Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sistemeBiologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Biologie


Index » educatie » Biologie
DIAGNOSTICUL DIZENTERIEI BACILARE (Genul Shigella)


DIAGNOSTICUL DIZENTERIEI BACILARE (Genul Shigella)
DIAGNOSTICUL DIZENTERIEI BACILARE (Genul Shigella)

Genul Shigella reuneste bacili cu proprietati comune care produc dizenteria bacilara, manifestata prin febra, colici abdominale, scaune frecvente diareice, sanghinolente, mucoase, muco-apoase, cu tenesme. Infectia are tendinta de a se croniciza.

In genul Shigella pe baza structurii antigenice si a unor proprietati biochimice au fost conturate urmatoarele specii:

Shigella dysenteriae

Shigella flexneri

Shigella boydi

Shigella sonne

Diagnosticul bacteriologic direct (coprocultura)

Recoltarea produselor patologice: se recolteaza materii fecale, fie din scaune de emisie spontana mai ales in caz de scaune muco-sanghinolente (se aleg portiuni muco-sanghinolente sau mucoase) fie se recolteaza cu sonda Nelaton sau tampon rectal (mai ales pentru depistarea purtatorilor de b. dizenteric). Fecalele trebuie insamantate pe medii de cultura in cel mult 2 ore de la recoltare. Daca aceasta nu se poate realiza, produsul patologic trebuie recoltat in mediul Cary-Blair (mediu conservant)

Examenul microscopic direct: da informatii mai mult orientative, in preparatele si frotiurile examinate evidentiindu-se germeni mobili, gram negativi si eventual hematii( in primele zile de boala) sau leucocite (mai tardiv).

Izolarea se face prin insamantarea fecalelor pe medii selective: mediul Leifsen, Shigella, Salmonella, Istrate-Maitert, pe care dau colonii lactozo-negative. Din colonii lactozo-negative se izoleaza in cultura pura.

Identificarea

. Proprietati morfo-tinctoriale: bacili gram negativi, imobili, fara capsula.

. Proprietati de cultura: se dezvolta pe mediile uzuale simple, de cultura. Sunt anaerobe si anaerob facultative: pe mediile lichide se dezvolta tulburand uniform mediul sub forma de valuri matasoase. Pe mediile solide cresc sub forma de colonii rotunde translucide cu diametrul de 2-3 mm, cu marginile regulate, suprafata neteda-clonii de forma S. Prin cultivare repetata apar variante de faza R.

Pe mediile solide pentru intestinale - ADCL

- Leiffson

- Istrate Meitert

. Proprietati biochimice: sunt folosite pentru incadrarea in genul Shigella.

. Structura antigenica: pe baza proprietatilor antigenice se realizeaza identificarea unei tulpini ca apartinand genului Shigella. Incadrarea in grup si apartenenta la unul din tipurile grupului se face prin cercetarea structurii antigenice, pe baza antigenului O somatic prin rr. de aglutinare pe lama.Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate