Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelorAfaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Protectia muncii


Index » business » Protectia muncii
Instruirea salariatilor in domeniul prevenirii si stingerii incendiilor


Instruirea salariatilor in domeniul prevenirii si stingerii incendiilor
INSTRUIREA SALARIATILOR IN DOMENIUL PREVENIRII SI STINGERII INCENDIILOR

Descriere

Unitatea cuprinde competentele necesare cadrului tehnic cu atributii PSI pentru identificarea nevoilor de instruire in domeniul PSI ale salariatilor, stabilirea continutului programului de instruire, desfasurarea acestuia si verificarea insusirii cunostintelor PSI de catre salariati.

ELEMENTE DE COMPETENTA

CRITERII DE REALIZARE


1. Identifica nevoile de instruire ale salariatilor in domeniul PSI

1.1. Nevoile de instruire sunt identificate pentru toate categoriile de salariati ai unitatii.

1.2. Identificarea nevoilor de instruire ale salariatilor in domeniul PSI este realizata in corelatie cu profilul de activitate al unitatii.

1.3. Identificarea nevoilor de instruire ale salariatilor in domeniul PSI se realizeaza prin raportare la noutatile aparute in domeniul reglementarilor/activitatii curente.

2. Stabileste continutul programului de instruire

2.1. Continutul programului de instruire este stabilit diferentiat pe nivele de responsabilitati si specialitati.

2.2.Programul de instruire este elaborat luandu-se in considerare toate aspectele activitatii de PSI desfasurate in cadrul unitatii.

2.3. Continutul programului de instruire este elaborat diferentiat pe categorii de cursanti, pe baza reglementarilor specifice din domeniu.

2.4. Continutul programului de instruire este stabilit in functie de scopul activitatii la care se refera abordand toate metodele specifice pregatirii salariatilor pe problematica PSI.

3. Desfasoara programul de instruire al salariatilor in domeniul PSI

3.1. Programul de instruire este desfasurat prin aplicarea unor metode specifice de pregatire.

Programul de pregatire se desfasoara cu utilizarea unor materiale specifice metodei de instruire aplicate.

3.3. Desfasurarea programului de instruire a salariatilor pe probleme PSI se realizeaza obligatoriu la angajare si ori de cate ori este nevoie, pe parcursul desfasurarii activitatii.

4. Verifica insusirea cunostintelor PSI de catre salariati.

4.1. Insusirea cunostintelor din domeniul PSI de catre salariati este verificata prin aplicarea unor metode specifice.

4.2. Verificarea insusirii cunostintelor PSI de catre salariati se efectueaza obligatoriu la angajare si ori de cate ori este nevoie in diverse situatii pe parcursul desfasurarii activitatii.

4.3. Insusirea cunostintelor din domeniul PSI de catre salariati este consemnata in documente de inregistrare si notificare specifice.GAMA DE VARIABILE

Aspecte ale activitatii de PSI: utilizarea echipamentelor de PSI, metode de interventie in caz de incendiu, modul de utilizare a echipamentelor de protectie in caz de incendiu, scule si dispozitive utilizate in medii cu pericol de explozie, mijloace de alarmare si alertare in caz de incendiu, etc.

Categorii de cursanti: salariati nou angajati, salariati care executa lucrari periculoase (electricieni, sudori, etc.), terte persoane care executa lucrari pe teritoriul unitatii, personalul serviciului de pompieri, delegati, vizitatori, etc.

Scopul activitatii de instruire: instructaj introductiv general, instructajul categoriilor de salariati care executa lucrari periculoase.

Metode specifice de pregatire: aplicatii practice, instruiri teoretice, prezentari video, analiza de caz, dezbateri.

Materiale specifice de pregatire: brosuri instructiv educative, norme si reglementari in domeniu, echipamente, dispozitive, accesorii, scheme, machete, etc.

Metode de verificare a insusirii cunostintelor: teste scrise, intrebari orale, exercitii practice.

Situatii diverse de verificare a insusirii cunostintelor: incheierea unei forme de pregatire PSI, constatarea necunoasterii/nerespectarii normelor PSI.

Documente de inregistrare si notificare: fisa de instructaj PSI, proces-verbal de instruire, conventie/contract de prestari servicii pentru terte persoane.

GHID PENTRU EVALUARE

Cunostinte:

- cunostinte tehnice generale

- cunostinte specifice profilului de activitate

- prevederile actelor normative care reglementeaza activitatea de PSI

- tehnici de comunicare

- elemente de pedagogie

- tehnici de predare

- tipuri de materiale didactice ce se pot utiliza

Evaluarea va urmari:

- capacitatea de identificare a nevoilor de instruire ale salariatilor in domeniul PSI in corelatie cu profilul de activitate al unitatii si prin raportare la noutatile din domeniu

- capacitatea de stabilire a continutului programului de instruire in corelatie cu toate aspectele relevante ale activitatii de PSI, cu diferentiere pe nivele de responsabilitati si specialitati, prin adaptare la necesitatile de cunoastere ale fiecarei categorii de cursanti si abordarea tuturor metodelor specifice de pregatire.

- capacitatea de derulare a programului de instruire a salariatilor prin aplicarea metodelor specifice de pregatire si utilizarea materialelor didactice necesare.

- capacitatea de verificare a insusirii cunostintelor PSI de catre salariati si de utilizare a documentelor de inregistrare si notificare specifice.


Politica de confidentialitate


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate