Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Marketing


Index » business » Marketing
» Marketing in activitatea de piața a firmei


Marketing in activitatea de piața a firmei


Marketing in activitatea de piața a firmei

Mediul extern al firmei

Ca agent economic intreprinderea functioneaza in conditiile concrete pe care i le ofera mediul sau extern care este format dintr-un ansamblu de factori de natura economica, sociala, culturala, politica, juridica, demografica, ecologica, etc.

Dupa felul in care actioneaza acesti factori, mediul extern se prezinta sub 3 forme:

1. Mediul stabil este dat de evolutia fenomenelor in mod normal fara sa ridice probleme.Mediul instabil este caracterizat prin frecvente schimbari care impun adaptarea intreprinderii.

3. Mediul tulburent comparativ cu celelalte doua medii este comparativ ostil si impune schimbari radicale rapide, o evaluare globala a prezentului. La noi arata ca mediul cu pondere in societatea noastra este mediul tulburent datorita situatiei politice, economice si sociale .

Acest mediu este specific tranzactiei si acesta datorita adaptarii mai greoaie la modul de conducere al intreprinderilor.

Mediul extern al intreprinderilor se prezinti sub 2 forme:

· micromediul.

· macromediul.

1. Micromediul este format din:

prestatorii de servicii

- furnizorii

- forta de munca

- clientii

- concurentii

- organisme publice

- furnizorii de marfuri.

Furnizorii de marfuri sunt firme sau persoane particulare care livreaza materiale, masini si utilaje, pentru intreprinderi. Intreprinderile trebuie sa cunoasca oferta furnizorilor, politicile comerciale, climatul intern, preturile si rimnicitatea.

Prestatorii de servicii sunt firme si persoane particulare care pun la dispozitie credite, mijloace de transport.

Furnizorii fortei de munca sunt:

- unitati de invatamant

- somerii

- clientii alcatuind cercul firmelor si institutiilor beneficiare.

Clientii pot fi

- consumatorii

- utilizatorii

- intreprinderi comerciale

- agentii guvernamentale.

Concurenții sunt firmele si persoanele care isi disputa aceasta categorie de clienti sau furnizori.

Organismele publice sunt o componenta a micromediului care poate influenta in mod decisiv atingerea obiectivelor de catre intreprinderi.

Macromediul cuprinde factorii care actioneaza pe o arie mai mare, fiind o legatura pe termen lung. Factorii macromediului actionand asupra intreprinderii fara ca intreprinderea sa-i poata influenta.

Factori sunt:

- mediul demografici

- mediul economic

- mediul tehnologic, cultural, politic

- mediul institutional

- mediul natural.

Mediul demografic este dat de numarul populatiei, structura pe sexe si varste, numar de familii si dimensionarea ei, repartizarea pe medii ( urban, rural) rata natalitatii. Acesta este punctul de pornire in evaluarea pietei intreprinderilor, evaluarea cererii, a fortei de munca, veniturile.

Mediul economic este ansamblul elementelor care compun viata economica si se compune din gradul de ocupare a fortei de munca, situatia financiara si valutara. Acesti factori se oglindesc direct si indirect.

Mediul tehnologic arata cum se obtin produsele si se exprima prin inventii, prin marimea formelor de cercetare, produsele noi si oferta si cererea pentru aceasta.

Mediul cultural este format din obiceiuri, traditii, credinte, normele privind statutul oamenilor in societate.

Mediul politic este format din clasele sociale, fortele politice si aportul dintre ele, gradul de implicare a statului in economie, gradul de stabilitate a climatului politic intern.

Mediul institutional este constituit din ansamblul reglementarilor juridice care vizeaza piata. Are o arie larga de domenii.

Mediul natural contine relieful, clima, distribuirea in spatiu a activitatilor economice si pentru identificarea resurselor de materii si materiale.

Relatiile de piata ale intreprinderii

In multimea relatiilor pe care le are intreprinderea, un rol important il ocupa relatiile de piata. Alexandru Cournot defineste piata ca un teritoriu ale carei parti sunt unite prin raporturile de schimb libere astfel incat preturile se niveleaza cu usurinta.

Curtea suprema de justitie din SUA defineste piata ca sfera ale rivalitatilor concurentiale in cadrul careia transferul decisiv al afacerilor are loc in mod liber.

Relatiile de piata ale intreprinderilor au drept obiectiv vanzarea si cumpararea de marfuri si servicii, imprumutul de capital, angajarea fortei de munca.

In piata marfurilor intreprinderii apare in cumparare sau vanzare a pietei capitalelor, piata fortei de munca.

Relatiile intreprinderii cu piata se grupeaza dupa anumite criterii

· dupa obiectul relatiilor.

· profilul agentilor de piata.

· frecventa.

· gradul de concentrare;

· dupa obiect relatiile sunt de vanzare - cumparare si de transmitere.

Relatiile de vanzare-cumparare se refera la achizitii de marfuri si produse, prestari servicii, inchirieri, imprumuturi. Ele se realizeaza pe 3 cai: pe baze precontractuale care se refera la comenzi, cereri, oferte, contractuale pe baza de contract si cost contractuale de garantii, reclamatii.

Relatiile de transmitere sunt relatiile de promovare. Din punct de vedere al profilului agentului de piata avem 3 tipuri de relatii:

· de cumparare - furnizori;

· de vanzare cu beneficiarii.

Relatii cu institutii si organisme de stat

· dupa frecventa relatiile pot fi permanente, periodice si ocazionale.

· dupa gradul de concentrare - concentrate pe o anumita zona sau o perioada de timp; si dispersate.

Relatii de concurenta

Relatiile de concurenta constituie un ansamblu de raporturi in care intra agentii economici in lupta pentru asigurarea surselor de aprovizionare si a pietelor de desfacere.

In economia de piata concurenta face parte din regulile de joc ale pietei. Ea stimuleaza cresterea cantitatii si calitatii a produselor, realizata unor oferte cu preturile acestora.

Concurenta se manifesta pe multiple planuri de la asigurarea cu materii prime pana la desfacerea fiecarui produs. Ea se manifesta de la cele mai simple forme pana la cele mai aspre. Concurenta este de mai multe feluri:

- directa, cand intreprinderea se adreseaza cu produse identice care satisfac aceste nevoi.

- indirecta, cand intreprinderea se adreseaza aceste nevoi sau nevoi diferite cu produse si servicii diferite.

- perfecta.

- concurenta intre ofertanti este o concurenta pura (alinierea concurentilor la aceleasi conditii) si o concurenta monopolista (mai multi ofertanti mentin acelasi pret la acelasi produs)

- oligopolista.

- concurenta de monopsol cand beneficiarul are un singur cumparator.

- concurenta neloiala atunci cand nu se respecta anumite reglementari.

- concurenta ilicita atunci cand se practica un pret fara TVA.

- dumpingul - practicarea unor preturi prin reducerea profitului.

Pe piața tipurile de concurenți sunt urmatoarele:

Concurentii directi sunt reprezentati de firme care comercializeaza:

aceleasi tipuri de produse (servicii).

satisfac aceleasi nevoi.

folosesc uneori aceleasi magazine ( Ford si General Motors).

stabilesc preturi asemanatoare.

cheltuiesc sume mari de bani pentru promovarea produselor;

Rezista in final firma cea mai puternica din punct de vedere economic, care se axeaza pe un segment de piata care poate fi atras in mod profitabil , fara a intra concurenta cu alte firme.

Concurentii indirecti

Competitia intre firmele care se adreseaza pentru nevoi asemanatoare sau nevoi diferite, prin oferirea de produse diferite se numeste concurenta indirecta. De exemplu, o firma de turism este in competitie cu o firma care vinde produse de folosinta indelungata unui segment de piata unde clientii au venituri medii. Acestia isi pun intrebarea ce sa cumpere mai intai bunurile de folosinta indelungata sau un pachet de servicii turistice , deoarece nu au posibilitati materiale sa le cumpere pe amandoua .

Concurentii nou veniti care la randul lor se pot grupa in :

- firme care deja vand unui anumit segment de consumatori si doresc sa-si extinda gama de produse si la alte segmente;

- firme noi care doresc sa patrunda pe reteaua de distributie ;

Sansele aparitiei unui nou venit pe o piata depind de capacitatea firmelor existente de a impune o bariera de intrare, care consta in :

- aparitia unui nou produs care sa satisfaca o varietate de noi nevoi a clientilor care sa difere de cele deja existente pe piata.

- aparitia noului produs trebuie sa prezinte niste caracteristici deosebite, incat sa rupa bariera de fidelitate a clientilor fata de firmele deja existente ;

Inlocuitorii sunt reprezentati de firme care satisfac aceleasi nevoi dar au aspect total diferit. De exemplu, pe pereti se poate pune lavabil de diferite culori sau tapet, sau podeaua se face din parchet din lemn sau dusumeaua, dar exista si linoleum in imitatii de parchet s.a. Sunt produse ale unor industrii diferite dar care se concureaza intre ele.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate