Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Marketing


Index » business » Marketing
» CERCETARILE DE MARKETING


CERCETARILE DE MARKETING


CERCETARILE DE MARKETING

Continut caracterul economic contemporan permit evidentierea faptului ca intreprinderile moderne din orice domeniu de activitate fac eforturi pentru a spori calitatea produselor beneficiind de ajutorul cercetarilor de marketing.

Cercetarile de marketing reprezinta un element important in caracterizarea gradului de dezvoltare a marketingului. Ea este de un mare ajutor pentru decidentii de marketing carora le asigura suportul informatiilor necesar in luarea deciziilor.

Definitie - reprezinta activitatea prin intermediul careia cu ajutorul unor metode, tehnici si concepte de investigare se realizeaza culegerea, masurarea, analiza si interpretarea informatiilor de marketing.

Aceste informatii sunt destinate conducerii unitatii economice pentru cunoasterea mediului in care acesta functioneaza pentru identificarea oportunitatilor, pentru evaluarea actiunilor de marketing si a efectelor acestora.Aria cercetarii de marketing au o sfera de cuprindere foarte larga. Nu exista zona a activitatii de marketing care sa nu constituie obiect de investigare.

domeniul cel mai important este intreprinderea insasi. Legaturile de intreprindere sunt cercetate:

obiectivele

strategia si politica de dezvoltare

Resursele materiale, umane si financiare ale firmei, capacitatea de adaptare a acestora la obiectivele firmei, calitatea activitatii de conducere toate acestea trebuie corect realizate si evaluate astfel ca ele intra cu o pondere semnificativa in programul cercetarii si in fundamentarea deciziei.

Alt domeniu este piata - se studiaza cererea, oferta, structura capacitatii pietei, conjunctura, dinamica fenomenelor de piata, preturile.

Cercetarea de marketing nu se limiteaza numai la sfera pietei ci urmaresc sa evidentieze si incidentele altor componente ale mediului:

evolutia generala a economiei

evolutia generala ramurei din care face parte firma

evolutia concurentei

evolutia politicii de marketing

mediul tehnologic, ecologic cultural

Investigarea nevoilor de consum din punct de vedere al modului cum i-au nastere, al dimensiunii si ierarhizarii lor, raportul dintre ele cat mai ales al modalitatii de materializare in consum prin intermediul cererii de piata.

Studierea comportamentului de cumparare si consum. Printre obiectivele care se inscriu in acest domeniu sunt:

drepturile consumatorului si utilizatorului

consumul si caracteristicile sale

procesul decizional de cumparare

comportamentul de cumparare si consum

Tot in sfera cercetarilor de marketing il reprezinta politica de marketing mix care reprezinta acea combinatie constienta realizata in scopul maximizarii profitului si formata din:

politica de pret

de distributie

de promovare

Cercetarea de marketing presupune si o ampla activitate de analiza si de previziune pe termen scurt, mediu si lung pentru fundamentarea programelor tuturor activitatilor de marketing pentru evaluarea performantelor in acest domeniu.

Clasificarea cercetarii de marketing: Principalul criteriu de grupare il constituie.

I - obiectivul cercetarii de aici poate fi:

a)     exploratorii au ca scop principal identificarea coordonantei fenomenelor de cercetat formularea mai precisa si mai buna intelegere a acestora prin definitia variabilelor ce le caracterizeaza.

Exemplu:

studiile pilot

experimente de laborator

analizele statistice de tip factorial

b)     instrumentale au ca obiectiv elaborarea, testarea si validarea unor instrumente si metode de cercetare cum sunt:

chestionarele

testele psihologice

metodele statistice de analiza si previziune

c)     descriptive au ca obiectiv cunoasterea unui fenomen de marketing prin descriere, prin evaluarea coordonantei insistand asupra a ceea ce se intampla cu fenomenul respectiv si nu asupra cauzelor evolutiei sale.

Exemplu: o descriere detaliata a caracteristicilor pietei

d)     explicative (cauzale) au ca scop principal sa explice desfasurarea in timp si spatiu a unui fenomen de marketing astfel fiind necesara obtinerea de dovezi referitoare la variabilele fenomenului studiat adica explicarea cauzelor care au generat respectivul fenomen

e)     predictive foarte frecvente, urmaresc realizarea unor previziuni pe termen scurt, mediu si lung ale fenomenului de marketing

II - In functie de locul unde se desfasoara cercetarea:

a)     de birou desk rearch

surse staticedocumente care au tangenta cu fenomenul cercetat

b)de teren field rearch metode de recoltare, grupare si

prelucrare a informatiilor la locul unde se desfasoara

fenomenul supus cercetarii

III - Dupa frecventa desfasurata:

a)     permanente cand se desfasoara in mod sistematic

b)     periodice cand se efectueaza la anumite intervale de timp de exemplu cu ocazia targurilor si expozitiilor interne sau internationale

c)     ocazionale cand nu se mai repeta in timp de exemplu cercetarea de piata facuta in vederea lansarii in vanzari a unui produs nou, serviciile sau cercetarile audientei unui mesaj publicitar transmis prin televiziune.

Etapele elaborarii unei cercetari de marketing:

Definirea scopului cercetarii

Faza preliminara

Elaborarea obiectivelor si impozitelor cercetate

Alegerea surselor de informatii

Selectarea modalitatii de culegere si

sistematizare a informatiilor

Proiectarea cercetarii

Recoltarea informatiilor

Prelucrarea informatiilor

Implementarea

cercetarii

Analiza si interpretarea informatiei

Redactarea studiului si elaborarea

concluziilor

Concluzie: Realizarea unui studiu de cercetare reprezinta o problema de timp care necesita specialisti din mai multe domenii. Astfel acestia pot identifica si explica in mod profesionist fenomenul supus cercetarii.Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate