Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Marketing


Index » business » Marketing
» Organizarea unei competiȚii sportive


Organizarea unei competiȚii sportive


ORGANIZAREA UNEI COMPETIȚII SPORTIVE


Marketingul este o atitudine-orientare a structurii organizatorice care definește clientul, ca ținta a procesului de luare a deciziilor. Este in fond rezultatul faptului ca niciun client nu cumpara produse sau servicii, ci numai utilitati pentru nevoile sale.

Esența marketingului: concentrarea eforturilor spre nevoile clientului si nu pe produse.

Cerințele

- solicitarile clienților greu de satisfacut- Factorii dinamizatori, concurenta si schimbarea

- Schimbarile produse in mediul extern


Marketingul este procesul managerial prin care se identifica, se anticipeaza si se satisfac, in mod profitabil, cerințele consumatorului.

Funcțiile marketingului

- investigarea pieții, a necesitaților de consum

- conectarea dinamica a intreprinderii la mediul economic-social

- satisfacerea in condiții superioare a nevoilor de consum-cerințe

- maximizarea eficientei economice a profitului


Efectele benefice ale sportului se regasesc in: consum, participarea efectiva la sport si piața muncii.

In tarile europene dezvoltate, in medie cheltuielile de consum legate de sport, sunt de 2 % din totalul cheltuielilor.Aceste cheltuieli se refera la

- cheltuielile legate de participarea directa (cotizații, taxe pentru inchirierea bazelor sportive, echipament sportiv, transport, informare)

- cheltuieli legate de participarea indirecta ca spectator ( costul biletelor de intrare, transport, produse de consum la locul competiției)

- pariuri sportive

Participarea efectiva la sport include


- participarea la activitatea sportiva de performanta

- participarea la sport, ocazional si ca divertisment (timpul liber)Contribuția sportului pe piața muncii

Creșterea sensibil accelerata de participarea activa in sport, cat si cea pasiva (spectatori) determina dezvoltarea ofertei de servicii, construcția si administrarea bazelor sportive de catre autoritațile statului, a celor locale si a structurilor sportive.

Sportul produce si consuma, marketingul fiind elementul de echilibru si de impulsionare a producatorilor-sportivi, acțiuni sportive dar si a consumatorilor-populație (spectatori, practicanți ai exercițiului fizic).

Sportul conteaza pe o cantitate importanta de consumatori si angajați in instituțiile de specialitate si serviciile conexe.

Evenimentul sportiv genereaza impact economic dar si social

Industria de organizare a evenimentelor sportive, ajuta la dezvoltarea economiilor locale si naționale.

Creste numarul practicanților (spre sportul de performanta, spre activitatea de agrement)

Crearea unei industrii a sportului, firme de consultanta, publicitate, producere de articole sportive, firme de servicii conexe.

Sponsorizarea in sport este actul juridic prin care doua persoane convin cu privire la transferul dreptului de proprietate asupra unor bunuri materiale sau mijloace financiare, pentru susținerea unor activitati fara scop lucrativ, desfașurate de catre una din parți, denumita beneficiarul sponsorizarii.

Sponsorizarea, are la baza un contract, care se incheie in forma scrisa, cu specificarea obiectului, valorii si duratei sponsorizarii precum si a drepturilor si obligațiilor partilor.Contractul de sponsorizare va cuprinde in mod obligatoriu, urmatoarele clauze

- clauze obligatorii: obiectul, valoarea, durata, termene, obligatiile partilor

- clauze generale: forța majora, litigii, incetarea contractului, confidențialitate

Natura contractului de  sponsorizare poate crea confuzii cu urmatoarele acte juridice

Mecenatul este un act de liberalitate, prin care o persoana fizica sau juridica, numita mecenat, transfera fara obligații de contrapartida directa sau indirecta asupra unor bunuri materiale sau mijloace financiare catre o persoana fizica, ca activitate filantropica cu caracter umanitar pentru desfașurarea unor activitati in diferite domenii.

Donația este un contract solemn prin care o parte, cu intenție liberala, isi micșoreaza irevocabil patrimoniul sau, in favoarea celeilalte parți, fara a urmari de la aceasta, o compensație, o contraprestație.

Publicitatea cuprinde orice forma de prezentarea a unei activitati comerciale, industriale, artizanale sau libere profesionale, avand ca scop promovarea vanzarii de bunuri si servicii, de drepturi si obligații.

Structurile sportive, federații, cluburi sportive, ligi se bazeaza pe sprijinul generos al publicului.


In activitatea sportiva, sponsorii se clasifica in mai multe categorii, dintre care sunt


- persoane fizice, contribuie cu sume variabile, nu foarte consistente aceștia sunt foști sportivi, prieteni ai sportivilor, parinti de sportivi.

- persoana fizica-juridica, contribuie cu sume sau materiale, cu sume ce pot fi considerabile (pe baza de contract) in vederea susținerii promovarii, organizarii, desfasurarii competiției, premierii sportivilor. In acest caz, competiția va purta numele persoanei sau firmei care sponsorizeaza.

- persoane juridice - firme puternice financiar, de renume, care prin contract, pe o durata stabilita, devin sponsori de baza.

- instituțiile ale administrației centrale si locale, care pun la dispoziția organizatorilor de competiții - baze sportive - personal auxiliar - dar niciodata sume de bani.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate