Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelorAfaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Management


Index » business » Management
» Utilizarea informatiei de tip cost pentru luarea deciziilor


Utilizarea informatiei de tip cost pentru luarea deciziilor
Exemple partea a VI-a „Utilizarea informatiei

de tip cost pentru luarea deciziilor”

Exemplul 1 – costuri asociate calitatii (CURS)

Societatea X fabrica un produs in 3 faze. Conditiile de productie sunt urmatoarele:

Faza
Costul de productie adaugat la fiecare faza

Rata rebuturilor la fiecare faza

Rata rebuturilor este exprimata ca procent din produsele intrate in fabricatie in faza respectiva. In prezent, firma produce 1.000 bucati. Produsul are un pret de vanzare de 200 u.m. Clientii descopera erorile, iar firma inlocuieste intotdeauna produsele defecte.

In prezent, nu se realizeaza nici un control al calitatii. Totusi, existenta produselor cu defecte afecteaza imaginea firmei; de aceea se afla in discutie un plan de control al calitatii.

Managerul departamentului de productie propune un control la sfarsitul productiei care sa elimine produsele defecte. Acest proiect ar implica un cost unitar de 2 u.m.

Se angajeaza un controlor de calitate care propune elaborarea unui control dupa fiecare faza in urmatoarele conditii: costul dupa prima faza 2 u.m., dupa a doua 3 u.m., dupa a treia faza 2 u.m. Acest tip de control permite detectarea produselor defecte si eliminarea lor din faza urmatoare.

Controlorul de gestiune propune efectuarea unor investitii care sa conduca pe termen lung la cresterea calitatii. Un cost de 3.000 in formarea personalului si de 2.000 pentru sisteme de urmarire montate pe masini ar reduce la jumatate rata rebuturilor si la jumatate costurile de detectare pe parcurs.

Argumentati care din cele trei programe de calitate ar trebui implementat avand in vedere ratiunile economice (costul calitatii) si ratiunile organizationale.

Exemplul 2 – costuri asociate calitatii (SEMINAR)

Se cunosc urmatoarele informatii pentru exercitiile N si N+1:

Elemente

N

N+1

Tip cost

Vanzari

2.45 mil.

2.2 mil.

- inspectie (procese)

- defecte

- formare personal

- produse inlocuite in garantie

- testare echipamente

- rezolvare reclamatii

- corectare defecte

- verificare materiale

- testare la clienti

Intocmiti un raport asupra costurilor asociate calitatii.

Exemplul 3 – urmarirea timpului (CURS)

Societatea a primit numeroase plangeri de la clienti referitoare la timp lung de livrare al produselor. In acest sens, va sunt solicitate cateva modalitati de control al timpului de livrare.

Exemplul 4 - cost, calitate, timp

Compania B fabrica 2 modele de cadre de bicicleta, B1 si B2. Procesul de fabricatie este relativ simplu necesitand doar 2 procese: taierea tuburilor si sudarea acestora. Capacitatea maxima pentru activitatea de taiere este de 150.000 bucati, iar pentru activitatea de sudura 100.000 bucati. Firma incepe productia direct cu 100.000 bucati datorita acestei restrictii. Pe piata cererea este mare, firma se bucura de o imagine buna in ceea ce priveste calitatea produselor sale, in prezent cerintele clientilor situadu-se la nivel de timp de livrare si modele noi.Pretul de vanzare indiferent de model este de 180$ deoarece firma calculeaza costul prin impartire la numarul total de bucati fabricate, considerand ca exista variatii mici in materia prima consumata. In prezent se considera ca pentru activitatea de taiere costul unitar este de 105$, iar pentru activitatea de sudura costul este de 43,5 $. Aceste costuri includ si costurile de urmarire a calitatii. Din prima activitate rezulta defecte in proportie de 1% care sunt eliminate inainte de etapa urmatoare. Din etapa a doua nu rezulta produse defecte deoarece personalul este foarte bine format.

Pentru a diminua impactul defectelor asupra rezultatelor financiare, firma are in vedere urmatoarele alternative:

A1: sa inceapa cu un volum mai mare de produse astfel incat la sudura sa ajunga 100.000;

A2: sa utilizeze alte tuburi mai rezistente la taiere care ar diminua pierderile cu 80%; acestea ar creste costurile in primul departament cu 6$, insa le-ar diminua in etapa urmatoare cu 5$;

A3: un program de training suplimentar pentru personalul de la primul proces.

Comparati din punct de vedere financiar primele 2 alternative. Care este costul acceptabil al trainingului si efectele acestuia astfel incat ultima varianta sa fie mai atractiva?

In prezent, timpul mediu intre comanda si onorarea acesteia este de 50 zile, in timp ce media sectorului este de 40 zile, iar durata celui mai bun este de 28 zile.

Cum trebuie gestionat timpul?

O analiza mai atenta a proceselor arata ca cele doua modele solicita resursele firmei in mod diferit; la sudare B1 consuma 1h, iar B2 0,7h; toate costurile procesului sunt indirecte. Din modelul B1 se fabrica 70.000 bucati, iar din B2 30.000 (din 1.000 piese defecte, 600 apartin lui B1).

Analizati profitabilitatea celor doua produse.

Exemplul 5 – decizii de tipul make or buy

Societatea Alfa produce un subansamblu pe care il utilizeaza in productie. Pentru 8.000 buc, costurile sunt urmatoarele (pe buc.): 6 materii prime, 4 munca directa, cheltuieli indirecte variabile 4, amortizarea echipamentului folosit doar pentru subansamblu 2, cheltuieli generale alocate 5. Pretul propus de un furnizor este de 19. Este achizitia externa acceptabila? Dar daca spatiul ar putea fi utilizat pentru un nou produs care ar genera 60.000 u.m./an profit?

Exemplul 6 – decizii de renuntarea la o linie

Elemente

Total

A

B

C

Vanzari

Chelt. var.

Salarii (1

Pub. (2

Amortizarea (3

Chirie (4

Generale (5

Rezultatele

1 – salariile sunt platite muncitorilor care lucreaza direct pentru fiecare linie

2 – publicitatea este pentru fiecare linie

3 – utilaje speciale pentru linii, valoare mica de revanzare

4 – chiria – corespunde intregii cladiri si se repartizeaza; idem 5

Exemplul 7 – analiza profitabilitatii produselor si clientilor

O societate vinde 2 modele de vaze la 2 tipuri de clienti: magazine mari si magazine mici. Pretul de vanzare este de 40.000u.m. pentru modelul A (5.000 buc.) si de 50.000 pentru modelul B (20.000 buc.). Costul calculat cu ABC si fara distributie este de 30.000u.m. pentru A si de 45.000 u.m. pentru B. Magazinele mari solicita transportul (loturi de 2.000 buc., 3mil./lot) si cumpara 40% din modelul A si 80% din modelul B; magazinele mici solicita ambalaje (1.000 u.m./buc.). Analizati profitabilitatea celor doua produse si a celor doua categorii de clienti.Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate