Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Biologie


Index » educatie » Biologie
Faune din Tommotian ("small shelly fauna")


Faune din Tommotian ("small shelly fauna")


Faune din Tommotian ("small shelly fauna")

Fauna cunoscuta sub numele generic "Small Shelly Fauna" reprezinta primul ansamblu de metazoare cu structuri scheletice.

Ansambluri fosilifere distinctive repezentate in principal prin cochilii fosile de dimensiuni mici, traditional denumite ca faune tommotiene au fost identificate in foarte buna stare de conservare exact la limita Precambrian / Cambrian (interval denumit Tommotian) in mai multe localitati din Siberia (unde au foat oentru prima data descoperite) din China si in nordul continentului nord-american. Multe dintre aceste cochilii minuscule au fost extrase din rezidurile silicioase prin atacarea cu acid a esantioanelor carbonatice. Nu putem inca sa identificam daca aceste cochilii erau de la bun inceput de origine silicioasa sau ele au fost inlocuite cu silice. Pe de alta parte multe dintre aceste mici cochilii sunt alcatuite dintr-o larga varietate de de substante minerale. De exemplu, Cloudina si anabaritidele construiau tuburi de natura carbonatica; Mobergella si scleritele genului Lapworthella erau de natura fosfatica; Sabellidites - este un tub probabil de natura organica apartinand probabil unui vierme nesegmentat.Faunele tommotiene cuprind minuscule piese scheletice care nu pot fi atribuite nici unui phylum cunoscut din faunele actuale si care nu prezinta nici o relatie de inrudire cu fosilele din rocile post-Cambriene. Pe de alta parte aceste faune contin de asemenea piese scheletice care apartin unor grupe cunoscute, cum ar fi: spicului de spongieri, moluste ancestrale de tipul monoplacophorelor si chiar brachiopode (Stanley, 2004).

A - element scheletic care reprezinta probabil un molusc primitiv (un monoplacophor);

B - spicul de spongier;

C - E elemente sheletice care nu pot fi atribuite nici unuia dintre phylumurile cunoscute. (Stanley, 2004).

Coudinia - unul dintre cele mai vechi resturi scheletice de natura carbonatica (Stanley, 2004)

Precizam anterior ca trecerea de la Precambrian la Cambrian (intervalul Tommotian) marcheaza un fenomen fosrte abrupt si rapid de trecere de la organisme cu corpul moale neprotejat la organisme cu structuri scheletice. De ce atat de multe animale au inceput sa secrete structuri scheletice atat de brusc ?????? S-a sugerat ca modificari accentuate ale chimiei apelor oceanice ar fi fost una dintre cauze. Concentratia de calciu din apele oceanice a inceput sa creasca pe parcursul Neoproterozoicului si a continuat sa creasca si in timpul Cambrianului inferior. Acest fapt a favorizat secretia de carbonat de calciu si fosfat de calciu - compusi minerali cel mai adesea secretati de animalele din Cambrian pentru a forma structuri scheletice. Evolutia foarte rapida a diferitelor tipuri de structuri scheletice externe, cu rol protector a fost cel mai probabil un raspuns la evolutia unor pradatori din ce in ce mai avansati. Prezenta unor diferite tipuri de dinti i faunele Tommotiene indica perzenat in acele timpuri si a unor pradatori de talie mica. Prin urmare cele mai multe tipuri de animale au trebuit sa-si secrete foarte rapid un schelet protector pentru a putea supravietui. Pradatorii de talie mare erau de asemenea prezenti. Cel mai mare pradator cunoscut din Cambrianul inferior era Anomalocaris acesta fiind de talia unui om.

Faunele micro-bentonice din tim pul Tommotianului au fost imediat succedate in intervalul Atdabanian, de faune Cambrian inferioare mult mai tipice dominate de trilobiti, brachiopode inarticulate, moluste monoplacophore, echinoderme primitive si archaeocyathide.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate