Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Marketing


Index » business » Marketing
» STRUCTURA PIETEI SI ESTIMAREA DIMENSIUNILOR PIETEI


STRUCTURA PIETEI SI ESTIMAREA DIMENSIUNILOR PIETEI
STRUCTURA PIETEI SI ESTIMAREA DIMENSIUNILOR PIETEI

Piata reprezinta orice plasament in spatiu si orice fragment de timp in care pot fi intalniti potentialii parteneri de afaceri, vanzatori sau cumparatori ai unor produse sau servicii de orice natura. Ea apare ca o retea de relatii interumane si relatii de afaceri care iau nastere, inevitabil intre aproape toate categoriile de agenti din societate. Marketingul nu se preocupa insa de definirea acestui concept, ci cu fluidizarea raporturilor de schimb si cu analiza consumatorilor, piata reducandu-se de cele mai multe ori la acestia.

Elaborarea strategiilor de amarketing nu are in vedere piata in general, ci o anumita piata bine determinata din punct de vedere spatial, temporal, social-demografic si economic.

Piata gamei de produse este piata articolelor sportive, iar piata categoriei de produse este piata meselor de tenis. Piata tinta a firmei Kapo este piata meselor de tenis a judetului Neamt si, prin extensie, piata romaneasca a meselor de tenis. Perspectiva temporala este termenul mediu, o perioada de trei ani.

Pentru a calcula un coeficient al pietii teoretice, vom preciza ca cei care cumpara mese de tenis sunt consumatori persoane fizice sau juridice din mediul urban in special, interesati de tenisul de masa. Deci, cifrele care ne vor ajuta in calcularea acestor coeficienti sunt indicatorii numerici ai populatiei urbane din cele 40 de judete ale Romaniei plus Bucuresti-ul, adica aproximativ 13 milioane locuitori. Dar, obiectivul imediat este cucerirea pietei nemtene, adica a celor 250 000 de locuitori din cele patru orase ale judetului Neamt, care reprezinta numarul ideal de consumatori - Ptotala (populatia totala).
Non-consumatorii produsului sunt 249 800 si includ acele persoane care nu vor cumpara produsul in urmatorii trei ani: tinerii sub 18 ani fara venituri proprii, batranii, cei neinteresati de tenisul de masa etc.

Chiar daca am considerat categoria tinerilor sub 18 ani drept non-consumatori, ei au o foarte mare importanta in procesul decizional de cumparare. Astfel, chiar daca ei nu au suma necesara pentru achizitionarea produsului nostru, vor exercita presiuni asupra parintilor sau asupra persoanelor care sunt in masura sa faca acest lucru (achizitionarea produsului).

Insa, sa nu ii uitam pe cei din mediul rural doritori de achizitionarea unei mese de tenis - in procent redus(rezultat obtinut in urma sondajelor) - dar care vor aduce numarul non-consumatorilor absoluti la 249 000 (populatia judetului Neamt este de aproximativ 578 000 de locuitori).

Vom calcula piata teoretica a produsului si piata actuala (cea alcatuita din consumatorii efectivi) numai in judetul Neamt.

Pt = Ptotala - Nabsoluti = 250 000 - 249 000 = 1 000

Pact. = Ptotala - Ntotal = 250 000 - 249 800 = 200
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate