Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Biologie


Index » educatie » Biologie
» Leishmania - protozoare parazite ale mamiferelor


Leishmania - protozoare parazite ale mamiferelor


Leishmania

Sunt protozoare parazite ale mamiferelor ce sunt transmise de catre flebotomi (Psychodidae: Phlebotominae). Exista cel putin 30 de specii, dintre care 21 sunt cunoscute ca infectand oamenii si producand simptome ale bolilor cunoscute ca leishmanioze.

"Datorita celor 21de specii de paraziti infectivi pentru oameni, numeroasele rezervoare si specii vectoare, intr-o mare diversitate de focare topografice,    ecologia si epidemiologia leishmaniozelor este extrem de diversa - fara indoiala cea mai diversa dintre toate bolile transmise de catre vectori." Lane (1993)Genul Leishmania cuprinde:

forme amastigote la gazda definitiva vertebratul;

forme promastigote la gazda intermediara insecta (Phlebotomus in lumea veche si Lutzomyia in lumea noua).

Notiunea de specie este definita de catre biologia, biochimia (zymodeme), patologia si repartitia geografica; speciile formeaza complexe de specii in cadrul sub genului Leishmania (forme promastigote atasate la proventriculul gazdei intermediare):

- complexul Leishmania donovani [L. (L) donovani, L. (L) infantum, L. (L) chagasi] ==> leishmaniozele viscerale;

- complexul Leishmania tropica [L. (L) tropica, L. (L) major, L. (L) aethiopica] ==> leishmaniozele cutanate din lumea veche;

- complexul Leishmania mexicana ==> leishmaniozele cutanate din lumea noua;

sub genul Viannia (forme promastigote libere in faringele gazdei intermediare);

- complexul Leishmania (V) guyanensis ==> leishmanioze cutanate din lumea noua;

- complexul Leishmania (V) braziliensis ==> leishmanioze cutaneo-mucoase din lumea noua. Alte specii Leishmania (V.) panamensis si Leishmania (V.) peruviana

- formele amastigote (etimologic = fara flagel) sunt ovoide, au un diametru de 2-3 µm; prezinta 1 nucleu + 1 kinetoplast cu sau fara radacina scurta a unui flagel sau rizoplast. Multiplicarea se face prin sciziparitate. Sunt imobile, obliga­toriu endocelulare prezente la gazda definitiva vertebrata.

Remarca: kinetoplastul este o mitocondrie uriasa ce contine ADN, citosche­letul este format din tubuli periferici.

- formele promastigote sunt alungite, flagelate, lungi de 8-24 x 4-5 µm si foarte mobile, se deplaseaza cu flagelul inainte; kinetoplastul este situat la baza flagelului care masoara intre 10 si 15 µm. Multiplicarea se face    prin sciziparitate. Se gasesc in tubul digestiv al gazdelor intermediare (Plansa 74)

Ciclul evolutiv dupa absorbtia parazitului in tubul digestiv al insectei, formele amastigote se transforma in promastigote, formele promastigote infectioase se multiplica si migreaza catre extremitatea anterioara a tubului digestiv (proventricul sau faringe in functie de sub gen).

Cu ocazia unei intepaturi ulterioare, insecta regurgiteaza si injecteaza formele promastigote in rana. Transformarea in forme amastigote endocelulare se reali­zeaza in cateva minute.

Gazda definitiva - o reprezinta omul si animalele (cainele, rozatoarele salbatice).

Gazda intermediara este insecta intepatoare din grupul flebotomilor (genurile Phlebotomus in lumea veche si Lutzomyia din lumea noua), hematofage sunt numai femelele.

Diferitele specii de leishmania infecteaza macrofagele din diferitele parti ale corpului gazdelor particulare individuale.

Leishmania donovani infecteaza in mod normal macrofagele organelor interne in mod particular splina si ficatul -, leishmanioza viscerala;

Leishmania major infecteaza in principal macrofagele din piele, leishmanioza cutanata;

Leishmania braziliensis braziliensis infecteaza macrofagele din jurul nasului si al gurii - leishmanioza mucocutanee.

Notiuni generale de epidemiologie

Gazdele intermediare sunt "flebotomii": Diptere, Nematocere, Psychodide. Ciclul lor biologic este terestru (larvele se dezvolta pe solul umed).Flebotomii au o activitate nocturna si crepusculara, zborul lor este silentios, sunt slabi zburatori. Se gasesc, in principal, in gauri, crevase, vizuini la marginea padurii. Sunt insecte de talie mica 2 mm. In zonele temperate sunt intalnite din luna mai pana in luna octombrie si tot anul in regiunile tropicale. Multiplicarea parazitului in lumenul tubului digestiv dureaza intre 8 si 20 de zile.

Infestarea se face prin regurgitarea formelor pro-mastigote infectioase din faringe ca urmare a eforturilor de suctiune;

Bibliografie

Choi, C. M., Lerner, E. A. - 2001. Leishmaniasis as an emerging infection. J Invest Dermatol Symp Proc 6: 175-182

Herwaldt, B.L. - 1999. Leishmaniasis. Lancet 354: 1191-1199

Piscopo, T.V., Mallia, A.C. - 2006. Leishmaniasis. Postgrad Med J 82:649-657

PLANSA 74.

Tipuri de leishmanii

Forme promastigote de leishmanii - Coloratie Giemsa, X100.

Forme amastigote de leishmanii - Coloratie Giemsa, X100.Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate