Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Biologie


Index » educatie » Biologie
DIAGNOSTICUL INFECTIILOR PNEUMOCOCICE. PNEUMONIA FRANCA LOBARA STREPTOCOCCUS PNEUMONIAE


DIAGNOSTICUL INFECTIILOR PNEUMOCOCICE. PNEUMONIA FRANCA LOBARA STREPTOCOCCUS PNEUMONIAE
DIAGNOSTICUL INFECTIILOR PNEUMOCOCICE. PNEUMONIA FRANCA LOBARA STREPTOCOCCUS PNEUMONIAE

Pneumococii sunt o specie a genului Streptococcus: S. pneumoniae. Sunt coci gram pozitivi, cu forma alungita ca o flacara de lumanare sau varf de lance, asezati in diplo, capsulati. Se gasesc frecvent ca si comensali in microbiocenoza buco-faringiana. In conditii de scadere a rezistentei organismului pot provoca mai multe tipuri de infectie. Entitatea clinica caracteristica o constituie pneumonia franca lobara.

Diagnosticul etiologic al pneumoniei se bazeaza pe:

A. Metodele de diagnostic direct bacteriologic:
1. Recoltarea materialului patologic. Pentru diagnosticul pneumoniei si bronhopneumoniei se recolteaza sputa. In celelalte infectii produsul patologic se recolteaza in raport cu forma clinica.

2. Examenul microscopic direct. Frotiul efectuat din sputa si colorat gram, ecidentiaza diplococi capsulati cu morfologia caracteristica.

3. Izolarea se face prin insamantarea pe medii cu proteine native (geloza-sange, geloza-ser, geloza-ascita) si mai ales pe geloza sange socolatie, cu incubare in atmosfera 10% de CO2 . Pe aceste medii pneumococul se dezvolta formand colonii mici, cu aspect inconjurat pe geloza sange de o zona verzuie (alfa hemoliza) iar pe geloza socolatie de o zona galben verzuie.

Cele mai bune rezultate se obtin insa prin inocularea produsului patologic subcutanat sau intraperitoneal la soarecele alb. Daca este prezent un pneumococ virulent, in 24-48 ore soarecele moare prin septicemie.

4. Identificarea pneumococului:

a) Proprietati morfotinctoriale

Sunt coci gram pozitivi, alungiti, in forma de flacara de lumanare sau varf de lance, asezati in diplo, cu capsula.

b) Propritati de culturaPneumococul nu creste pe medii simple. In bulion-ser, bulion- glucosat, pneumococul se dezvolta tulburand discret mediul, cu formareauniui depozit fin. Pe geloza-sange formeaza colonii mici, plate, caracteristice, inconjurate de o zona verzuie (alfa hemoliza)

c) Proprietati biochimice

Sunt importante pentru diferentierea pneumococului de alti streptococi alfa hemolitici.

- un test valoros de identificare a pneumococilor, il constituie sensibilitatea lui la optochin: cultura este inhibata in dezvoltare, in jurul rondelelor care sunt impregnate cu optochin.

d) Proprietati antigenice

Toti pneumococii au in structura lor antigenica un carbohidrat C comun. Pentru identificare este important antigenul polizaharidic din capsula care este caracteristic de tip, permitand impartirea pneumococilor in aproximativ 80 tipuri. Apartenenta tulpinilor cercetate la unul din aceste tipuri se stabileste prin testul de umflare a capsulei al lui Neufeld.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate