinul Polypodiales

- este cel mai numeros. Cuprinde peste 9.000 specii raspandite pe toata suprafata Pamantului.

Familia Polypodiaceae

Phyllitis scolopendrium (Asplenium scolopendrium) (navalnic, limba cerului) - frunzele au proprietati astringente si diuretice. Sunt indicate in infuzii pentru siropuri calmante.

Pteridium aquilinium (feriga de camp, tolul lupului) este cea mai mare feriga din tara noastra. Este o planta toxica, cancerigena; contine glicozida ptaquilosida. Efectul toxic si cancerigen se manifesta nu numai la ierbivorele care o consuma, dar si la oameni, prin consumarea produselor acestora (lapte, carne).

Polypodium vulgare (feriguta dulce, iarba dulce) - in zone de munte, paduri. Rizomul de feriguta are proprietati laxative si vermifuge.

Dryopteris filix-mas este frecventa prin padurile de deal si de munte. Produsul medicinal, Filicis maris rhizoma provine din rizomii ferigii recoltati toamna, dupa ofilirea frunzelor. Contine floroglucide, elaborate de glandele lui Schacht, tannin, ulei volatile, ulei gras, ceara, rezine, amidon. Se administreaza sub forma de Extractum Filicis, pentru combaterea helmintilor (grupa de viermi).

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate