Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Biologie


Index » educatie » Biologie
NEURONUL UNITATE DE BAZA A SISTEMULUI NERVOS


NEURONUL UNITATE DE BAZA A SISTEMULUI NERVOS
Neuronul unitate de baza a sistemului nervos

Tesutul nervos este alcatuit din peste 10 miliarde de neuroni, celule diferentiate specific, care genereaza si conduc impulsurile nervoase, si celule gliale, care formeaza un tesut de suport sau interstitial al sistemului nervos.

Neuronul este unitatea morfofunctionala a sistemului nervos. Neuronii sunt specializati a produce semnale care pot fi comunicate la distante relativ lungi de la o parte la alta a corpului.Stimul de intrare

Receptor

Neuron senzorial


Interneuron

Neuron motor
Efector

Raspuns de iesire


Stimul de intrare

Receptor

Neuron senzorial

Fig. nr. 8.1. Integrarea. Caile fluxului de informatie in sistemul nervos

Fluxul informatiei in sistemul nervos este cunoscut sub numele de integratie si este reprezentat schematic in fig. nr. 8.1.


Se disting trei tipuri functionale de neuroni: senzoriali, interneuroni si motori. Neuronii senzoriali (receptori) au rolul de a receptiona stimulii transmisi de receptori, pe care ii transmite spre maduva si creier. Interneuronii, reprezinta majoritatea neuronilor (90 %) si au rolul de a se interpune intre neuronii senzoriali, respectiv neuronii motori si centrii nervosi.
Text Box:

Neuronii motori (efectori) conduc comenzile de actiune sub forma de impuls nervos, spre organele efectoare (muschi, glande etc.). In fig. nr. 8.2. este prezentata structura neuronilor motor, respectiv senzorial.

Fig. nr. 8.2. Tipuri de neuron. Structura neuronului (a) motor si (b) senzorial
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate