Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Management


Index » business » Management
» Particularitati culturale europene


Particularitati culturale europene


Particularitati culturale europene

Atunci cand vorbim de un "model de management european", avem tendinta de a ne gandi la o alternativa la managementul din SUA si la managementul japonez, care sa se bazeze pe o anumita cultura specifica, relativ omogena. Specialistii atrag atentia insa ca pentru Europa nu este adecvat "un model cultural de management", asa cum este cel japonez, spre exemplu, deoarece contextul european se caracterizeaza printr-o mare diversitate culturala.

O caracterizare a managementului european prin prisma dimensiunilor culturale, este realizata de catre G. Hofstede. Pe baza acesteia se poate desprinde cel putin o concluzie identica, si anume ca tarile europene se diferentiaza semnificativ din punct de vedere cultural. O caracterizare a unora dintre tarile europene, prin prisma celor patru dimensiuni culturale (distanta fata de putere mare/mica, controlul incertitudinii intens/redus, individualism/colectivism si masculinitate/feminitate) este prezentata in figura 5.1.Din analiza efectuata de catre G. Hofstede asupra caracteristicilor culturale ale diferitelor tari a condus la concluzia ca in Europa, exceptand fostele tari socialiste, pot fi identificate cateva grupe de tari care se aseamana prin prisma dimensiunilor individualism/colectivism, distanta fata de putere mare/mica, controlul incertitudinii intens/redus si masculinitate/feminitate.

Grupa tarilor anglo-saxone (Marea Britanie si Irlanda) se caracterizeaza printr-un individualism puternic, o distanta fata de putere mica, un control al incertitudinii redus si un coeficient ridicat de masculinitate.

Grupa tarilor germanice (Austria, Germania si Elvetia) prezinta un coeficient mediu de individualism, o distanta fata de putere redusa.

Grupa tarilor nordice (Danemarca, Finlanda, Olanda, Norvegia si Suedia) se caracterizeaza printr-un coeficient mai ridicat de individualism, o distanta fata de putere mica, un control al incertitudinii redus si prin feminitate.

Grupa tarilor aproape estice (Grecia si Turcia) se caracterizeaza prin colectivism, o distanta fata de putere mare, un control intens al incertitudinii si un coeficient mediu de masculinitate.

Grupa tarilor latine (Belgia, Franta, Italia, Portugalia si Spania) prezinta un coeficient mai mare de individualism, o distanta fata de putere mare, un control intens al incertitudinii si un coeficient mediu de masculinitate.

In opinia lui G. Hofstede, aceste caracteristici culturale, care au la baza sistemele de valori din tarile respective, sunt rezultatul influentei a numerosi factori si variabile regionale intre care: clima, evenimentele istorice, gradul de urbanizare, mobilitate sociala, bogatiile naturale, sistemul politic, numarul si densitatea populatiei, necesitatea interventiei omului asupra naturii pentru supravietuire etc.

Din analiza efectuata de catre G. Hofstede lipsesc fostele tari socialiste. Cu toate ca in lucrarea lui R. Nath intitulata Comparative Management: a Regional View sunt prezentate estimari ale celor patru dimensiuni culturale referitoare la aceste tari, consideram ca insuficienta informatiilor referitoare la valorile si normele specifice face ca aceste estimari sa fie simple supozitii.

Chiar din aceasta succinta prezentare a caracteristicilor economico-sociale se poate trage concluzia ca in Europa avem de-a face cu un context foarte diversificat, datorita conditiilor naturale diferite din tarile europene, precum si diversitatii particularitatilor culturilor din aceste tari. in aceste conditii, este firesc sa se caute raspuns la intrebarea "Se poate vorbi de un management european?".

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate