Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme




Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Biologie


Index » educatie » Biologie
» MUSCHII COAPSEI


MUSCHII COAPSEI


MUSCHII COAPSEI

1 MUSCHII REGIUNII ANTERIOARE

2 MUSCHII REGIUNII MEDIALE

MUSCHII REGIUNII POSTERIOARE

1 MUSCHII REGIUNII ANTERIOARE

MUSCHIUL CROITOR



MUSCHIUL CVADRICEPS FEMURAL

MUSCHIUL CROITOR

n     Este cel mai lung muschi al corpului, avand o dimensiune de aproximativ 50 cm. Topografic este dispus de la nivelul pelvisului pana la gambei. De-a lungul acestui traiect, muschiul croitor trece peste doua articulatii: articulatia coxofemurala si articulatia genuchiului.

n     Insertii: isi are originea pe spina iliaca anterosuperioara a osului coxal. Fasciculele musculare coboara oblic, in sens lateromedial, incrucisand fasciculele musculare al muschilor drept femural si adductor mare, ocolesc epicondilul medial al femurului, si se insera pe fata mediala a tibiei, inferior de condilul medial, prin intermediul unei expansiuni aponevrotice, ce formeaza planul superficial al unei formatiuni numite pes anserinus major.

n     Raporturi: muschiul croitor este invelit intr-o dedublare a fasciei lata. Prin intermediul acestei fascii, fata superficiala este in raport cu tesutul celular subcutanat si cu tegumentul, iar fata profunda este in raport cu fata superficiala a muschlor: drept femural, vastul medial, adductorul mare, adductorul scurt si adductorul lung, cu capsula articulatiei genuchiului. Prin marginea lui mediala formeaza impreuna cu marginea laterala a muschiului adductor lung, trigonul femural a lui Scarpa. Artera femurala este situata medial de muschiul croitor, apoi trece posterior de muschi, pentru ca la nivelul gambei sa fie dispusa lateral.

n     Actiune: avand punct fix pe osul coxal este flexor al coapsei pe pelvis, precum si flexor al gambei pe coapsa. Este rotator lateral si abductor al gambei.

n     Inervatia: este realizata de ramuri cu originea in nervul femural.

MUSCHIUL CVADRICEPS FEMURAL

Este alcatuit din 4 componente:

MUSCHIUL DREPT FEMURAL

MUSCHIUL VASTUL LATERAL

MUSCHIUL VASTUL MEDIAL

MUSCHIUL VASTUL INTERMEDIAR

n     Cele patru componente prezinta, superior, originii diferite. Inferior, cele patru parti componente fuzioneaza intr-un tendon unic care inglobeaza patela si se insera pe tuberozitatea tibiei. Prin dispozitia lor topografica inconjoara diafiza femurului, cu exceptia interstitiului liniei aspre.

n     Cu ogreutate medie de aproximativ doua kilograme, este cel mai voluminos si cel mai puternic muschi.

MUSCHIUL DREPT FEMURAL

n     Prezinta doua capete de insertie:

n     Capatul vertical, tendonul direct, se insera pe spina iliaca anteroinferioara.

n     Capatul orizontal, tendonul reflectat, se insera pe suprafata situata superior de spranceana acetabulului. Fasciculele musculare coboara si se termina printr-o lama aponevrotica ce intra in constitutia tendonului terminal.

MUSCHIUL VASTUL LATERAL

n     Constituie componenta cea mai voluminoasa a muschiului cvadriceps.

n     Se insera pe trohanterul mare si pe versantul lateral al liniei aspre. Corpul muscular se termina pe tendonul comun, precum si pe tendonul muschiului drept femural.

MUSCHIUL VASTUL MEDIAL

n     Se insera pe toata lungimea liniei aspre a femurului. Prezinta o componenta musculara voluminoasa, care se termina pe tendonul comun.

MUSCHIUL VASTUL INTERMEDIAR

n     Reprezinta componenta cea mai profunda a muschiului cvadriceps, fiind in raport cu diafiza femurului, unde se insera, prin doua capete, pe fata laterala, respectiv pe fata anterioara. Inferior, corpul muscular se termina pe tendonul comun.

n     Cele patru componente ale muschiului cvadriceps se unesc, formand un tendon comun, care se insera pe marginile laterale ale patelei, apoi, inferior de patela, formeaza ligamentul patelar, care se insera pe tuberozitatea tibiei.

n     Actiune: este un puternic extensor al gambei pe coapsa, avand un rol important in realizarea orotostatismului si rol antigravitational. In contractia statica, fixeaza genunchiul in pozitie de extensie, transformand membrul inferior intr-o coloana rigida. In contractia dinamica, avind punct fix pe pelvis, determina flexia coapsei si consecutiv, avand punct fix pe coapsa, determina extensia gambei.

n     Actioneaza asupra articulatiei coxofemurale, prin actiunea muschiului drept femural, determinand flexia coapsei pe pelvis. Este si un puternic abductor al coapsei.

n     Inervatia: este realizata de ramuri ale nervului femural.

2 MUSCHII REGIUNII MEDIALE

MUSCHIUL PECTINEU

MUSCHIUL ADDUCTOR LUNG

3 MUSCHIUL ADDUCTOR SCURT

MUSCHIUL ADDUCTOR MARE

5 MUSCHIUL GRACILIS

MUSCHIUL PECTINEU

n     Este dispus superficial si superior, in raport cu muschii addctori. Este dispus oblic, de la nivelul ramurii superioare a pubelui, pana la nivelul liniei aspre a femurului.

n     Insertii: isi are originea pe creasta pectineala. Fasciculele musculare descind oblic, in sens lateroposterior, si se insera pe linia pectineala, ce corespunde liniei mijlocii, a liniei aspre a femurului.

n     Raporturi: fata anterioara formeaza portiunea mediala a peretelui inferior a triunghiului femural, fiind in raport cu artera si vena femurala si ganglionii limfatici profunzi. Fata posterioara este in raport cu fata anterioara a muschiului adductorul mic, cu muschiul obturator extern, cu capsula articulatiei coxofemurale. Marginea mediala, este in raport cu marginea laterala a muschiului adductorul lung. Marginea laterala, este in raport cu marginea mediala a muschiului psoas. Fata anterioara este acoperita de fascia pectineala, care este o dependinta a fasciei ilopectinee. Corespunzator originii pe creasta pectineala, fascia se ingroasa formand ligamentul pectineal a lui Cooper, care delimiteaza posterior lacuna vasculara.

n     Actiune: avand punct fix pe pelvis, determina flexia coapsei.

n     Inervatia: este realizata de nervul femural si din nervul obturator.

MUSCHIUL ADDUCTOR LUNG

n     Formeaza planul superficial al muschilor regiunii mediale ai coapsei.

n     Insertii: isi are originea pe suprafata unghiulara situata inferior de tuberculul pubian. Fasciculele musculare coboara oblic descendent, in sens mediolateral, si se insera, prin intermediul unui tendon, in treimea mijlocie a liniei aspre.

n     Raporturi: fata anterioara, in portiunea superioara, este in raport cu fascia, cu tesutul celular subcutanat si cu tegumentul. In portiunea inferioara, fata anterioara este in raport cu fata profunda a muschiului croitor, paricipand la formarea peretelui posterior al canalului adductorilor. Fata posterioara este in raport cu fata anterioara a muschiilor adductor scurt si adductor mic. Marginea laterala formeaza marginea mediala a triungiului femural. Marginea mediala este in raport cu muschiul gracilis.

n     Actiune: avand punct fix pe pelvis este flexor, adductor si rotator lateral al coapsei.

n     Inervatia: este realizata de ramura anterioara a nervului obturator.

3 MUSCHIUL ADDUCTOR SCURT

n     Formeaza planul mijlociu al muschilor regiunii mediale a coapsei.

n     Insertii: isi are originea pe suprafata unghiulara situata inferior de tuberculul pubian, si pe ramura inferioara a pubelui. Fasciculele musculare au un traiect oblic descendent, in sens mediolateral, si se insera la nivelul treimii superioare a interstitiului liniei aspre.

n     Raporturi:muschiul adductor scurt formeaza planul mijlociu in cadrul muschilor adductori.Fata anterioara este in raport cu fata posterioara a muschilor pectineu si adductorul mare.Fata posterioara este in raport cu fata anterioara a muschiului adductorul mare.Atat fata anterioara cat si fata posterioara sunt in raport cu ramurile nervului obturator.

n     Actiune: avand punct fix la nivelul pelvisului, realizeaza adductia coapsei, limitand abductia coapsei. Este antagonist in raport cu muschii gluteu mijlociu si gluteu mic. Are si o actiune de rotatie laterala, precum si de flexie a coapsei.

n     Inervatia: este realizata de catre ramura anterioara a nervului obturator.   

MUSCHIUL ADDUCTOR MARE

n     Formeaza planul profund al muschilor adductori. Este cel mai voluminos adductor. In raport cu directia fasciculelor musculare

n     Insertii: isi are originea pe tuberozitatea ischiadica si pe ramura ischipubiana, sub forma a doua fascicule: lateral, respectiv medial, care au un traiect oblic descendent, in sens lateromedial, si se insera pe toata lungimea interstitiului liniei aspre, si pe tuberculul adductorului, de la nivelul epicondilului medial al epifizei inferioare a femurului.

n     Raporturi: fata anterioara este in raport cu fata posterioara a muschilor: adductorul scurt, adductor lung si croitor. Fata posterioara este in raport, prin intermediul fasciei adductorului, cu muschii care formeaza grupul muschilor ischiocrurali: bicepsul femural, semitendinos, semimembranos, precum si cu nervul sciatic. Marginea mediala este in raport cu marginea laterala a muschiului gracilis. Marginea laterala este in raport cu muschiul patrat femural.

n     Actiune: ca forta de contractie este cel mai puternic adductor al coapsei. Datorita originii, la nivelul tuberozitatii ischiadice, este singurul muschi adductor care este extensor al coapsei.

n     Inervatia: provine din plexul nervos lombar, prin nervul obturator, ce asigura inervatia portiuniilor superioara si mijlocie a muschiului, respectiv din plexul nervos sacral, prin nervul sciatic, pentru portiunea inferioara a muschiului.

5 MUSCHIUL GRACILIS

n     Este un muschi lung, care trece peste doua articulatii, situat medial in grupul muschilor adductori.

n     Insertii:isi are originea pe ramura inferioara a pubelui.Are un triect descendent si se continua cu un tendon lung,care se insera in portiunea superioara a fetei superioare a tibiei, unde impreuna cu tendoanele muschilor croitor si semitendinos formeaza pes anserinus major.

n     Raporturi: fata superficiala este in raport cu tesutul celular subcutanat, cu tegumentul. Fata profunda este in raport cu muschii adductori si cu articulatia genunchiului.

n     Actiune: cand gamba este in extensie, este adductor al coapsei. Cand coapsa este in flexie, determina flexia si rotatia mediala a gambei.

n     Inervatia: este realizata de ramura anterioara a nervului obturator.

TRIUNGHIUL FEMURAL SCARPA

marginea superioara LIGAMENTUL INGHINAL

marginea mediala MARGINEA LATERALA A MUSCHIULUI ADDUCTOR LUNG

marginea laterala MARGINEA MEDIALA A MUSCHIULUI CROITOR

n     In aria triunghiului se afla: muschiul iliopspas, situat lateral si muschiul pectineu, situat medial

n     Triunghiul este inchis de foita superficiala a fasciei lata

v    CONTINUT:

v    artera femurala

v    vena femurala

v    vasele si ganglionii limfatici femurali,

v    ramura femurala a nervului genitofemural

TRIGONUL FEMURAL SCARPA

n     De forma triunghiulara, este situat in portiunea anterosuperioara a coapsei.

n     Este delimitat prin trei margini:

n     Marginea superioara este formata de ligamentul inghinal.

n     Marginea laterala este formata de marginea mediala muschiului croitor.

n     Marginea mediala este formata de marginea laterala a muschiului adductor lung.

q    In aria acestui triunghi se afla: - medial muschiul pectineu, - lateral muschiul iliopsoas.

q    Triunghiul femural este inchis superficial de foita superficiala a fasciei lata, care se insera pe cele trei margini. Foita profunda a fasciei lata tapeteaza fata superficiala a muschilor pectineu si iliopsoas.

q    In triunghiul femural se afla artera femurala si ramurile ale colaterale, vena femurala si afluentii sai, ramura femurala a nervului genitofemural, vase limfatie si ganglioni limfatici.

MUSCHII REGIUNII POSTERIOARE: muschii ischiocrurali, biarticulari

MUSCHIUL BICEPS FEMURAL

MUSCHIUL SEMITENDINOS

MUSCHIUL SEMIMEBRANOS

Actiune

Sunt extensori ai articulatiei coxofemurale, si flexori ai articulatiei genunchiului. Soldarizeaza articulatia coxofemurala cu articulatia genuchiului

MUSCHIUL BICEPS FEMURAL

n     Topografic este situat in portiunea posterolaterala a coapsei. Este alcatuit din doua componente:

n     1. componenta pelvina, ce constituie capatul lung.

n     componenta femurala, ce constituie capatul scurt.

n     Insertii: 1. capatul lung (caput longum), isi are originea pe tuberozitatea ishiadica a osului coxal. capatul scurt (caput brevis), isi are originea la nivelul jumatatii inferioare a liniei aspre a femuralui. Cele doua formatiuni au un traiect descendet, se unesc, si se insera printr-un tendon puternic pe capul fibulei, precum si pe condilul lateral al femurului si pe fascia crurala.

n     Raporturi: fata superficiala este in raport cu fata profunda a muschiului gluteu mare, in portiunea sa superioara, apoi este in raport cu tesutul celular subcutanat si cu tegumentul. Fata profunda este in raport cu fata superficiala a muschiului adductor mare, si cu nervul marele sciatic. Medial este in raport cu muschii semimbrenaos si semitendinos, de care in portiunea inferioara a coapsei, se departeaza, formind triunghiul superior al fosei poplitee. Profund, este separat, prin intermediul septului intermuscular lateral, de muschiul vastul lateral. Tendonul sau terminal este in raport cu ligamentul colateral lateral al genuchiului si cu nervul fibular comun, ramura a nervului sciatic.

n     Actiune: avand punct fix pe insertia pelvina, este extensor al coapsei pe pelvis. Avand punct fix pe pelvis si pe femur, muschiul biceps determina flexia genunchiului.

n     Inervatia: componenta pelvina este inervata de nervul sciatic. Componenta femurala este inervata de nervul fibular comun.

MUSCHIUL SEMITENDINOS

n     Este dispus in portiunea posteromediala a coapsei, de la nivelul tuberozitatii ischiadice pana la nivelul tibiei. Morfologic este format, in proportie egala, dintr-o portiune musculara si o portiune tendinoasa.

n     Insertii: isi are o origine pe tuberozitatea ischiadica a osului coxal, prin intermediul unui tendon comun cu portiunea pelvina cu portiunea pelvina a muschiului biceps femural. Portiunea musculara, relativ scurta, se continua cu un tendon lung care intra in constitutia pes anserinus major, impreuna cu tendoanele muschilor gracilis si croitor.

n     Raporturi: superior, coresponzator originii, fata superficiala este in raport cu fata profunda a muschiului glute mare. Devine superficial, fata profunda fiind in raport cu fata superficiala a muschiilor adductorul mare si semimembranos. Lateral este in raport cu muschiul biceps femural. La nivelul fosei poplitee, formeaza impreuna cu tendonul muschiului semimembranos, marginea superomediala.

n     Actiune: avand punct fix pe osul coxal este extensor al coapsei si flexor al articulatiei genuchiului. Realizeaza adductia coapsei si rotatia mediala a gambei.

n     Inervatia: este realizata de nervul tibial, ramura a nervului sciatic.

MUSCHIUL SEMIMEBRANOS

n     Este situat profund, in raport cu muschiul semitendinos.

n     Insertii: isi are originea pe tuberozitatea ischiadica a osului coxal. Corpul muscular se continua cu un tendon care se imparte in trei componente:

n     a. tendonul direct, se insera pe fata posterioara condilului medial al tibiei.

n     b. tendonul recurent, formeaza ligamentul popliteu oblic al articulatiei genuchiului.

n     c. tendonul orizontal, se insera pe fata mediala a condilului medial al tibiei.

n     Raporturi: fata superficiala este in raport cu fata profunda a muschiului gluteu mare. Devine superficial, fata profunda fiind in raport cu fata superficiala a muschiilor adductorul mare si semimembranos. Lateral este in raport cu muschiul biceps femural. La nivelul fosei poplitee, formeaza impreuna cu tendonul muschiului semimembranos, marginea superomediala.

n     Actiune: este cel mai important muschi al grupului posterior, in raport cu forta sa de contractie. Avand punct fix pe osul coxal este extensor al coapsei si flexor al articulatiei genuchiului. Realizeaza adductia coapsei si rotatia mediala a gambei.

n     Inervatia: este realizata de nervul tibial, ramura a nervului sciatic.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate