Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Biologie


Index » educatie » Biologie
Clasa Scaphopoda


Clasa Scaphopoda


Clasa Scaphopoda

Este un grup exclusiv marin, adaptat la viata in sedimente moi (mal sau nisip), cu mod de nutritie microfag. Caracterele distinctive ale grupului sunt cochilia conic-alungita, deschisa la ambele capete, in forma de fildes de elefant si piciorul cu o conformatie caracteristica - fie in forma de scafa, fie alungit, cilindric. Scafopodele sunt forme de talie mica sau medie, nedepasind 15 cm lungime.

Morfologie externa. Zona cefalica este slab delimitata, fiind situata spre apertura cochiliei. La nivelul zonei cefalice se distinge un lob cefalic - proboscis - la extremitatea caruia se afla orificiul bucal. De-o parte si de alta a gurii se afla doi sau mai multi lobi bucali, iar la baza lobului cefalic se gasesc doi sau mai multi lobi tentaculiferi care prezinta un numar mare de captacule. Acestea sunt prelungiri subtiri, lungi, terminate la capete cu mici umflaturi lipicioase; cu ajutorul acestor formatiuni scafopodele isi captureaza hrana si totodata exploreaza mediul (organe tactile). Piciorul are forma de tarus sau de tub cilindric, prezentand fie doi lobi, fie o prelungire terminala dintata. Masa viscerala este mare, acoperita de doi lobi ai mantalei care fuzioneaza ventral. Cavitatea paleala este deschisa atat anterior cat si posterior, permitand un permanent circuit al apei.Organizatia interna

- Tubul digestiv. Orificiul bucal se continua cu bulbul bucal (bulb faringian), la nivelul caruia se gaseste o radula si o mandibula dorsala (structuri asemanatoare cu cele de la gasteropode); acesta se deschide intr-un esofag scurt, dupa care urmeaza un stomac slab dezvoltat la nivelul caruia se deschide hepatopancreasul bilobat. Intestinul posterior este subtire, face cateva bucle si se deschide in cavitatea paleala posterior fata de picior, astfel incat rectul este plasat sub stomac.

- Aparatul respirator lipseste, respiratia realizandu-se la nivelul lobilor fuzionati ai mantalei si la nivelul unor diverticule digitiforme ale rectului.

- Aparatul circulator este foarte slab dezvoltat, deschis, inima aparand ca o simpla vezicula a pericardului.

- Aparatul excretor este reprezentat de doua nefridii modificate, fara pavilion, care nu se deschid in pericard. Orificiile excretoare se deschid in cavitatea paleala, lateral si posterior fata de anus.

- Sistemul nervos este de tip ganglionar, redus. Se pastreaza insa o schema a dispunerii ganglionilor asemanatoare cu cea de la gasteropode, cu ganglioni cerebroizi, parietali, pediosi, viscerali. Organele de simt sunt reprezentate de terminatii nervoase tactile.

- Sexele sunt separate; gonada este unica atat la masculi cat si la femele, situata in masa viscerala, dorsal si posterior. Gonoprodusele se varsa in cavitatea paleala prin intermediul nefridiei drepte, care functioneaza ca gonoduct.

Ecologie. Scafopodele sunt forme marine, bentale, sedimentofile, cu nutritie microfaga si detritivora. Pot fi intalnite atat in zonele platformelor continentale cat si in zona abisala, la peste 7000 m adancime.

Din punct de vedere sistematic, cele circa 1 000 de specii actuale (circa 500 de specii se cunosc ca fosile) se impart in doua ordine - Dentaliida si Gadilida.

Ordinul Dentaliida include forme cu piciorul scurt, conic, cu cochilia ornata adesea cu coaste longitudinale. Speciile genului Dentalium sunt raspandite in toate marile si oceanele, din zona infralitorala pana la peste 4000 m adancime. Dentalium novemcostatum este citat din Marea Mediterana; D. entalis se gaseste in Atlanticul de Nord.

Ordinul Gadilida (Siphonodentaliida). Gadilidele sunt scafopode cu piciorul cilindric, alungit in forma de sifon, terminat cu un disc zimtat sau nu, prevazut cu scurte prelungiri digitiforme. Cochilia este neteda, gracila, cu o constrictie subaperturala. Genuri: Siphonodentalium, Entalina, Pulsellum - cu specii in Oceanele Atlantic si Indian, Gadulus - cosmopolit.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate