Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Biologie


Index » educatie » Biologie
Micoplasmoze - Stolburul solanaceelor


Micoplasmoze - Stolburul solanaceelor


Micoplasmoze - Stolburul solanaceelor

Simptome. La tomate au fost observate toate simptomele caracteristice stolburului. Datorita perioadei mai indelungate de incubatie, stolburul apare in culturile de tomate in prima decada a lunii august cand plantele de vinete, ardei sau cartof atacate sunt deja total sau partial uscate.

Primele simptome se manifesta prin decolorarea marginilor frunzelor tinere, in timp ce nervurile capata o nuanta violacee, mai evidenta pe fata inferioara a limbului. In continuare, plantele bolnave se disting in camp prin frunzisul saracacios si pozitia mai erecta a lastarilor, frunzelor si inflorescentelor. Simptome caracteristice se observa la flori, care prezinrta pedunculi ingrosati, alungiti si cu pozitie aproape verticala. Sepalele cresc mult in lungime si uneori se unesc formand un caliciu tubular. Ovarul este umflat, iar axul care separa locul de insertie a sepalelor si petalelor este alungit. Florile formate dupa infectie raman sterile iar fructele legate la aparitia bolii raman mai mici si cand se coc au o culoare portocalie. Ele au gust neplacut, fiind improprii pentru consum in stare proaspata sau conservata.La vinete boala apare in luna iulie si se manifesta printr-o ingalbenire treptata a frunzelor si incetinirea ritmului de crestere al plantelor. Marginile limbului se inconvoaie in sus, frunza luand forma de lingurita. Dupa doua-trei saptamani de la aparitia bolii frunzele se ofilesc incepand cu cele de la baza, se necrozeaza si cad, lasand plantele desfrunzite. Florile sufera deformari, observandu-se in special hipertrofierea sepalelor. Multe flori raman sterile, iar fructele care se formeaza sunt mici, au o culoare galbuie, isi pierd turgescenta si se vestejesc.

La ardei simptomele sunt asemanatoare cu cele de la vinete, cu deosebirea ca procesul de ofilire se petrece intr-un timp mai indelungat.

La cartofi stolburul apare in prima jumatate a lunii iulie si se manifesta la inceput prin ingalbenirea marginilor foliolelor frunzelor de la varful plantei. Foliolele se indoaie de-a lungul nervurii principale, luand forma de lingurita. In functie de pigmentatia soiului, frunzele capata o culoare roscata sau violacee datorita acumularii de antociani.

Plantele infectate isi incetinesc ritmul normal de crestere, au frunzele mai mici si internodiile tulpinii mai scurte decat la plantele sanatoase. Dupa 7-14 zile de la aparitia primelor simptome incepe ofilirea frunzelor, ca urmare a imbolnavirii radacinilor. Ofilirea incepe cu frunzele de la baza apoi cuprinde intreaga planta care se usuca.

Agentul patogen. Boala este provocata dupa unii autori de Chlorogenus australiensis Holmes syn. Lycopersicum virus 5. Prin cercetari mai recente (Ploaie Maramorosch, 1969) s-au descoperit in tesuturile plantelor atacate de stolbur si de alte boli virotice particole de micoplasma care prin structura si dimensiuni se situeaza intre virusuri si bacterii.Agentul patogen se transmite experimental prin altoire. In natura se transmite prin insecta  Hyalecthes obsoletus Sing. Aceasta ierneaza pe radacinile plantelor spontane, in special a celor de volbura.

Hyalesthes obsoletus sunt specii (coelenterate in forma de saculet fixat cu gura inconjurate de tentacule)care se hranesc cu lemn,cunoscute ca vector al fitoplasmei,solbur pe vita de vie.Sunt specii comune in materie de volbura(Convulvus arvensis),de asemnea sun prezente si pe urzica(Urtica sp),Ranunculus sp,Senecio sp si Artemisia sp.Insectele adulte sunt active de la sfarsitul lunii mai pana la mijlocul lunii august.Dimensiunile adultilor variaza de la 3 la 6 mm.Femelele sunt mai mari decat masculii.Larva traieste in sol si hrana pt animale pe radacini de plante gazda.Cu toate ca aceasta insecta nu este frecventa in podgorii,rolul sau in fitoplasma stolbur este semnificativa deoarece traieste pe productiile de vita de vie.Aceste greiere este cunoscut ca un vector al fitoplasmei stolbur de pe rosii si cartofi.Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate