Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Marketing


Index » business » Marketing
» Analiza mediului de marketing


Analiza mediului de marketing


Analiza mediului de marketing

MACROMEDIUL

A. Demografic

Aceasta cafenea are un anumit target de clienti si acela este constituit in mare parte de studenti. Cealalta parte a clientilor o reprezinta artistii, de obicei pictori si muzicieni.

Amenintarile provin chiar din partea segmentului tinta, adica studentii, care pe perioada vacantelor parasesc orasul si astfel scad vertiginous vanzarile in aceste perioade.In acesta privinta firma incearca sa atraga si altfel de clienti, de exemplu cei care lucreaza si ar ramane si pe perioada vacantelor in oras.

B. Economic

La inceput, preturile practicate au fost mai mici, pentru a atrage clientii, dar vazand ca, clientii vin dine ce in cel mai mult si din ce in ce mai des, au decis sa cresca preturile. Acest lucru s-a datorat si faptului ca profitul era destul de mic deoarece pretul de vanzare al produselor era destul de mic in comparatie cu pretul pe care il plateau furnizorilor.

C. Ecologic

La un moment dat s-a dorit sa fiemai mult decat o cafenea si in weekend se organiza "Dance Party", ceea ce deranja vecinii deoarece petrecerile tineau pana la ora patru dimineata, iar peretii nu erau izolati.

Dupa mai multe plangeri facute de catre vecini referitoare la poluarea fonica, s-a decis izolarea peretilor, ceea ce a dus la aplanarea conflictului dintre firma si vecini.

D. Tehnologic

Schimbari tehnologice majore nu s-au realizat, desi ar trebui. Localul nu este dotat cu sitem de ventilatie sau aer conditionat. Astfel, fumul acumulat de tigara se depune pe peretii incaperii si intra si in hainele tuturor celor ce intra in local.

Mai mult, fumul care ramane peste noapte in incapere face ca dimineata, la ora deschiderii sa persiste timp de cateva ore un miros destul de urat.

E. Politic

Deoarece barul nu a cerut o evaluare din partea Autoritatii Nationale de Turism, macromediul politic privin legile legate de turism nu se aplica. Doar cele referitoare la deanjarea linistii publice si cele referitoare la vinzarea tutunului si bauturilor alcoolice minorilor.

F. Cultural

In ceea ce priveste produsele firmei, unii clienti sunt multumitide produsele acesteia, iar altii ar dori o mai mare diversificare a lor.

Pe plan cultural, localul s-a implicat in organizarea de concerte a unor artisti din Germania, cu sprijinul Consiliului German, dar si organizarea de expozitii de picture ale studentilor de la Arte din oras, astfel ajutandu-i sa isi promoveze si sa isi vanda creatiile lor.

Sunt multe formatii care ar vrea sa cante in acest local, dar si multi pictori care ar vrea sa isi expuna tablourile, rad, din pacate, patronul nu vrea sa se implice prea mult si astfel concertele sunt destul de rare, desi acestea ar aduce mai multi clienti, iar in privinta pictorilor, vernisajele saptamanale sau lunare de tablouri ar face din acest local un loc cunoscut de toti artistii din oras.

MICROMEDIUL

A. Firma

Firma este localizata pe stada Ion Ratiu, nr. 10, pe o stada mica, care face legatura intre strada Napoca si bulevardul Memorandumului.

Patronul a dorit ca localul sau sa fie localizat undeva mai retras, sa nu aiba intrarea la o stada principala, astfel incat sa fie un loc mai intim.

Deschidera localului a avut loc anul trecut in data de 10 iunie, desi s-a vrut cu o luna mai devreme, dar din cauza intarzierilor amenajarii nu s-a putut face acest lucru.

S-a vrut a fi un local pentru toata lumea, dar s-a constat la scut timp ca cei mai multi dintre clienti erau artisti si studentii care au mai ramas in vacanta, asa ca localul s-a axat pe acest segmet de piata.

In ciuda faptului ca majoritatea apropiatilor l-au sfatuit sa nu deschida localul vara, patronul a ignorat acest lucru si organizat deschiderea chiar la inceputul sesiunii e vara a studentilor.

Pe langa faptul ca nu veneau clienti, deoarece nu era cunoscut si mai ales ca studentii aveau examene, deschiderea localului a fost un esec, toata vara pierzandu-se multi bani pe cheltulieli si salarile angajatilor.

Fiind o zona mai retrasa, fluxul de oameni nu este atat de mare ca si pe o stada aglomerata, unde sunt multe cafenele pline de clienti.

Nici reclama de afara nu este atat de vizibila incat sa iti atraga atentia de la departare; s-a pus pe colt cu stada Napoca un indicator, dar deoarece nu aveau aprobare, s-au vazut nevoiti sa il dea jos.

B. Pietele

Deoarece, principalii clienti sunt studentii, nu va fi o problema mare de a gasi clienti in randurile lor, mai ales avand in vedere ca, Clujul este un centru universitar. In plus si-a castigat si clienti fideli care vin destul de des.

Totusi, pe perioada vacantelor, vanzarile scad destul de mult, dar si odata cu incalzirea vremii si aparitia teraselor, oamenii preferandu-le pe cele din urma.

Deci, se poate spune ca localul, din punct de vedere al vanzarilor este unul sezonier, cele mai mari vanzari realizandu-se incepand cu luna octombrie si pana la sfarsitul lunii aprilie.

C. Clientii

Clientii vin aici de obicei pentru a se intalni, de obicei in grupuri mai mari de opt, pana la douazeci de persoane, fiind amenajat in asa fel localul incat sa faciliteze astfel de intalniri. Exista, insa si o incapere cu mese mai mici, in care de obicei stau cuplurile, acesta fiind un loc mai intim.

Oamenii care vin, consuma toate produsele oferite, de la ceaiuri, ciocolata calda, pana la toata gama de bauturi alcoolice de care dispune.

Firma are o reputatie destul de buna in randul consumatorilor, ca argument la aceasta afirmatie putand aduce ca dovada clientii fideli, care aduc la randul lor alti clienti; si eu m-am intalnt cu unii prieteni si cand le spuneam unde lucrez imi ziceau ca au auzit lucruri bune despe el, in cazul in care nu au fost, iar daca au fost, majoritatea aveau o parere destul de buna.

D. Concurenti

Principalul concurent, care are un specific asemanator la fel si care de cand si-a redeschis portile intr-o locatie apropiata barului este Insomnia. Acest bar a astras o parte din clienti, astfel scazand vanzarile de la Justin's.

Nu demult s-au mai deschis inca doua cafenele langa Justins's, Il Café si Season City, care la randul lor influenteaza vanazarile de peste zi, datorita faptului ca localul, pe timpul zilei tine locul, mai mult unei cafenele.

Aici am mentionat numai concurentii din zona si cel mai important, care are acelasi specific, deoarece, desi exista multe cafenele in centrul Clujului, nu se axeaza pe acelasi segment de piata, si astfel acestea ies din categoria concurentilor.

Punctele forte ale principalului concurent, barul Insomnia:

- spatiu mai mare

- pozitionare mai buna

- o diversitate mai mare a produselor

- preturi relativ mai mici

- amenajarea difera in fiecare incapere

Puncte slabe:

- barul se afla la etajul 3

- si el depinde de sezonalitate

In viitor, concurenta, dar nu in ultimul rand barul Justin's vor fi afectate de urmatorul bar asemanator care se va deschide. Si spun asta deoarece, de fiecare data cand se deschide ceva nou, toata lumea merge sa vada si daca ii place, acesta va fi localul preferat pana la deschiderea altuia. Asa s-a intamplat si cu Insomnia, care era situate pe alta strada, iar dupa ce s-a inchis penru a gasi alt spatiu si pana a fost redeschis, Justin's i-a "furat" clientii.

E. Distribuitorii

Nu exista canale de distributie deoarece barul serveste produsele in incinta acestuia.

F. Furnizorii

Firma Produse

ELBORIS bere Ursus

P.V. IMPEX frisca, lapte condensat, siropuri

SAFE WAY bauturi alcoolice

FANA vinuri

ADRAS paie, lavete, detergenti

THF ciocolata calda, servetele, hartie igienica, alone, covrigei

TUBORG bere Carlsberg, butoi de bere Tuborg

PROSONIC suc Santal, bere Heineken, Silva si Schlosgold

COCA-COLA Coca-Cola, Coca-Cola Light, Fanta, Schweppes, apa minerala si plata Dorna

Produsele comercializate in bar sunt disponibile tot timpul, cu exceptia cand nu se afla pe stoc in oras, cum s-a intamplat intr-o saptamana cand nu se gasea in tot orasul bere Ursus Black, desi fabrica de bere este chiar in oras.

Furnizorii sunt disponibili aproape la orice ora, exeptand oarele tarzii, dar uniii si noaptea, daca ai nevoie iti aduc, ceea ce ii face niste furnizori de incredere.

De obicei, furnizorii au un target care trebuie s ail atinga pe luna, si astfel, fiecare vine cu cate o oferta mai buna, fau unel discount-uri, numai ca sa apelezi mai mult la ei sau sa renunti la celalalt furnizor in favoarea lor. Acest lucru face ca uneori sa existe neintelegeri intre ei, dar care nu afecteaza aprovizionarea barului.

G. Ofertantii de facilitati si firmele de marketing

Fiind situat intr-o zona centrala si aproape de statiile de autobus, accesul se poate face destul de usor din toate partile orasului.

Barul dispune de doau spatii de depozitare a marfii: magazia in care se tin majoriatea produselor, fiind comaprtimentata astfel incat sa se poata pune produsele separate unele de altele, iar accesul sa fie usoar la acestea. Al doilea spatiu de depozitare este pivnita, care a fost de asemenea amenajata pentru depozitarea produselor, dar datorita unui rulaj mai mic al produselor, deocamdata nu s-a folosit.

Firma de publicitate cu care lucreaza Justin's este Addveritas si acesta a confectinat reclamele din fata barului, fluturasii care au fost impartiti pe strada si au facut reclama care anunta marea deschidere, reclama care a fost difuzata la Radio Guerila.

Nu stiu in ce masura, agentia de publicitate a fost eficienta in aducerea de clienti in bar sau in creearea unei imagini a acestuia.

Barul a fost prezentat si intr-un almanah al studentilor, care a fost distribuit gratuit in caminele studentesti din oras si care cred ca si- a spus spus cuvantul in promovarea sa.

H. Organismele publice

Localul nu a cerut o clasificare din partea Autoritatii Nationale de Turism, in consecinta nu a fost evaluate ca facand parte din patrimonial turistic al orasului.

II. Analiza mixului de marketing

A. Produsul

Obiectivele liniei de productie sunt acelea de a vinde produse intr-o cantitate cat mai mare pentru a genera profitul scontat, dar si creearea unui mediu placut si oferirea unei calitati a servirii care sa ii mltumesca pe clienti si sa ii convinga sa revina.

Gama de produse ar trebui extinsa deoarece clientii trebuie sa simta o schimbare, sa incerce si altceva in afara de produsele de pana acum.

Meniul, in comparative cu alte localuri este destul de sarac, cel putini la capitolul cocktail-uri, avand doar 5 alcoolice si 3 nealcoolice.

Ar trebui sa renunte la vinurile foarte scumpe, cateva sortimente de vin nefiind consummate de la deschidere si pana in present. In aceeasi situatie se afla si lichiorurile.

Vinul fiert este characteristic perioadelor reci din an si nu cred ca mai trebuie sa fie in meniu odata cu venirea caldurii pentru ca nu mai este consumat, acesta trebuind pus numai atunci cand este o cerere substantiala din partea clientilor.

Clientii care frecventeaza barul stiu, de obicei ce vreu sa bea, au cunostinta cu macile de bautura servite. Majoritatea sunt multimiti cu calitatea servirii, dar sunt atrasi si de stilul de amenajare si decorare a localului; primul lucru pe care il fac de obicei cand intra pentru prima data este sa atinga peretii sa vada cum sunt zugraviti peretii, daca este tapet sau nu.

Cum spuneam mai sus, clientii cauta diversitate si de multe ori se asteapta ca produsele pe care le consuma in alte localuri sa fie prezente si aici.

B. Pretul

La inceput, preturile au fost stablite dupa o prealabila studiere a localurilor din centrul Clujului, dar s-au vrut sa fie relativ mai mici pentru a atrage clientii.

Odata cu bisnuirea clientilor cu localul s-a trecut la o majorare a preturilor practicate, datorira faptului ca nu se ajungea la castigurile scontate, si astfel s- facut o majorare la produsele care aveau mare cautare, in generala cafeaua si ciocolata calda si vinurile. Pretul berii nu a fost ridicat inca, pentru a obisnui clientii ca aici gasesc cea mai ieftina bere din centrul orasului.

Dupa ce si-a capatat o oarecare notorietate si vazand ca, cei care consuma nu sunt interesati neaparat de preturile practicate, s-a mai ajuns la o majorare, de data aceasta a tuturor produselor, care a adus un profit mai mare si vanzari la fel de bune ca si inainte de majorarea preturilor.

In contrast cu restul produselor, la care daca se creste pretul senificativ, clientii simt acest lucu, nu la fel se intampla si in cazul tigarilor, cererea fiind aceeasi chiar daca barul pravtica preturi maximale. Despre cunostintele firmei cu privire la experienta acesteia in privinat preturilor si poiticilor de pret ale concurentei nu pot sa va dau detalii pentru canu mi-au fost comunicate.

C. Distributia

Nu exista distributie

D. Promovarea

Firma vrea sa isi faca publicitate tot timpul pentru a se asigura ca lumea care vine in oras este informata despre existenta sa.

La inceput s-a cheltuit destul de mult pe reclama, dar in ultima vreme se cheltuieste din ce in cemai putin si asta cred ca nu face bine firmei, deoarece trebuie sa te mentii pe piata chiar daca ti-ai facut un nume cat de cat cunoscut si ti-ai atins obiectivul.

Reclamele folosite la dschiderea barului si de-a lungul primelor luni au fost oarecum eficiente, dar cu timpul ttrebuie sa mai schimbi ceva, sa vada lumea ceva nou, chiar daca si in reclama, sa vada ca vi cu ceva nou pe piata.

De exemplu, dupa o luna sau doua de zile s-a renunta la reclama de la radio, fapt care s-a simtit, desi, parerea mea este ca trebuia sa o mai difuzeze inca cel putin 3 luni si datorita faptului ca era vara si majoritatea locuitorilor erau plecati, fie in vacanta, fie in concedii.

Deoarece, coducerea barului nu este interesata daca, clientii sunt multumiti de reclama facuta, nu sunt in masura sa spun ceva in aceasta privinta,

Cred ca mijloacele de publicitate sunt bine alese, radio-ul, dar mai ales fluturasii imapartiti trecatorilor avand un cuvant greu de spus in cresterea vanzarilor.

Parerea mea este ca personalul care se ocupa de reclama nu sunt potriviti pentru acest lucru doarece nu au experienta necesara pentru a creea ceva care sa atraga atentia publicului si sunt de parere ca acest lucru ar trebui facut de o agentie specializata in acest gen de promovare.

Bugetul alocat activitatii de promovare a barului mi se pare destul mic, in comparativ cu ce ar trebui facut, dar mi se pare foarte mare pretul platit pentru fluturasi, care este destul de piperat din cate stiu. Dar asta probabil si datorita caliatii hartiei din care sunt facuti, ceea cemi se pare o pierdere de bani, avand in vedere ca acesti fluturasi ajujng in cosul de gunoi.

Cel putin din punctde vedere al impartirii fluturasilor, cred ca este acopeita o zona destul de mare, aproximativ in tot centrul clujului, dar mai ales la inceputul si capatul stazii pe care se afla

Personalul raspunde prompt la cererile clientilor, sip e cat posibil le face pe plac in limita posibilitatilor, adica le pune muzica ceruta, sau fac unele exceptii de la retete

Angajatii firmei sunt platiti in functie de pozitia care o ocupa si de numarul de zile lucrate de fiecare. Managerul si administartorul au salariile cele mai mari, dupa care urmeaza barmanii si chelneritele.

Din punct de vedere al stimularii angajatilor nu exista nici un raspuns din partea firmei, aceasta neavand nici un plan sau vreo intentie in acest sens.

Nici concediu cu plata sau concediu medical nu a vrut sa plateasca, dar pana la urma cel medical nu a avut incotro. Asa ca va dati seama daca in situatii mai speciale nu vreau sa te plateasca, cum sa te motiveze.

Obiectivul fortei de vanzare este acela de a vinde cat mai multe produse intr-o zi, astfel incat sa se ajunga la targetul stability decatre patron, 1000 RON pe zi.

Stabilirea normelor de munca se face in functie de nevoile pe care le are, astfel: angajeaza de obicei part-time, dar in functie de programul pe care il are sau il vrea angajatul, acesta poate sa lucreze si full-time. Aici o evaluare a performantelor, vizibila cel putin, nu exista. Iar motivele sau criteriile de promovare in aceast firma nu sunt cunoscute, patronul luand aceste decizii.

Forta de vanzare a firmei, in comparatie cu concurenta, este putin mai scazuta, dar odata cu venirea primaverii, atat acest local, cat si competitorii sai directi au de suferit din lipsa unei terase, vanzarile scazand simtitor.

Concluzii

din punct de vedere al calitatii si servirii, barul se ridica la asteptarile clientilor

lipsa unei instalatii de ventilare a fumului sau a aerului conditionat face ca hainele sa miroasa urat cand parasesti localul. De altfel, cand intri se simte un aer inchis, idiferent daca sunt deschise geamurile sau nu

organizarea de evenimente, fie organizarea de vernisaje sau concert ear aduce mult mai muylti clienti

investirea in reamenajarea localului este un lucru esential, deoarece, de la un timp, oamenii se satura de acelasi decor si se asteapta la ceva nou, care daca nu il gasesc aici o s ail caute altundeva

diversitatea produselor este un dezavantaj, meniul fiind unul destul de sracac

investirea in promovarea barului ar trebui sa fie mai mare. Desi multe reviste de reclama s-au oferit, contra cost bineinteles, sa promoveze imaginea localului, s-a renuntat la aceste propuneri,iar principalul si singurul mod de a face reclama a ramas impartirea de fluturasi

un mod incare am mai putea sa astarga clientii ar fi organizarea de promotii sau oferirea unui cadou celor care consuma mai mult

chestionarea clientilor cu privire la parerea acestora despre bar si la imbunatatirea serviciilor ar duce la identificarea punctelor slabe, la care trebuie sa se mai lucreze

motivarea amgajatilor este esentiala intr-o firma, daca vrei sa ii pastrezi o perioada mai indelungata

localizarea este iar o problema din punct de vedere al profitului, deoarece nu este o zona cu vad comercial ridicat

 

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate